info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dalgıç tan değerlendirme toplantısı

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, yerel seçimlerin ardından 3 Nisan da devraldığı Tekirdağ Belediye Başkanlığı nda geçirdiği 25 günü basın mensuplarına değerlendirdi. Dalgıç, Tekirdağ Belediyesinin resmi rakamlara göre net borcunun 63 milyon 41 bin 44 TL olduğunu açıkladı.

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, görevi devralmasından sonra yaşadığı yoğun tebrik ziyaretleri ve TRAKAB toplantılarının ardından bulduğu ilk boşlukta basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediyenin net borcunun 63 milyon TL olduğunu aktaran Dalgıç, borçların yapılandırılması ve belediyeye ek gelir kaynağı arayışında olduklarını belirtti.

BORÇ 63 MİLYON

Dalgıç şunları kaydetti: "Belediyeyi devraldıktan sonra öncelikle artılarımızı ve eksilerimizi bir görelim istedik. Personel, borç, bina ve araç durumlarımızı tespit ettik. Tespitlerimizde ilk olarak borçlar konusunda gördük ki kamuoyunda söz edilen miktarın üzerinde bir rakamla karşılaştık. Biz çok daha az bir borç alacağımızı düşünüyorduk. 31 Mart tarihi itibariyle Tekirdağ Belediyesinin borcu 63 milyon 931 bin 550 TL idi. Aradan geçen 25 gün içerisinde bizim ödemelerimiz oldu. Şu anki net borcumuz 63 milyon 41 bin 44 TL dir" dedi.
5 YIL SONRA İLK KEZ SGK PRİMLERİ YATIRILDI
Dalgıç, geçmiş iktidarın 5 yıl boyunca personelin SGK primlerini yatırmadığını gördüklerini, iş başı yaptıklarında 5 yılın ardından 350 bin TL lik SGK priminin ilk kez kendileri tarafından yatırıldığını aktardı. Temizlik, güvenlik ve inşaat firmaları gibi özel şirketlerin belediyeden 7 milyon 147 bin 587 TL alacaklı olduğunu belirten Başkan Dalgıç, kalan 55 milyon 769 bin 920 TL nin resmi kurumlara olan borçları teşkil ettiğini aktardı.

KAMU BORÇLARI İÇİN VEKİLLER DEVREDE
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, belediyenin 20 milyon 805 bin TL TREDAŞ a, 12 milyon 134 bin TL Sosyal Güvenlik Kurumu na, 10 milyon 657 bin TL Namık Kemal Vergi Dairesi ne olmak üzere resmi kurumlara toplamda 55 milyon 769 bin TL borç bulunduğunu belirtti. Dalgıç: "TREDAŞ a olan borcumuzun 11 milyonu faiz oluşturuyor. Borç yapılandırmaları için çalışmalar yürütüyoruz. TREDAŞ a olan borcumuz Tekirdağ Belediyesinin ödeyebileceği miktarın üzerinde. Belediyemizin 21 milyonu şu şartlarda ödemesinin imkanı yok. TREDAŞ Genel Müdürü ile oturarak borç yapılandırmayı konuştuk. Son derece olumlu bir görüşme yaşadık. Amacımız mümkün olduğunca uzun yıllara uzanan bir borç ödemesi yapmak. TREDAŞ borcuyla ilgili olarak AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut ile CHP li Milletvekilleri Enis Tütüncü ve Faik Öztrak aracılığıyla yardım talebimiz oldu. Zannediyorum faizlerle ilgili bir indirim söz konusu olabilir. Bununla ilgili değişik çalışmalar da söz konusu olabilir" dedi.

EK GELİR İÇİN ÇÖZÜM VATANDAŞA YÜK!
Dalgıç, Tekirdağ belediyesinin 1 milyon TL su tahsilatlarından alacaklı olduğunu belirterek, borçların karşılanması için yeni kaynak arayışlarının zorunluluğunda değindi. Tekirdağ Belediyesi tarafından daha önce alınmayan yol katkı paylarının vatandaşlardan tahsil edilmesi yoluna gidileceğini söyleyen Dalgıç şöyle konuştu: "Yollar yapıldığı zaman belediyelere kanuni olarak hak tanındı. Yolu hizmet amaçlı kullanan kişilerden belli nispetlerde almamız gerekiyor ama şimdiye kadar alınmamış. Bundan sonra da alınıp alınmayacağı konusunda arkadaşlarımızla konuşacağız. Muhtemelen bu konuda girişimde bulunacağız. Bir ekibimiz yol katkı payı alan Silivri Belediyesi nde incelemeler yapıyor. Yine Edirne Belediyesi nden de otopark konusunda bilgiler aldık. Atıl duran bazı otoparklardan gelir sağlanması için çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca gelir artırıcı çalışmalarımızdan bir kalemi de Pazar yerlerinden sağlayabiliriz."

KAMUYA SU ZAMMI
Başkan Dalgıç, gelir artırıcı önlem olarak suya zam yapmayı düşünmediklerini ancak kamu kuruluşlarına yönelik ileriki günlerde bir zammın söz konusu olabileceğinin sinyalini verdi.
Tekirdağ Belediyesi nin yıllık 50 milyon gelirinin bulunduğunu belirten Adem Dalgıç, planlı mali politikalarla borç ve yatırım dengesinin sağlanacağını aktardı.

"ENKAZ EDEBİYATI YAPMAMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ"
Dalgıç, bir gazetecinin "Beyannamelerinizdeki vaatlerinizin takipçisiyiz. Şu an belediyenin 63 milyon borcu olduğunu söylüyorsunuz. Belediye gelirleri dikkate alındığında çok zor bir süreç sizi bekliyor bu işin içinden nasıl çıkacaksınız?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi: "Seçim çalışmalarımızda da buna benzer sorular soruldu. Biz her zaman şeffaf yönetim anlayışı benimseyeceğimizi söyledik. Kanun ve nizama uyduğumuz da, gelir ve giderlerimizi kontrol ettiğimiz zaman mutlaka bunların altından kalkarız. Borçlar konusunda enkaz edebiyatı yapmamaya özen gösteriyoruz" açıklamasında bulundu.

PLAKASI AK SA GERİSİ TEFERRUAT
Tekirdağ Belediyesinin ortaya çıkan tablo gereği tutumlu bir duruş sergileyeceğini belirtmesi üzerine bir gazeteci tarafından, AK plakalı olduğu gerekçesiyle binmediği 100 bin TL lik makam aracının garajda çürümeye terk edilmesinin kemer sıkma politikasına uygun düşüp düşmediği yolundaki soruyu cevaplandıran Dalgıç, aracın niteliğinin belediyenin borç toplamı gözetildiğinde önemli olmadığını söylemesi manidar bulundu. Aracın hibe edilmesinden dolayı plakasının değiştirilemediği ve geri verilemediği öğrenilirken, Başkan Dalgıç ın AK plakalı olduğu gerekçesiyle binmemekte ısrar ettiği araç itfaiye binası önünde çürümeye terk edildi.

ÜÇ HACİZ GİRİŞİMİ
Göreve başladıklarından beri özel firmalar tarafından belediyeye üç kez haciz girişiminde bulunulduğunu belirten Başkan Dalgıç, haciz işlemi gerçekleşmeden firmalarla uzlaşma yolunu sağladıklarını belirtti. Dalgıç, özel firmalardan daha önce temizlik hizmetlerini yürüten Temiz-İş e 782 bin TL, şuan ki Trakya Temizliğe 663 bin TL, Beyka Beton a 750 bin TL, Erzurum İnşaat a 577 bin TL, Koza Petrol 552 bin TL, Yolaş a 430 bin TL borçlu olduklarını duyurdu. 2009 bütçesinin önceki Belediye meclisi tarafından onaylanması dolayısıyla sürecin eski planlamaya göre sürdüğünü anlatan Dalgıç, yıl sonuna kadar belediyeye hakimiyet, yeni projelerin gelişimi ve borç yapılanmaları konularında planlamalar yürüteceklerini vurguladı.

İLK ÇALIŞMA SAHİL DÜZENLEMESİ
Bir soru üzerine, belediyenin ilk çalışmasının sahildeki düzenlemeyi başlatmak olacağını ifade eden Dalgıç şunları söyledi: "İlk yapacağımız şey sahil düzenleme olacak. Şu an kiraz festivaline odaklandık. Festival biter bitmez 15 Haziran dan itibaren sahildeki düzenlemelere başlayacağız. Sahildeki çalışmaların bir parçası olarak 2 Mayısta boru döşemesi yapacak olmamızdan dolayı sahil yolunu 10 gün trafiğe kapatmak zorunda kalacağız. Ayrıca festivalin ardından söz verdiğimiz konulardan biri olan Yarapsan çamuru ile ilgili turistik bir tesisi Tekirdağ a kazandıracağız. Kültür komisyonumuz konuya vakıf olduğundan festival biter bitmez tanıtım ve tesisin projelendirmesine gideceğiz." Dalgıç, bir soru üzerine trafik problemini çözmek için İl Trafik Komisyonu nun onayı ile merkezdeki trafiğin tek yönlü yapılması için çalışmalar yürüttüklerini de kaydetti. Değerlendirme toplantısı verilen ikramların ardından sona erdi.