Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’de turizmi, ekonomik gelişme kapısı olmasının yanında bir sosyal gelişme sahası olarak gördüklerini belirtti.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) işbirliğinde Ekin Fuarcılık ve ITE Group tarafından düzenlenen ”15. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat FuarıEMITT 2011”, Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.
Tekirdağ Valiliği olarak Fuara Katılan Firmalar Tekirdağ Standında Özcanlar Köfte,Şar Patisserie, Kayalar PeyTat Hayrabolu Tatlısı, Trakya Tur Tekirdağ, Silverside Hotel Çorlu, Kültür Müdürlüğü Karacakılavuz dokumalarıyla katıldılar.Vali Zübeyir Kemelek Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı,Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç,Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç ve Eşi, Belediye Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rüya Yılmaz Kültür Müdürü Mehmet Atlaş, Valilik Basın Müdürlüğü, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yurdanur,Asyaport Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer,Konya Valisi Aydın Nezih Doğan Eski Tekirdağ Valisi Memduh Oğuz,Prof. Dr. Halim Orta,Tekirdağ’ı Temsil eden Bağcılık Araştırma Endst. Konsantre Üzüm Suyu, Köfte,Hayrabolu Tatlısı,Şar Pastanesinin Peynir Helvası İkramında bulundular.Tekirdağ’ın Simgesi olan Romen Saz Ekibi’de Tekirdağ ve Yöresi Oyun havalarıyla Fuara katılanları adeta coşturdu. 3 Gün Devam edecek olan Fuara Katılımın Çok Yoğun Olacağı Gözlendi.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, açılışta yaptığı konuşmada, dünyada turizmin çok özel ve önemli sektörlerden biri olmaya başladığını, ekonomideki, iletişim ve ulaşımdaki gelişmelerin, bir milyara yakın insanın gezmek, görmek, öğrenmek amacıyla dünyaya çıkmasına yol açtığını söyledi.
Turizmin ekonomik büyüklüğün çok daha ötesinde birbiriyle dünyayı tanıştıran, barıştıran bir sektör olması açısından önemini vurgulayan Günay, ”Gelecek yüzyılları, gelecek dönemi kuracak olan, barışı kuracak olan, insanlığın geleceğini kuracak olan sektörlerin başında turizm geliyor” dedi.
Bakan Günay, bunu sağlayacak turizmin isimsiz kahramanlarını sevgi ve saygıyla selamladığını ifade etti.
Türkiye’nin dünyadaki bu gelişmeyi içselleştiren, bunu paylaşan, bu gelişmeden önemli pay almaya başlayan ülkelerden birisi haline geldiğine dikkati çeken Günay, Türkiye’nin gelen turist sayısı bakımından dünyada 7. ülke olduğunu, gelir açısından ise resmi rakamların dünyada 9. ülke olduğunu gösterdiğini, ancak bunun çok daha yukarıda olduğuna inandığını söyledi.
”BU TARTIŞMALARI GERİDE BIRAKACAK UYGARLIK DÜZEYİNE ULAŞMIŞ ÜLKE”
Günay, turizm gelirlerinin klasik bazlı hesaplama yöntemleriyle hesaplandığını, bakanlık olarak yeni hesaplama yöntemleri üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
”Biz turizme elbette bir ekonomik gelişme kapısı ama aynı zamanda bir sosyal dönüşüm, sosyal gelişme sahası olarak görüyoruz. Sosyal yaşamı, çağdaş yaşam kalitesini geriye çekecek hiçbir düzenleme bizden, bizim hükümetimizden, bizim anlayışımızdan, bizim yönetimimizden olmaz. Bazı tedbirler var. Bir bölgede eğlenceyi iyi yaşamak elbette insanların hakkıdır ama aynı bölgede dinlenmeyi yaşamak ta insanların hakkıdır. Biz bu dinlence ve eğlence arasında makul bir denge kurmaya çalışıyoruz. Biz yine insanların istediği gibi yaşama hakkına saygılıyız. İsteyen alkol tüketir, isteyen tüketmez. Biz sadece çocuklarımızı, gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan kurtarmaya özen gösteririz. Onun dışında insanların başkasını rahatsız etmedikçe ve kendi bedenlerine ölçüsüz bir zarar vermedikçe her türlü yaşama, eğlenme, dinlenme, yeme, içme hakları bizim için temel insanlık haklarıdır. Ve Türkiye artık çok şükür olsun ki bu tartışmaları bu konuları geri bırakacak bir uygarlık düzeyine, çağdaşlık düzeyine ulaşmış bir ülkedir.”
Türkiye’nin dünyadaki ekonomik krize rağmen gelen turist sayısı azalmayan ender ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Günay, 2010 yılında 28,5 milyon turist sayısına ulaşıldığını, 2011 yılında da yüzde 5'lik bir artışla 30 milyon turistin hedeflendiğini, Cumhuriyet’in 100. yılında ise 50 milyon turist sayısının geride bırakılmasının ön görüldüğünü kaydetti.
Turizmin, Anadolu içlerinde de yayılmasını istediklerini belirten Günay, bunun ip uçlarının görülmeye başlandığını, Türkiye’nin her tarafını dünya turizminin gelişme imkanlarından yaralandırmaya çalıştıklarını ifade etti.
”KOMŞULARIMIZIN KRİZ DEĞİL BARIŞ İÇİNDE YAŞAMALARI ARZUSUNDAYIZ”
Günay, turizmde rekabetin bulunduğunu ancak haksız rekabetten yana olmadıklarını belirterek, ”Komşularımızın kriz yaşamalarını değil komşularımızın barış içinde yaşamalarını arzu ediyoruz. Biz bütün kardeşlerimize, komşularımıza, bütün insanlık alemine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü şunu biliyoruz; dünyada barış olursa ülkemizde barış olur. Turizm yoluyla barışı kurmaya, barış yoluyla turizmi yükseltmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
EMITT fuarının 15. yılını kutladığını ve fuardaki katılımcı sayısının turizmin nereden nereye geldiğinin en büyük göstergesi olduğunu ifade eden Günay, sektörde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bakan Günay, Cumhuriyet’in 100. yılına gelindiğinde Türkiye’nin barış, birlik, kardeşlik içinde insanlık standartlarını içtenlikle özümsemiş olan dünya turizminin markası ülkelerden birisi haline geleceğini, görülmezse eksiklik hissedilen ülkelerden birisi olacağını belirtti.
FUARIN ”KONUK ÜLKESİ” YEMEN
Fuarın ”konuk ülkesi” Yemen’in Turizm Bakan Yardımcısı Omar Babelgeith de konuşmasında, Yemen’in 4 mevsim turizmin yaşanacağı önemli bir destinasyon olduğunu ifade ederek tarihi, kültürel ve çevre turizmine meraklı kişilerin buluşma noktası olduğunu söyledi.
Yemen’in bir açık hava müzesi olduğunu ifade eden Babelgeith, ”Yemen görülmeyi hak etmektedir. Bizimle olmanızı Yemen’i görmenizi çok istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Günay, Babelgeith’e bir plaket takdim etti. Fuar düzenleyicileri de Bakan Günay’a işlemeli tabak sundu.
Daha sonra Yemen halk oyunlarının gösterilerini izleyen Bakan Günay, katılımcılarla birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti.
KIZININ İSMİNİ HİYOGRAFİ YAZISIYLA YAZDIRDI, ELİNE KINA YAKTIRDI
Bakan Günay daha sonra Türkiye’den 150'yi aşkın il, ilçe ve beldeyle 60 ülke katılımcılarını aynı çatı altında buluşturan EMITT 2011 fuarındaki stantları gezerek, bilgi aldı.
Fas standında kahve içen Bakan Günay burada eline kına yaktırdı. Vietnam standında dansçıları izleyen Bakan Günay’a, Yemen standında da kahve ikram edildi.
Stantlarda ikram edilen yöresel lezzetlerin tadına da Bakan Günay’a, Mısır standında bir Mısır kraliçesinin resmi hediye edildi. Bakan Günay resmin altına hiyografi yazısıyla kızının ismini yazdırdı.