info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dev Sondaj Platformunun Geçişine Lodos Engeli

LODOS fırtınası, dev sondaj platformu ‘GSP Satürn’ün, Çanakkale Boğazı ndan geçişine izin vermedi. Gelibolu önlerinden dönüş yaparak, Marmara Denizi ne yönelen GSP Satürn ün, Tekirdağ Şarköy açıklarındaki güvenli demir bölgesinde, fırtınanın dinmesini bekleyeceği belirtildi.

LODOS fırtınası, dev sondaj platformu 'GSP Satürn'ün, Çanakkale Boğazı'ndan geçişine izin vermedi. Gelibolu önlerinden dönüş yaparak, Marmara Denizi'ne yönelen GSP Satürn'ün, Tekirdağ Şarköy açıklarındaki güvenli demir bölgesinde, fırtınanın dinmesini bekleyeceği belirtildi.

Panama bayraklı 52.46 metre uzunluğunda, 40.80 metre genişliğinde ve 52.55 metre yüksekliğindeki, dünyanın en derin sondaj yapabilme imkanına sahip, 5 bin 235 grostonluk, GSP Satürn, Çanakkale Boğazı'nı, 13 Eylül 2010 tarihinde, 9 saatte geçerek, onarım ve bakım için İstanbul Tuzla Tersanesi'ne gitti. Onarım ve bakımı tamamlanarak dün Tuzla'dan hareket eden platformun güvenli geçiş yapabilmesi için Çanakkale Boğazı, saat 03.00'de güneyden kuzeye tek yönlü olarak deniz trafiğine kapatıldı.

GSP Satürn, saat 07.00'de kendisine eskortluk yapan Panama bayraklı AGAT adlı 67.65 metre boyundaki römorkör eşliğinde Marmara Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı. Saatte 2 mil hız yapabilen platforma, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'nün boğazda konuşlandırdığı, Söndüren-4, Söndüren-6, Kurtarma-2 ve Kurtarma-3 adlı römorkörleri de eşlik etmeye başladı. Ancak platform, boğazdaki lodos fırtınası ve buna bağlı olarak akıntının daha da hızlanması nedeniyle ilerlemekte güçlük çekince, saat 09.20'de Gelibolu önlerinden dönüş yaparak, Marmara Denizi'ne yöneldi. GSP Satürn'ün, Şarköy açıklarındaki güvenli demir bölgesinde, fırtınanın dinmesini bekleyeceği belirtildi.

Bu arada, platformun geçişi ertelenince, güneyden kuzeye tek yönlü olarak kapatılan deniz trafiği, saat 09.30'dan itibaren yeniden açıldı.