Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa Yeniköy Mahallesi’nde hobi olarak başladığı kitre bebek yapımını daha sonra evini müzeye dönüştürerek sergileyen Gülseren Gürkanlar, "Ben onlara çocuğum gibi bakıyorum. Bebeklerime dokunacaklar zarar verecekler diye çok korkuyorum" dedi.
İş-Kur’un açtığı kurslara giderek kitre bebek yapmayı öğrendiğini ifade eden Gürkanlar, kitre bebek yapımının zahmetli, meşakkatli ve sabır isteyen bir hobi olduğunu, zamanı geldiğinde bir bebek için 10 gün uğraştığını söyledi.
Kitre bebeğin ilk olarak telden iskeletini oluşturduğunu belirten Gürkanlar, "Baştan teli kıvırıyoruz. Parmaklarını, yüzünü ve ayaklarını yapıyoruz. Tele bebeğin iskeletini yaptıktan sonra pamukla dolduruyoruz. Bazen bir bebeğin yapılışı 1 hafta 10 gün sürebiliyor. Kitre dediğinizde çoğu kişi bilmiyor. Yapışkan diye bakıyor. Yapışkan kitre ağaçtan yapılan bir tutkal. Onu ıslatıyorsunuz bir ay sonra yapışkanlarını tazeliyor" dedi.
"MERAKLA BAŞLADIM MÜZE OLUŞTURDUM"
Kitre bebek yapımına merakla başladığını daha sonra yaptığı bebekleri müzeye dönüştürdüğü evinde sergilediğini dile getiren Gürkanlar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bebeklere merak saldım, sürekli yaparak onları çoğalttım. Bebeklerimi yaptıkça daha çok el becerim çoğaldı. Allah izin verirse Tekirdağ’a bir maket köy müzesi yapacağız. Benim en büyük korkum bebeklerin ellenip bozulması. Ama öyle bir şey olmadı. Gerçekten Türkiye’de emeğe saygı çok büyük. Bebeklerin ana maddesi tel, pamuk, kitre ve kumaştır. Kumaş giysileri için kullanılıyor."