info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çorlu, Hava Kargonun Serbest Bölgesi Olacak

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası nda hava kargonun geleceğine yön verecek bir karara imza atıldı.

Bu kararlar arasında Çorlunun Hava Kargo Serbest Bölgesi yapılması ön plana çıkarıldı. Bu kapsamda Çorlu ile İstanbul arasında demiryolu yapılması konusunda fizibilite çalışmaları sürdürülüyor. 10. Ulaştırma Şurası nda hava kargonun geleceğine yön verecek bir karara imza atıldı.

Buna göre havacılık sektöründe 2023e kadar gerçekleştirilecek projeler arasında hava kargo taşımacılığına uygun olan havaalanlarının "serbest bölge" ilan edilmesi yer alıyor. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Kargo merkezi olma konusunda son derece uygun olan İstanbulu çok geç kalınmasına rağmen hak ettiği bağlantı merkezi olma noktasına süratle taşıyacağız.

Şu anda İstanbul için değerlendirirsek, Çorlu Havalimanı bunun için çok elverişli. Bu projeyi Çorlu Havalimanıyla başlatacağız. Ulaştırma Bakanlığının kısa vadede Atatürk Havalimanı ile Çorlu Havalimanı arasında bir demiryolu fizibilite çalışmaları devam ediyor.

Zaten karayolu var, denizyolu var. Demiryolu da olduğu zaman bu alanda çok güzel bir koordinasyon ortaya çıkacak diye konuştu. Türkiyenin, doğu-batı ve kuzey-güney koridorları açısından değerlendirildiğinde son derece önemli fiziki imkânlara sahip olduğuna işaret eden Arıduru, Doğuda en yakın kargo merkezi olarak tanımladığımız Dubai var.

Batıda en yakın Hamburg var. Ama kuzey güney ekseninde kimse yok. Hamburg ve Dubai arasındaki mesafenin de çok fazla olduğu aşikar. Bu açıdan da Türkiye çok şanslı. Ancak burada oluşturmayı düşündüğümüz hublarla ilgili daha çok kendi içimizde düzenlemeler yapmalıyız.

Özellikle diğer ülkelerde olduğu gibi gümrük sorunlarından arındırılmış bölgeler oluşturmamız lazım. Bu konuda Gümrük Müsteşarlığıyla yakın bir işbirliği olacak. Toplam 17 havayolu şirketi var. Bunlardan 3 tanesi kargo işletmesi.

Bu projeyle bu firmalar uçak kapasitelerini büyütür. Bunun yanı sıra kargo işletme sayıları da artar. Bu işletmelerin, pazar payını önemli oranda Türkiye ye almasını sağlar. Kargoda Türkiye yi bir merkez ülke konumuna getirmek, ticari anlamda ülkemizin büyük bir adım atmasını beraberinde getirecek" şeklinde konuştu.

ICAN, Türkiyeye 7 yeni rota getirdi Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Türkiye nin "ICAN 2009 Havacılık Müzakereleri Konferansı"nda toplam 34 ülkeyle havacılık müzakerelerinde bulunduğunu belirterek, 7 ülkeyle ilk kez ikili hava ulaştırma anlaşması imzalandığını bildirdi. Arıduru, panel oturumuyla da katılımcıların sektördeki son gelişmelere ilişkin fikir alışverişi yapmasına imkan sağlandığını belirterek, "Bu kapsamda Türkiye, konferans boyunca toplam 34 ülkeyle ikili havacılık müzakerelerinde ve görüşmelerde bulundu. Bu müzakereler sonucunda Çad, Fiji, Gana, Ruanda, Zambia, Uganda ve Dominik Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülkeyle ilk kez ikili hava ulaştırma anlaşması imzalandı. 8. ülke olarak da Jamaika ile imzalanacak" diye konuştu. Arıduru, konferansa katılan diğer ICAO üyesi ülkeler arasında yaklaşık 200 ikili havacılık müzakeresinin yapıldığını ve 50 nin üzerinde yeni ikili hava ulaştırma anlaşmasının imzalandığını belirtti.