info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü nden Açıklama

"2013 yılı kene mücadele çalışmaları için İl Özel İdaresi bütçesinden 2 bin litre dökme ilaç satın alınmış olup il genelinde müdürlüklerimizce uygulaması yapılmaktadır."

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2013 yılı kene ile mücadele çalışmaları için İl Özel İdaresi bütçesinden 2 bin litre dökme ilaç satın alındığını ve uygulamasının yapıldığını bildirdi. 
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün resmi sitesinden yapılan açıklamada, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) hayvanlardan insanlara keneler ile bulaşan bir hastalık olduğu anımsatılarak, hastalığın yüksek ateş ve cilt içinde kanama gibi bulgularla seyrettiği belirtildi. 
 
Hastalığın, hayvanlarda herhangi bir belirti oluşturmadığı ancak insanlarda ölümlere neden olabileceği aktarılan açıklamada, hastalığın tedavisinde etkinliği henüz kanıtlanmış bir ilacın bulunmaması ve üzerinde çalışılmasına rağmen henüz pratikte uygulanan bir aşısının olmaması nedeniyle korunma önlemlerinin alınması ve hastalığın bulaştırıcısı olan kenelerle mücadeleyi ön plana çıkardığı vurgulandı. 
 
Açıklamada, şunlar kaydedildi:  
 
"Şu ana kadar ilimiz coğrafyasında yaşam döngüsünü sürdüren kenelerde herhangi bir hastalık etkenine rastlanmasa da kontrol amaçlı bazı uygulamaların yapılmasında da yarar olacaktır. 2013 yılı kene mücadele çalışmaları için İl Özel İdaresi bütçesinden 2 bin litre dökme ilaç satın alınmış olup il genelinde müdürlüklerimizce uygulaması yapılmaktadır. Satın alınan ilaçlarla sığırların ve koyunların (insan tüketimi için süt elde edilmeyen koyunlar) başta keneler olmak üzere dış parazitlere karşı ilaçlanması hedeflenmiştir. Keneler, havaların ısınması ile ot, çalı, toprak ve yeşillik alanları tercih ederek kan emecekleri hayvanı bulup yaşam döngülerini sürdürmektedir. Bundan dolayı İl Özel İdaresi bütçesi ile alınan ilaçlar, öncelikle mera hayvancılığı yapan köylerde ya da ormanlık alanlara yakın köylerde beslenen hayvanlarımızın ilaçlanmasında kullanılmaktadır." 
 
İlaçlama çalışmasının yapılamadığı köylerde, hayvan yetiştiricilerine ilaçlama yaptırmaları tavsiye edilen açıklamada, "Yetiştiricilerimiz, hizmet aldıkları serbest veteriner hekimlerine başvurarak 2013 yılı mayıs-ekim ayları arasındaki dönemde 4 haftada bir hayvanlarını ve barınaklarını ilaçlatmayı ihmal etmemelidir. Özel idare bütçesi ile ilaçlaması yapılan köylerdeki yetiştiricilerimiz de ekim ayına kadar sürecek ilaçlamalarını serbest veteriner hekimlerine başvurarak yaptırmalıdır" ifadelerine yer verildi.