Yerel yönetimlerin, merkezi hükümetle aynı partiden olmaması durumunda yaşanan süreçle ilgili değerlendirmede bulunan Karlıtekin, Tekirdağ’a ilişkin; “Merkezi idare buranın nefesini kesiyor” dedi. Tekirdağ’da birtakım ziyaretler ve incelemelerde bulunan Deva Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Candan Karlıtekin, İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, yerel yönetimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 1993 yılında Tekirdağ Limanında Zirai gübre ithalatı için geldiğini ve birkaç gün şehirde kalma imkânı olduğunu söyleyen Karlıtekin, Tekirdağ’ın dengesinin kaçtığını ve yoğun bir kentleşme yaşandığını kaydetti.
Yeşilin ve insanların nefes alabileceği alanların yeterince olmadığı, sahil gibi çok önemli bir imkanı olan şehrin daha iyi planlanabileceğini aktaran Karlıtekin; “ Daha yaşanılabilir bir kent olabilir. Artıları var.Daha ileriye taşınma potansiyeli var. Genel merkez olarak yerel yönetimler ve şehircilik eylem planı hazırladık. Eylem planı ile daha somuta indirgenmiş şekli ile il ve ilçelere bir şablon veriyoruz. Bir şehrin sorunları neler olabilir? Yerel yönetimler eylem planında çok kapsamlı, yerel yönetimleri ilgilendiren her konuyu kapsayan cheklist vereceğiz. İl ve ilçe başkanları ekipleri ile birlikte bundukları yere özgü, yerel yönetimler eylem planı hazırlayacak. Bu da önümüzde ki yerel seçimlere kadar olan zamanda hazırlanacak. İl ve ilçe teşkilatları masa başında doküman olsun diye yazmayacak. Sahada olan farklı meslek grupları, eski belediye başkanları ile sorunlara ve çözümlere ilişkin fikirleri ortaya çıkarabilecek, sadece partililerin katkı sağlamayacağı, olabildiğince insanları işin içine katan bir metodoloji ile verilen genel şablona göre Tekirdağ’ın eylem planı hazırlanacak” şeklinde konuştu.
Yerel seçimler geldiğinde başkan adayları ve meclis üyesi adayların ellerinde ki eylem planı kitapçığı ile vatandaşın karşısına çıkacağını dile getiren Karlıtekin, durum tespitinden çok, sorunun nasıl çözüleceğinin önemli olduğunu vurguladı. Yerel yönetimlerin merkezi hükümetle aynı partiden olmaması durumunda yaşanan sürece ilişkin değerlendirmede bulunan Karlıtekin, 6 partinin oturduğu masada demokrasinin ortak bir hedef olduğunu söyledi. Bir ittifak oluşmadığını, bütün yol haritası tamamlandığında her yerde mutabık kalındığı takdirde ittifaka dönüşme ihtimali olduğunu aktaran Karlıtekin; “Tek mutabık olunan şey Türkiye’de demokrasiyi yerleştirmek. Bu işi ancak seçmen izahata getirebilir.
Yasal olarak İçişleri Bakanlığının özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden sonra atanmış bir İçişleri Bakanlığının, seçilmiş yerel yönetimlerin tepesinde demokrasinin kılıcı gibi sallamasına izin vermeyeceğiz diyoruz. İmar planlarının yapılmasında ki esas unsurun yerel yönetimler olmasını net çizgilerle çiziyoruz. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin birçok şeyimiz var” sözlerini kaydetti. Tekirdağ’a ilişkin “Merkezi idare buranın nefesini kesiyor” diyen Karlıtekin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunlar doğru ama birtakım kanuni tedbirler koymakla birlikte maalesef kanunun arkasında dolanma işini tümüyle kesemeyiz. Eğer Türkiye’de 6 partinin mutabakatıyla tam anlamıyla tam demokrasi oturduğu zaman, siyasetin merkez yerel ayrımını seçmen terbiye edecek.”Dedi.