GEGİYD den paralı Ramazan Eğlencesi
Tekirdağ Genç Girişimciler ve Yöneticiler Derneği, İstanbul daki Feshane Şenlikleri nin bir benzerini Ramazan ayında Tekirdağ da düzenlemek için çalışma başlattı.
Tekirdağ Genç Girişimciler ve Yöneticiler Derneği, (GEGİYD) bu yıl Ramazan ayına özgü özel bir program hazırlamayan Tekirdağ Belediyesi nin eksikliğini doldurmak için, İstanbul daki Feshane Şenlikleri ne benzer bir Ramazan Eğlencesi programını Tekirdağ da hayata geçirmek için çalışıyor. Dernek üyeleri önceki gün saat 16.00 da Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası nın konferans salonunda, Ramazan Eğlencesi organizasyonu ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır, İl Genel Meclisi Başkanı Münir Karaevli, Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Yiğiter, Kent Konseyi Başkanı Levent Gündoğdu ile bazı sivil toplum kuruluşları ile işadamları ve basın mensuplarının katıldığı bilgilendirme toplantısında, GEGİYD üyeleri, hazırladıkları organizasyon planını slayt eşliğinde bir sunumla katılımcılara anlattı.
SAHİLE OSMANLI MAHALLESİ
Sunumda Ramazan ayı ile bayramı içine alan 33 günlük bir proje anlatıldı. İstanbul da Ramazan aylarında geleneksel olarak yapılan Feshane Şenlikleri nin kopyası niteliğindeki proje kapsamında 5 bin metrekare alana kurulacak eski Osmanlı evlerinden oluşan bir platoda Osmanlı dönemindeki Ramazan ruhunu canlandırılması hedefleniyor. İçerisinde Osmanlı döneminin yerel kıyafetlerini giyen sokak satıcıları, sokak sanatlarına yönelik sanatçılar, küçüklere yönelik çeşitli eğitici ve öğretici eğlencelerin yanı sıra spor müsabakaları, yarışmalar ve konserlerin yer alacağı platoda ayrıca işletme sahipleri için Ramazan boyunca kiralık dükkanların oluşturulması düşünülüyor. Tekirdağ ı kuş bakışı görmek isteyenler için plato içinde bir de balon bulundurularak ücretli olarak vatandaşların bu hizmetten yararlanacakları belirtilen projede ayrıca Osmanlı dönemine ait gezinti sandalları prototipleri ile de denizde ücretli gezilerin düzenlemesi öngörülüyor.
PARASI OLANA EĞLENCE
Proje kapsamında, kurulacak plato, spor müsabakaları, animasyonlar, ses ve ışık gösterileri, Reklam ve tanıtım faaliyetleri, güvenlik ve sanatçı maliyetleri için toplam 1 milyon 544 bin 745 liralık yüksek bir maliyet çıkartıldı. Dernek yetkilileri söz konusu meblağın yarısının sponsorlardan sağlandığını, yaklaşık 800 bin liralık kalan harcama için de Valilik ve Belediye den yardım talebinde bulundular. Dernek üyeleri projenin yardımlarla hayata geçmesi durumunda sahilde yaklaşık 5 bin metrekare alanın kapatılarak vatandaşlardan 1 lira giriş ücreti talep edeceklerini belirtmeleri kafaları karıştırdı.
Tekirdağlı vatandaşlar için düzenlenmek istenen ve Belediye ile Valiliğin katkılarının beklendiği projede vatandaşlardan giriş ücreti talep edilmesini eleştiren bir gazeteci, organizasyonun bu haliyle halktan kopuk olacağını ve sosyal proje olmaktan çıkarak, belli bir zümrenin eğlence aracına dönüşeceğini belirtti.
VATANDAŞ TEPKİLİ
Dernek yetkilileri ise giriş ücretlerinin 1 lira gibi cüzi bir meblağ olacağını belirterek, vatandaşların para ödemelerinin sorun olmayacağını belirttiler. Ramazan Eğlencesi organizasyonuna katılım için ücret ödenmesi fikrini eleştiren vatandaşlar da konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, "Genç Girişimciler ve Yöneticiler Derneği iyi bir organizasyon planlaması yapmış ancak, ?parası olmayana eğlence yok diyorlar. Bizlerden istenen 1 liralık giriş ücreti ilk bakışta önemsiz görülebilir ancak, çekirdek ailenin 4 kişiden oluştuğunu düşünürsek her gün eğlenceyi izlemeye gelen bir aile 1 ay boyunca toplam 120 lira ödemiş olacak. Bu bizler için büyük bir meblağ. Dernek üyeleri üstelik Tekirdağ Valiliği ile Tekirdağ Belediyesi nden maddi destek bekliyorlar. Belediye ve Valilik bu organizasyon için maddi yardımda bulunursa bu bizim cebimizdeki paradan yapılmış olacak. Yani vatandaştan iki kez para istiyorlar. Böyle bir şeyi asla kabul edemeyiz." diye konuştular.