Bulut İnşaat, yeni çıkan yasaya göre maket üzerinden satış yapamayacak. Yaptığı takdirde büyük para ve hapis cezaları var. Hayali konut satışı yapanların reklâmlarını yapanlar da bu kanuna göre cezalandırılacaklar.
Yeni Tüketici Yasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Bundan böyle maket ile konut satışı yasaklandı. Hiçbir inşaat şirketi ruhsat almadan, temel atmadan ön ödeme alamayacak.
“Şehrimizde 2000 konut yapacağım” diye reklâmlar yaparak vatandaştan para toplayan Bulut İnşaat’a ‘dur’ demenin zamanı geldi. Artık yeni çıkan Tüketici Yasası, bu tür firmalara ‘dur’ diyor.
Bu inşaat firması hakkında soruşturma başlatan Tekirdağ Valiliği, yasalar yüzünden bir şey yapamıyordu. Şirketin reklâmları şehirdeki billboardlarda, otobüslerde yerel radyo ve gazetelerde reklâmları devam ediyor. Ve hayali daire satışlarını da sürdürüyorlardı. Yeni Tüketici Yasası’na göre; bu şirketlere para yatıranlar paralarını geri alabilecekler.
Vatandaşın sorun yaşadığı pek çok konuda tüketici lehine düzenlemeler getiren kanunda, özellikle binlerce kişinin mağdur olduğu ‘maketten yapılan konut satışları’na karşı sıkı tedbirler öngörülürken, tüketici, ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak, dolayısıyla inşaata başlamayan firmalar, tüketiciden ödeme alamayacak.
KONUT FİNANSMANI
Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak yapılmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini, tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek.
Konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorunda olacak.
Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda; konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak, konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini ifa etmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek.
Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek, muacceliyet (Muaccel: Ödeme günü gelmiş) uyarısında bulunması gerekecek.
Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmayacak. Finansal kiralama işlemlerinde, muacceliyet uyarısında verilen süre içerisinde, tüketicinin edimini yerine getirmemesi halinde, bu sürenin sona ermesini takiben, konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamını ifa etme hakkını kullanmak üzere konut finansmanı sözleşmesini feshettiği takdirde, konutu derhal satışa çıkarmakla yükümlü olacak.
YASA NE DİYOR?
Vatandaşın sorun yaşadığı pek çok konuda tüketici lehine düzenlemeler getiren kanunda, özellikle binlerce kişinin mağdur olduğu ‘maketten yapılan konut satışları’na karşı sıkı tedbirler öngörülürken, tüketici, ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak, dolayısıyla inşaata başlamayan firmalar tüketiciden ödeme alamayacak.