Dünya Otizm Farkındalık Günü
Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçen yıl kabul edilen ve bu yıl 2. si düzenlenen Dünya Otizm Farkındalık Günü Tekirdağ da törenle kutlandı.
Hacal, otizmin doğuştan geliştiğini, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından veya işleyişinden kaynaklandığını belirterek, genellikle 3 yaşından önce ortaya çıkan otizmin bireylerin sosyal, iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Tüm dünyada bilimselliği kabul edilmiş DSM-V ölçütlerine göre her 150 çocuktan birinin otizm riski taşıdığına dikkati çeken Hacal, Türkiye de 450 bin otistik kişi bulunduğunu, 0-14 yaş grubunda ise 125 bin otistik çocuk olduğunu kaydetti.
Hacal şunları kaydetti:
"Özünde göz teması kuramama, iletişim yetersizliği, iletişim sorunu ve sosyal günlük yaşam becerilerinde yetersizlik olan otizmli bireylere sosyal etkileşimi sağlamaya çalışıyoruz. Bizim çocuklarımızla lütfen hayatı paylaşın, onları anlayın, onları hissedin, onları yaşamaya çalışın. Sizler onlarla hayatı paylaştıkça, farklı özelliklerin ve yetersizliklerin sosyal kabul düzeyini yükselttikçe, onlar kendilerini daha iyi ve daha mutlu hissedeceklerdir" dedi.
Törende daha sonra otistik çocuklar, rehber öğretmenleri eşliğinde tören katılımcılarına gösteriler sundu. Gösterilerin ardından çöpçüler şarkısını seslendiren sonra da istiklal marşını okuyan otizmli öğrenciler törene katılımcıları tarafından dakikalarca alkışlandılar. Otizmli öğrenciler daha sonra Vali Doğan a küçük bir Türk bayrağı hediye ettiler.
Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan gösterilerin ardından Otistik Eğitim Merkezi ni gezerek bilgi aldı. Vali Doğan, Tekirdağ Otizm Eğitim Merkezi nin Türkiye de ilk defa farklı bir uygulama geliştirdiğini belirterek, "Biliyorsunuz ki otizmde eğitimin yeri büyüktür. Okulda alınan eğitimin de sürekliliği önem arz etmektedir. Bu bilinçle hareket ederek, Türkiye de bir ilki gerçekleştirdik. İki sınıf arasına bir veli gözlem odası yaptık. Öğrenci velileri, çocuklarını aynalı paravan arkasından görerek gün içinde neler yaptığını öğrenebiliyorlar. Böylece akşam evde de aynı eğitimi sürdürebiliyorlar. Bu uygulama ilk kez Tekirdağ da yapılıyor." diye konuştu. Daha sonra konuklar Otizm Farkındalık Günü nedeniyle otizmli öğrencilerin yaptığı resimlerden oluşan sergisini gezdi.