Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kirlilik sorunu yaşanan Trakya'daki Ergene Nehri'nin, içme suyundan sonraki en iyi kalite suya kavuşmasını sağlayacak bir proje hazırlattı. Nehir Çerkezköy ve Çorlu'daki sanayi tesisleri yüzünden kirletiliyor.
Meriç-Ergene Havzası'nı kapsayan proje çerçevesinde, seçilecek alternatife göre 285 ila 410 milyon euro arasında bir yatırımla, endüstriyel kirlilikten evsel atıksulara kadar tüm kirletici faktörler kontrol altına alınacak. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, üniversite ve çevre danışmanlık firması işbirliği ile Ergene için proje hazırlattı. "Meriç-Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Yönetimi Ana Plan Çalışması" ile başta Ergene olmak üzere kirlilik sorunu ortadan kaldırılırken, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'yi kapsayan bölgenin atıksu arıtımı sorunu çözülecek.
ARITILAN ATIKSU İLE HES KURULACAK
Rapor ile sunulan alternatiflerden hangilerinin kullanılacağı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce karara bağlanacak. Projenin öngörülerinden bazıları şöyle:
-Tüm Ergene Nehri ve kollarında, halen dördüncü sınıf olan su kalitesi 3 yılda üçüncü sınıf, 5 ila 10 yılda ikinci sınıfa ulaşacak. Böylece içme suyundan sonraki en iyi kalite suya kavuşulacak.
-Endüstriyel atıksular mümkün mertebe toplanarak ortak ileri arıtma tesislerinde arıtılacak.
-Havzadaki yerleşimlerin evsel atıksu arıtma tesisleri belediyeler tarafından en kısa sürede tamamlanacak.
-Seçilecek alternatife göre 285 ila 410 milyon euro arasında değişecek bir tutarda çevresel yatırım yapılacak.
-Kurulacak atıksu tesislerinde arıtılacak sular 1.5 kilometrelik bir tünelle Marmara Havzası'nda kurulacak hidroelektrik santralde kullanılacak. Böylece yatırım maliyetlerinin bir bölümünün karşılanması için finansman yaratılacak. Ayrıca arıtılmış atıksu Marmara Denizi dibine deşarj edilecek. Bu işlem ile Ergene'ye atıksu dahi deşarj edilmezken, arıtılmış olduğu ve deniz dibine deşarj edileceği için Marmara Denizi'ne de zarar verilmeyecek.
-Finansal kaynak olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Kredileri, Çevre ve Orman Bakanlığı Fonları, Kamu-Özel Sektör İşbirliği, Hazine ve özkaynaklardan yararlanılacak.
-Atıksu deşarjına karşı güçlü bir izleme-denetim sistemi kurulurken, caydırıcı cezalar uygulanacak.