Tekirdağ ın Çorlu ilçesindeki Avrupa Serbest Bölgesi nde Hewlett-Packard (HP) ve Foxconn işbirliğiyle hayata geçirilerek üretime başlayan Foxconn masaüstü bilgisayar fabrikasının açılışı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
AÇILIŞ 1,5 SAAT GECİKMELİ YAPILDI
Açılış törenine 1,5 saat gecikme ile gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tören öncesinde fabrika yetkilileri ile birlikte üretim sahasını gezdi. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Gelecek bilişimle gelecek. Artık dünya ülkeleri güçlerini ve varlıklarını topla, tüfekle, silahla sağlayamıyor. Bilgiyle, bilgiye sahip olan, bilgiyi üreten ve bilgiyi kulanlar bir adım öne çıkıyor. Bundan mahrum olanlarda geri kalıyor. Son günlerde etrafımızda yaşadığımız olayların arka planına da baktığınızda bu ülkelerde ki yönetim değişikliklerinin internet devrimi olduğunu kolayca anlayacaksınız. Bilgi evrenseldir. Bugün dünyanın her yerinde gece gündüz, yaz kış zaman ve mekân farkı olmaksızın 2 milyar civarında insan birbiriyle konuşuyor. Yani bilgi toplumunda dünyamız küresel bir köy haline geldi. Bir anlamda küresel dostluk ve barışında gittikçe geniş bir şekilde tesis edilmesine fırsat tanıyor."
"BU ÜLKE ASLA VE ASLA HİÇBİR YATIRIMCIYI MAHCUP ETMEZ"
Yıldırım, "Dünyada küresel bir işsizlik var. Yatırımcı çekebilmek için bazı teşvik ve destekler veriyoruz. Bütün bunlar 2 yılı aşkın bir süre birlikte çalışmak suretiyle bugün bu noktaya geldik. HP fabrikası 6 üretim hattına geçerek 1500 gencimize ve vatandaşımıza istihdam sağlayacak. Arzu ettiğimiz burada parçaların birleştirilme işi değil bunun daha da geliştirilmesi, ARGE çalışmalarıyla yerli katkısının gittikçe arttırılmasıdır. Bu ülke asla ve asla hiçbir yatırımcıyı mahcup etmez. Türkiye bir hukuk devletidir. Buraya yatırım yapan bir daha ayrılmaz. Bu yatırımın gittikçe büyüyen bir yatırıma dönüşeceğinden endişem yok."
"TÜRKİYE DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN 10. EKONOMİSİNDEN BİRİ HALİNE GELECEK"
Yıldırım, "Ülkemizin 100. yılına yönelik belirlediği hedefler var diyen Yıldırım, "Bu hedefler ulaşımda, iletişimde, eğitimde ve bir çok alanda var. Türkiye 8 yıl içinde dünyanın 26. ekonomisinden nasıl 16. ekonomisi haline geldiyse önümüzde ki 10 yıl içinde de dünyanın en hızlı büyüyen 10. ekonomisinden biri haline gelecek. Böyle gir gelişme içinde Türkiye'nin bilgi toplumu olma iddiası da önemli bir yer tutmaktadır. 2003 yılının 2010 yılına göre bilişim sektörünün Pazar büyüklüğü 3,5 kat artmıştır. Yaşanan küresel krize rağmen Türkiye'de büyümeye devam eden iki sektörden biri bilişim sektörüdür. Bugün bilgisayar sektörünün Pazar büyüklüğü Türkiye'de yıllık 4 milyona yaklaşmıştır. 8 yıl önce ki Türkiye'de toplam bilgisayar sayısının 4 milyon olduğunu düşünürseniz ne kadar önemli bir gelişme olduğu daha iyi anlaşılır. Bugün küçük büyük 430 işletme bilgisayar, yazılım ve donanım işiyle uğraşır hale geldi. Türkiye, bilgi toplumu olma yolunda ilerliyor. 2003 te geniş bant kullanımı olmayan Türkiye de, şimdi 9 milyonun üzerine abone ve 35 milyon kullanıcısı var. Hızla Avrupa Birliği ortalamasına yaklaşıyoruz. Bu ülkede nüfusun yarıdan fazlası 28 yaşın altında. Nüfusumuzun %32'si 15 yaş ve altında. Bilgisayar oku yazarlığı genç kuşakların işidir. Eskiden alfabeyi büyükler küçüklere öğretiyordu. Şimdi şartlar değişti. Küçükler büyüklere bilgisayar okuryazarlığı öğretiyor."
"ARAŞTIRMALAR TÜRKİYE'Yİ GÖSTERDİ"
Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş; "Bu yatırım bundan 3 yıl önce dünyanın bilgi teknolojileri lideri olan HP ile yine dünyanın en büyük bilgi teknolojileri üreticisi Faxconn'un iş birliğini daha da arttırmak üzere farklı lokasyonlarda üretim yapmaları üzerine Faxconn'un yatırım yapma kararı ile başladı. Burada ki amaç global Pazar payını arttırmak ve global işbirliğini geliştirmek. Bunun için farklı yeni üretim lokasyonlarının analizleri yapıldı. Yaklaşık 2 yıl detaylı araştırmalar yapılarak en sonunda bu önemli yatırımın Türkiye'de yapılmasına karar verildi."
"YATIRIMIN SEBEBİ TÜRKİYE'NİN ENDÜSTRİYEL TECRÜBESİ"
Kardeş, "Yatırımın yapılması için Türkiye tercih edilirken tek sebep Türkiye'nin en ucuz üretim maliyetine sahip ülke olması değildi. Türkiye'den çok daha ucuz üretim maliyetine sahip ülkeler de vardı. Bu yatırımın Türkiye'de yapılmasında ki ana sebep Türkiye'nin endüstriyel tecrübesi olmuştur. Bu konuda bilgi birikimi, tecrübesi olmuştur. Türkiye'de ki iyi eğitim almış genç insan gücü olmuştur. Bütün bunlar bu yatırımın Türkiye'de yapılması için etkin rol oynamıştır. Türkiye üretim sektörlerinde büyük üretici konumundadır. Otomotiv sektöründe gerek ana sanayi gerekte yan sanayi olarak Türkiye dünyanın önemli üreticilerindendir. Aynı şekilde beyaz eşya ve tekstilde de üretici ülke konumunda. Ama Faxconn'un bu yatırımı bu boyutta olmayan bir şeyi Türkiye'ye getirmiştir. Türkiye bilgi teknolojileri konusunda ilk defa bu boyutta bir yatırıma sahiptir."
"AYDA ORTALAMA 250- 300BİN BİLGİSAYAR ÜRETİLECEK"
"Buradaki fabrikada 6 üretim hattından sadece biri faaliyette. 6 hattın tamamı Eylül ayı gibi faaliyete geçtiğinde ayda ortalama 250- 300 bin adet HP marka bilgisayar üretmesi planlanmaktadır. Ve 1500 kişi için istihdam sağlanması anlamına gelmektedir. Bu Türkiye'ye ilave 1 milyar dolarlık ihracat geliri anlamına gelmekte. Bu yatırım Faxconn'un büyüme hedeflerindendir."
"BÖLGESİNDE STRATEJİK BİR SEVKIYAT ÜSSÜ YAPIYORUZ"
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar'da, "Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın merkezinde yer alan Türkiye, uzun yıllar boyunca HP'nin küresel stratejisinin önemli bir merkezi olmuştur. Çalışmalar tamamlandığında 60 milyon dolarlık bir yatırıma ulaşacak olan Foxconn bilgisayar fabrikası da HP'nin Türkiye'ye verdiği büyük önemi göstermektedir. Çorlu'daki Foxconn bilgisayar fabrikasıyla Türkiye'yi HP'nin global tedarik zincirinin önemli bir parçası ve EMEA (İsrail, Yunanistan, Türkiye, Ortadoğu, Afrika) bölgesinde stratejik bir sevkıyat üssü yapıyoruz. Ülkemizde dev BT ekosistemimizi güçlendirecek olan masaüstü bilgisayar fabrikamız ile Türkiye'nin sektörel potansiyelini daha da geliştireceğiz. Ayrıca Foxconn masaüstü bilgisayar fabrikasının, ekonomik şartların elvermesi halinde, ileride bilgisayar yedek parçaları sağlayan bir ulusal tedarik zincirinin oluşturulması bağlamında da stratejik önem taşıdığına inanıyoruz. HP olarak Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümüne yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."
Konuşmasının ardından üretilen açılış butonuna basarak temsili bir açılış gerçekleştiren Bakan Yıldırım daha sonra ilk üretilen iki bilgisayarı günün anısına imzaladı. Bakan Yıldırım "Türk Malı" ibaresi taşıyan bilgisayar kasalarına tebrikler yazdıktan sonra imzasını attı.
ASB'de düzenlenen açılış törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'in yanı sıra, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Necip Taylan, MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, HP Kişisel Sistemler Grubu EMEA Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Eric Cador, Foxconn Kıdemli Başkan Yardımcısı Jim Chang, HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, HP Kişisel Sistemler Grubu Ülke Müdürü Ertuğ Ayık da katıldı.