info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Emre Köprülü’den Soru Önergesi

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Bulgaristan’daki coğrafi alandaki Türk isimlerinin asimile edilmesi ile ilgili TBMM’de soru önergesi verdi.

Emre Köprülü, Dışişleri bakanı Davutoğluna hitaben,"Yüz binlerce soydaşımızın yaşadığı Bulgaristan’da, 2013 yılının Aralık ayı içerisinde Varna Belediyesi tarafından 2013'ün son toplantısında kendi sınırları içindeki 215 coğrafi alanın Türkçe isimlerinin Bulgarcaları ile değiştirilmesine karar verilmiştir.
 
Yakın geçmişte birçok asimilasyon faaliyetlerinin ortaya konulduğu, yüz binlerce Türk’ün zorla isimlerinin değiştirilmeye çalışıldığı, zorunlu göçlerin yaşandığı Bulgaristan’da bugün bu yaşananlar soydaşlarımıza hala daha ülkenin asli unsuru olarak bakılmadığının bir göstergesidir.
 
Ancak başka üzüntü verici bir durum daha vardır. Olayın üzerinden 20 gün geçmiş olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden ya da Dışişleri Bakanlığı’ndan bu yaşananlara karşı hiçbir tepki gelmemiştir. AKP hükümetinin Mısır, Suriye, gibi ülkelerde yaşananlara dönük açıklama veya eylemleri, Balkanlarda yaşayan Türk soydaşlarımız söz konusu olduğunda ise kılını dahi kıpırdatmayan bir anlayışa dönüşmüştür. Milli bir politika olan Balkanlarda yaşayan soydaşlarımızı sahiplenmek eylemi maalesef ki AKP iktidarından sonra değişmiş soydaşlarımız sahipsiz bırakılmıştır.
 
Bu bağlamda;
1.      Bulgaristan’da yaşayan Türk soydaşlarımıza karşı politikanın en son örneği olarak; Varna Şehrinde ki 215 Türkçe Coğrafi yer adının değiştirilmesi kararına karşı, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak 20 gündür hiçbir tepkide bulunmamanızın sebebi nedir? Yoksa; Dış politikanız bu kararı destekler doğrultuda mıdır?
 
2.      Hükümetinizin bu konuda ki sessizlik politikasının; 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılan Bulgaristan seçimlerinde; güçlü ve çoğunluğu Türklerden oluşan bir parti yerine başka bir partiyi açık olarak desteklemeniz gibi bütün bunların Bulgaristan’daki Türk tabanını bölmeye dönük faaliyetlerinizle bir ilgisi var mıdır?
 
3.      Balkanlar’da ve özellikle Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımızı sahiplenmeyi, onlara kol kanat germeyi, Türkiye Cumhuriyeti’ni yanlarında bir güç olarak onlara hissettirmeyi tarihi ve milli bir görev ve sorumluluk olarak taşıyor musunuz? Faaliyetlerinizde olmasa da, dış politikanızda bu yer almakta mıdır?" dedi
Kaynak : Murat ÜRTEKİN