info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hayvan Sevkiyatları Özel İzinle Gerçekleştirilecek

Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy İlçesi’nde Kurban Bayramı için hayvan sevkiyatları özel izinle gerçekleştirilecek.

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, "Trakya’ya Kurban Bayramı dönemi de dahil olmak üzere şap hastalığına duyarlı hayvan sevklerine belirlenmiş kurallara göre izin verilmektedir. Genelgelerde belirtilen kurallar dışında İlçemize kaçak olarak getirilen hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada kesilir ve idari para cezası uygulanır” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bilgilendirmede toplantısı düzenledi. 
 
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, İlçe Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Dursun Bilal, İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Şükrü Dumanlar, mahalle ve köy muhtarları, belediyelerin zabıta müdürleri katıldı.
 
Toplantıda konuşan Kaymakam Kubilay Kurban Bayramı ösorun yaşanmaması için çeşitli tedbirler alınacağını söyledi. Çerkezköy’ün son 10 yıldır şap hastalığından aşılı ari bölge olduğunu hatırlatarak sözlerini sürdüren Kaymakam Kubilay, “Aşılı ariliğin sağlanmasında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ile katkı sağlayan tüm müdür, personel ve çalışanlarına ile katkı sağlayan tüm herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün Mayıs 2010 tarihinden itibaren Trakya Bölgesi’ni şap hastalığından aşılı ari bölge kabul ettiğini kaydeden Kaymakam Kubilay şöyle devam etti: “Bu nedenle Trakya’ya Kurban Bayramı dönemi de dahil olmak üzere şap hastalığına duyarlı hayvan sevklerine belirlenmiş kurallara göre izin verilmektedir. Genelgelerde belirtilen kurallar dışında İlçemize kaçak olarak getirilen hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada kesilir ve idari para cezası uygulanır.”
 
Kaymakam Kubilay, Trakya’da elde edilen başarının devamı için şimdiye kadar alınan önlemlerin sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek “Kurban Bayramı döneminde artan hayvan hareketleri nedeniyle bulaşıcı ve salgın hastalıklar riski artmaktadır. Bu bağlamda Kurban Bayramı öncesinde ilçemize olabilecek kaçak hayvan hareketlerinin önüne geçilebilmesi için İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce oluşturulacak ekiplerce ilçemize giriş noktalarındaki yol kontrollerinin sıklaştırılması gereklidir” dedi.
 
"YASAK YOK, KONTROLLÜ GEÇİŞ VAR"
 
İlçe Gıda Tarım ve Hayvan Müdürlüğü Veteriner Hekimi Evrim Karaoğlu, Trakya’ya hayvan sevkiyatının belli kurallar dahilinde serbest olduğunu ifade ederek “Yasak yok, kontrollü geçiş var. Kurallarına uygun hayvan sevkiyatı yasak değil. Ancak kurallar dışında hayvan sevkiyatı yasak” diye konuştu.
 
Belirlenen şartları taşıyan hayvanların Trakya’ya sevkiyatında her hangi bir sorun bulunmadığını söyleyen Evrim Karaoğlu, “Yasal olmayan yollardan hayvan sevkiyatlarında çeşitli durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Kişi, hayvanların dış görünüşüne bakarak ‘benim hayvanım sapa sağlam’ diyor. Dış görünüşe bakarak hayvanın sağlam olup olmadığını bilemeyiz.” ifadelerini kullandı.
 
Karaoğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak şap hastalığı ile etkin bir mücadele verdiklerini anlatarak şöyle devam etti: “Bölgemiz şap hastalığından aşılı ari bölge olduğundan mücadelemiz daha büyük bir önem taşıyor. Bizler, aşılama çalışmalarında her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmıyoruz. Besicilerimiz bizlere çok yardımcı oluyorlar. Büyükbaş hayvanlara yılda iki kez, küçükbaş hayvanlara ise yılda bir kez aşı yapıyor. Aşı ile hastalığa karşı hayvanı koruyoruz. Ancak, her aşılanan hayvanın şap hastalığına yakalanmayacağı gibi bir durum söz konusu değil. Hayvan hastalandığında, hastalıktan kurtulması çok büyük bir maliyet gerektiriyor. Bunun yanında şap hastalığında hayvanın verimi düşüyor. Şap hastalığı ile mücadele ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor.”