info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çorlu ya Yeraltı Konteynırları Geliyor

Çorlu Belediyesi, yeraltı konteynırları uygulamasını başlatarak önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İlçe genelinde temizlik ve çöp toplama çalışmalarını kış şartlarında dahi ara vermeden sürdüren Temizlik İşleri Müdürlüğü, plastik konteynır uygulamasının başlatılmasının ardından yeraltı konteynırları alarak hizmete sunmayı planlıyor. Çorlu Belediye Meclisi Şubat Ayı olağan toplantısında yeraltı konteynırları hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgilendirme yapıldı. Yeraltı konteynırları üreten bir Türk firmasının yetkilisi yeraltı konteynırlarını tanıtarak özelliklerini anlattı.

Yeraltı çöp konteynırları hakkında açıklamalarda bulunan Oktay Çolpan, "Yeraltı çöp konteynırlarını hizmete sokarak Trakya da bir ilki gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Günümüz teknolojisi ile üretilen yeraltı konteynırları Türkiye genelinde birçok belediye tarafından kullanılmaya başlandı ve olumlu sonuçlar alındı. Son derece önemli avantajları olan bu yeraltı konteynırlarını Çorlu da nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde uygulamaya koyacağız. Belirlediğimiz pilot bölgelerde istediğimiz sonuçları vermesi halinde yeraltı konteynırı uygulamasını tüm Çorlu ya yayacağız. Ayrıca çöp toplama işine paralel olarak yeni çöp bertaraf alanı kurma yönünde çalışmalarımız da devam ediyor. TEKKAB-3 Birliği nin ortak çalışması sonucunda kurulacak Katı Atık Bertaraf Alanı nda çöpleri ayrıştırarak sistematik bir şekilde geri dönüşümünü sağlayacağız," diye konuştu.

Yeraltı çöp konteynırlarının kullanıldığı belediyelerde incelemelerde bulunan Temizlik İşleri Müdürü Ünal Nişancı, yaptığı araştırmaları basın mensuplarıyla paylaştı. Yeraltı konteynırlarının birçok avantajı ve kullanım kolaylığını da beraberinde getirdiğini belirten Nişancı, "Türkiye de de üretilmekte olan yeraltı konteynırları yüksek kaliteye sahip. Yerçekimi kuvvetinin de etkisiyle çöpler kendiliğinden sıkışıyor ve yerüstü sistemine göre üç kat daha fazla atık depoluyor. Dikey yapı sayesinde alandan tasarruf sağlanıyor. Bu konteynırların %60 ı yeraltında bulunuyor. Yeraltı konteynırları hijyeni de beraberinde getiriyor. Toprağın serin tutma özelliği çöp içindeki bakterilerin çoğalmasını yavaşlatarak koku sorununun önüne geçiyor. Sistemin kapalı olması sebebiyle kötü görüntü oluşmuyor ve sokak hayvanlarının çöpleri dağıtması engelleniyor. Bu sistem daha güvenliği yerüstü konteynırlarına göre daha ileri bir düzeyde. Tabandaki özel kilit mekanizması sayesinde yeraltı konteynırının boşaltılması kolay oluyor. Ayrıca yeraltı konteynırlarının üretiminde kullanılan kompozit malzeme, atmosferik şartlardan etkilenmiyor ve yapısını koruyor," dedi.

Yeraltı konteynırlarının teknik özellikleri hakkında bilgiler veren Nişancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeraltı konteynırlarının dış gövdesi iki kompozit parçanın arasında sızdırmazlık contası kullanılarak birleştirmesiyle üretiliyor. Yeraltında kalan kısım 1,7 metredir. Ana kapak yüksek dayanımlı kompozit malzemeden üretilmekte olup, özel tasarımı mukavemeti arttırmaktadır. Doldurma kapağı sağlam, kullanımı kolay ve kendiliğinden kapanabilmektedir. Ana gövdenin içinde taşıma konteynırı bulunuyor. Yeraltı konteynırının içindeki atıklar taşıma konteynırında toplanıyor. Katı atıkların içindeki sıvı muhtevasının çok olmasından dolayı tercih ediliyor. Taşıma konteynırları, atık haznesi, sızıntı suyu hazneleri ve kilit mekanizması olmak üzere üç parçadan oluşuyor. Bu konteynırların boşaltılması hidrolik vinç yardımı ile yapılmaktadır. Toplama aracının, sıkıştırmalı ve açık kasa olmak üzere iki çeşidi var. Tek noktadan kaldırmalı sistem sayesinde kapak ile taşıma konteynırları kaldırılıp kolayca boşaltılıyor. Boşaltma işlemi, tabandaki özel kilit mekanizmasının ipinin çekilmesiyle suretiyle 2-3 dakika içinde tamamlanıyor."