info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ganos ta tarihi kent keşfedildi

Tekirdağ da Ganos Dağı nın eteklerinde MÖ 5000 de kurulduğu tahmin edilen kent bulundu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Ganos Dağı eteklerinde yaptıkları arkeolojik kazılarda çok büyük bir kentin kalıntılarını gösteren buluntular elde ettiklerini söyledi. Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Erdem, Ganos Dağı eteğinde Avşar İçmeleri ne çok yakın bir kesimde bulunan çanak parçası yardımıyla araştırmalarını derinleştirdiklerini belirterek, ?İnanılmaz büyüklükte bir kentin toprak altında olduğunu gösteren buluntular elde ettik. Ele geçirdiğimiz çanak parçasının bir örneği, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan hocamızın İstanbul Yarımburgaz daki MÖ 5 binlere ait mağarada 1980 li yıllarda yaptığı çalışmada ele geçirilmişti. Bu çömlek parçasının bugüne kadar başka bir örneği yoktu. Kentin, tarih öncesine ait olduğu yüzey araştırmasında çok açık görülüyor. Bölgede, Prehistorik dönem, Bizans, Traklar ve Romalılara ait çok sayıda kalıntı var. diye konuştu.
TARİH ÖNCESİNDE CAM İŞİ YAPILMIŞ
Erdem, araştırma yaptıkları bölgede, MÖ 5 binlere ait ve o dönemde yapılmış cam cüruflarına da rastlandığını belirterek, buluntuların, tarih öncesinde cam işi yapıldığını gösterdiğini vurguladı.
Kazı çalışması yapılmadığı için şu anda görünürde bir kitabe olmadığını kaydeden Erdem şunları kaydetti: Buluntular üzerinde yaptığımız incelemelerde böylesine büyük bir kentin toprak altında olduğunu, MÖ 5 binde inşa edildiğini, Trak, Roma ve Bizanslılarca kullanıldığını tespit ettik. Ancak kentin o dönemde kimler tarafından yapıldığını ve ilk kimlerin yerleştiğini kazılardan çıkacak kitabe gösterecek. Bu çalışma, arkeoloji dünyası açısından büyük önem taşıyor şeklinde konuştu.
Erdem, antik kentin bulunduğu alanın günümüzde tarım alanı olarak kullanıldığını, toprakların, ekim ve dikim işleri için kazılmasıyla tarihi dokunun tahribata uğramış olabileceğini ifade ederek, "Bölgede şu anda yüzeyde hiç bir şey kalmamış. Burası tarım alanı olarak kullanılıyor. Bir zamanlar mesire yeri olan yerde şimdi hiç bir şey yok" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Zeynep Koçel Erdem ekibi ile birlikte Eylül ayında kalıntıların bulunduğu bölgede yeni çalışmalar yapacaklarını belirtti.