Ülkemizde yaklaşık iki yıl önce canlı hayvan ithalatının artması sonucu son günlerde kamuoyunda üç gün hastalığı olarak bilinen hayvan hastalıklarının arttığı ve hastalıklı etlerin çok ucuza marketlere, kasaplara satılarak vatandaşlara yedirildiği ifade edilmektedir.
Özellikle Suriye’de süren iç savaş sebebiyle Türkiye’ye göç eden göçmenlerin hayvanlarını kaçak yollarla Türkiye’ye getirdikleri belirtilmektedir. Uzmanlar tarafından üç gün hastalığı olarak söylenen bu hastalığın ciddi olarak arttığı vurgulanıyor. İhbarı zorunlu bir hastalık olmaması sebebiyle üç gün hastalığının yayılması ve önlenmesi konusunda da büyük zafiyet yaşandığı belirtiliyor.
Tüm bunların yanı sıra ithal hayvancılık sebebiyle ülkede hayvancılık bitme noktasına gelmiş, sınırdan bu şekilde kaçak yollarla getirilen ve ucuza satılan hayvanlar sebebiyle besicilerimiz zarar etmekte ve sonuç olarak iflasa sürüklenmektedirler.
Tarım Bakanlığı’nın en önemli görevlerinden biri de, Hayvanların sağlığına zarar veren her türlü salgın ve paraziter hastalıklar ile ilgili teşhis, tedavi ve koruma tedbir ve şartlarını tespit etmek, tedavilerini yapmak, hayvan hareketlerini takip etmek, hayvan park, pazar, panayır ve sergilerinde sağlık kontrollerini yürütmek, ve gerektiğinde diğer metodlarla sınırlayıcı ve yasaklayıcı tedbirleri almak, denetlemelerde bulunmaktır.
Bu bağlamda;
1. Üç gün hastalığı olarak kamuoyu gündemine gelen hastalıklı hayvanların bulunduğu iller hangileridir? Bu hayvanların sayısı kaçtır?
2. Son bir yıl içinde hastalık sebebiyle ölen hayvan sayısı kaçtır? Bu hastalıklar hangileridir?
3. Hastalıklı hayvanların tespiti ve önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?
4. Hayvan sağlığı ile insan sağlığının ilişkili olduğunu dikkate alırsak üç gün hastalığı görülen hayvanların kasaplara, marketlere satılarak insanlara yedirildiği iddiaları doğru mudur?
5. Sınır ülkelerden kaçak canlı hayvan girişlerine karşı ne gibi önlemler alınmaktadır?