Tekirdağ ilimizin Çerkezköy ilçesinde yaşayan 8 yaşındaki lösemi hastası bir çocuğumuz da bu ilaç mağdurlarından biridir. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavisi süren ve kendisi gibi 10 arkadaşının daha ilaç mağduru olduğu için tedavisini devam ettiremediğini belirten 8 yaşındaki bir çocuğun feryadı ve çaresizliği yürek burkmuştur. Basında ve kamuoyunda tartışılan ve ilacın piyasada bulunamamasından dolayı yaşanan sıkıntı sürekli gündeme gelmektedir. Ancak görülmektedir ki binlerce hasta ve ailesini ilgilendiren bu problem kalıcı olarak çözülememiştir. İlacın temininde sıkıntı yaşanırken hastaların tedavisi de ciddi boyutlarda etkilenmekte, hatta ilaç bulamadığı için hayatını kaybeden hastalar bile olduğu söylenmektedir.
Vatandaşları resmi olmayan yollardan ilaç temin etmeye zorlamak yerine lösemi hastalarımızın sorununun bir an evvel çözülmesi, vatandaşların güvenli yoldan bu ilaçlara ulaşmaları sağlanmalıdır.
Bu bağlamda;
1. Lösemi tedavisinde kullanılan ilaçlar piyasada neden bulunamıyor? Lösemi hastaları için hayati önem taşıyan ilaçların temininde yıllardır yaşanan sıkıntıları kalıcı olarak çözmek adına Bakanlık olarak ne gibi tedbirler alacaksınız? Hem hastalığın tedavisinde, hem sonrasında kullanılan 10 TL’lik ilaçların karaborsada 500 TL’ye kadar satılmasının önüne geçmek için bir çalışma yapacak mısınız?
2. Her yıl 1000-1200 çocuğun lösemi hastası olduğu ülkemizde tedavi için kullanılan ve bir hastanın ortalama olarak 3 haftada 5 kutu kullanmak zorunda olduğu ilaçların bulunamaması sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı kaçtır?
3. Türkiye’deki lösemi hasta sayısı kaçtır? Şu ana kadar ilaç bulamadığı için mağdur olan lösemi hasta sayısı kaçtır? Bu konuyla ilgili size şikayette bulunanların sayısı kaçtır? dedi.