info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

"Hala geçerliliğini koruyor"

Tekirdağ Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Abdullah Aksoy; "Ahilik sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde hala geçerliliğini koruyan, bu günün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür."

12 ? 18 Ekim tarihleri arasında kutlanan Tekirdağ Ahilik Haftası nın ikincisi, dün vilayet önü Cumhuriyet tören alanında düzenlenen tören; Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği nin Atatürk anıtına çelenk sunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

Törende konuşan Tekirdağ Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Abdullah Aksoy, ahilik teşkilatının yapısında İslam ın ruhunu yansıtan ana unsurların görüldüğünü söyledi. Aksoy, bu sistemin Müslümanların inanç ve düşünce sistemiyle yoğrulmuş ve ihtiyaca göre kurulduğunu belirterek, cömertliğe, el açıklığına, mertliğe dayanan ahilik kurumunun vazgeçilmez kuralları olduğunu anlattı.

BİR ÇATI ALTINDA TOPLUYOR

Ahiliğe üye olanların birbirini kardeş olarak gördüğünü ve ahilik teşkilatına girecek olan kişinin önce şerbet içerek, peştamal kuşandığını anlatan Abdullah Aksoy; "Ahilik, Anadolu dan Orta Asya ülkelerine ve İran a kadar uzanan topraklarda daha çok esnaf ve sanatkar erbabını bir çatı altında toplayan ve oralara her türlü desteği veren bir teşkilatın adıdır. Ahilik teşkilatının, Anadolu nun birlik ve beraberliğinde, sosyal ve kültürel yapısında önemli rolü vardır. Ahilik sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde hala geçerliliğini koruyan, bu günün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. Teşkilata bağlı kurumda eğitim gören öğrencilere çırak denirdi.

HEM MESLEKİ, HEM MANEVİ EĞİTİM

Çıraklar sadece mesleki yönden değil, manevi yönden de iyi bir şekilde yetiştirilmekteydiler. Ustalar ise hem bir eğitim, hem de çırağın ahlaklı, dürüst, çalışkan ve dinine bağlı bir insan olarak yetişmesinden sorumluydular. Ahiler bu şekilde tasavvufi bir eğitim sürecinden geçerek manevi alanda olgunlaştırılırken, bir taraftan da esnaflık mesleğinin düsturlarını öğrenerek kaliteli bir sanat erbabı olma vasfına erişiyorlardı." şeklinde konuştu.

Çelenk Koyma törenine Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Başkan yardımcıları Haldun Güler ve Sinan Çetiz ,Esnaf Sanatkarlar Birliği Başkanı Yılmaz Çimen, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Geyik , Ticaret Odası Genel sekreteri İrfan Ekici, Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Abdullah Aksoy ile oda başkanları ve esnaflar katıldı. Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen tören Tekirdağ Belediyesi Folklor Ekibi nin gösterileri ile son buldu.

Törenin ardından, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleri, Vali Kemelek i makamında ziyaret etti.

KALİTE STANDARDI KOYUYORLAR

Ahilerin kendi aralarında yaptıkları işlere kalite standardı koyduğunu belirten Kemelek, bu birliğin aynı zamanda Türklerin örf ve adetlerine uygun ahlaklı kişilerden oluştuğunu ve Ahilerin aynı zamanda kültürel olarak da çok bilgili olduklarını söyledi.

Vali Kemelek, şöyle konuştu; "Ahiler, çırakları yetiştirmenin yanında, yakın çevresindeki insanlara kültür ve ahlak konularında bilgi verirler. Çünkü ahilikte, ülke sevgisi ve mesleği geliştirme ilkesi vardır." Kemelek, ziyarette, esnaf odaları tarafından yılın ahisi seçilen terzi Nazmi Yel e de bir plaket verdi.

Pazar günü son bulacak 2. Ahirlik Haftası kutlamaları kapsamında; bugün saat 10:00 da Tekirdağ Valiliği ve Tekirdağ Belediyesi yetkilileri, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek kuruluşlarının temsilcilerini ziyaret edecek. Ardından saat 13:30 da Tuğlalı Park ta Tekirdağ Belediyesi Mehteran Takımı nın vereceği konserin ardından Şed Kuşatma Töreni, Ahilik te ?Pabucu Dama Atma oyunu sergilenerek, katılımcılara Ahi pilavı ikram edilecek.

Yarın Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası nda, saat 14:00 da açılacak kitap ve süreli yayın sergisinin ardından, ?Geçmişten Günümüze Ahilik Kültürü konulu bir konferans verilecek. Ney taksimi ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ndaki tören sona erecek.

Kutlamalar kapsamında Perşembe ve Cuma günü yapılacak esnaf ve sanatkar temsilcilerinin ziyaretlerinin ardından, Pazar günü akşamı saat 20:00 da Çorlu Halk Eğitim Merkezi nde, Çorlu Musiki Derneği nin vereceği konser ile kutlamalar son bulacak.