info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fırsat Eşitsizliğini Bir Türk Çözecek

Yard. Doç. Dr. Olcay Yavuz, ABD’de geliştirdiği rehberlik modeliyle yoksul öğrenciler için umut ışığı oldu. Yavuz’un projesi ABD’de ayrıca “En İyi Eğitim Doktora Çalışma Projesi”ne de aday gösterildi

ABD’de eğitimde eşitlik sorunu, Türk akademisyen Yard. Doç. Dr. Olcay Yavuz’un geliştirdiği modelle çözülüyor. Tekirdağ’da doğan Yavuz, kendi deyimi ile “varını yoğunu veren ailesi ve fedakâr öğretmenleri” sayesinde eğitimini yurt dışında tamamladı. ABD’de eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla geliştirdiği rehberlik modeli ile yoksul öğrenciler için umut ışığı olan Yavuz’un projesi ABD’de “En İyi Eğitim Doktora Çalışma Projesi”ne de aday gösterildi. Milliyet’e konuşan Olcay Yavuz, modeli Türkiye’de yaşama geçirmenin en büyük hayali olduğunu söyledi.
 
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayan Yavuz, yüksek lisans eğitimine Amerika’da devam etti. Halen New York Üniversitesi, New York Teknoloji Enstitüsü ve Rutgers Üniversitesi’nde görev yapan Yavuz, 5 yıllık doktora çalışmasında yoksul öğrencilerin eğitimine katkı için kapsamlı bir rehberlik modeli geliştirdi.
 
Etkilerini gözlemledi
Bu çalışması Amerika’da eğitim sorunlarının çözümüne önemli katkıda bulunduğu gerekçesi ile Rutgers Üniversitesi tarafından “En İyi Eğitim Doktora Çalışma Projesi” ödülüne aday gösterildi. Bu yıl ayrıca “Yılın Psikolojik Danışman ve Rehberi” seçilen Yavuz, “Amerika’daki sosyal adalete katkıda bulunmak, her öğrenciye eğitimde eşitlik ve erişim imkânı sağlamak için, çok kapsamlı bir rehberlik modeli geliştirdim ve bu modelin yoksul yüzlerce öğrencinin başarısı üzerindeki etkisini gözlemledim.” dedi.
 
Hedef 1 milyon öğrenci
Yavuz’un hazırladığı modelde toplam 50 müdahale ve önlem başlığı yer alıyor. Öğrencilerin akademik, bireysel, sosyal, duygusal ve kariyer gelişimlerini artırmak için yıl içinde sistematik olarak uygulanan önlem ve müdahalelerden bazıları şöyle: Sınava hazırlık programı, ev ziyaretleri, online dersler, üstün zeka eğitimi, eleştirel düşünme, yaratıcı yazma programı, öğrenci motivasyon ve ödül programı, intihar önleme programı, burs programı.
Modelin tüm telif hakkını elinde bulunduran Yavuz’un çalışması kitaplaşma aşamasında. Yavuz, hedeflerini şöyle özetliyor:  “Bu model sayesinde Amerika’da, Türkiye’de, tüm dünyada 1 milyon yoksul öğrenciye eğitimde eşitlik ve erişim imkanı sağlamayı hedefliyoruz.”
 
Rutgers Üniversitesi, yüzlerce proje arasından seçilen rehberlik modeline sponsor olarak, Yavuz’un bu yaz Amerikalı okul idarecileri ve psikolojik danışmanları eğitmesi için bir yaz semineri de açtı.