info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çocukların Kabusu Son Bulacak Mı ?

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin, çocukların küçük yaşlarına rağmen maruz kaldıkları kötü muameleyi her yönden irdeleyen yazılı bir açıklama yayınladı.

Çocuk istismarı, çocuk şiddeti ve çocuk evlilikleri öne çıkan konular oldu.
 
BAŞINIZA GELMESİNİ BEKLEMEYİN
 
Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, ülkemizde 1990 yılında imzalanarak 1995 yılında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen,  bugüne kadar geçen sürede, çocuklara karşı uygulanan hak ihlallerinin artarak ve şiddetle devam ettiğini üzülerek gördüğünü söyledi.
 
Pek çoğumuzun arada bir kulak verip duyduğu, başkasında yaşananlarına baktığımızda dahi yaralayan çocuklarla ilgili ağır haksızlıkların ve yol açtığı acıların, şimdi ve her zaman sadece TÜİK İstatistiklerine yansıyan birer rakam olmaktan çıkması gerektiğini kaydetti. Haberin sonunda yeralan rakamlar üzerinde düşündüğünüzde kuşkusuz daha iyi anlayacaksınız.
 
BİR KEZ OLSUN DÜŞÜNELİM
 
Bunun içindir ki; 20 Kasım, çocuklarımıza nasıl daha yaşanılabilir bir gelecek bırakacağımızı, onlar için neler yapabileceğimizi bir kez daha düşünmek zorunda olduğumuz gündür.
 
Çocuklar, dünyanın pek çok yerinde işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya kalmakta, savaşlarda ve silahlı çatışmalarda öldürülmekte, cinsel istismara maruz kalmaktadır.
 
Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden, sokaklarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır.
Ülkemizde de durum dünyadan pek farklı değildir.
Türkiye’de de çocuklar, dünyadaki yaşıtları gibi aynı ihlallerle karşı karşıya kalmaktadır.
 
ÇOCUKLAR SÖMÜRÜLÜYOR…
 
Ülkemizde çocuk emeği sömürüsü giderek yaygınlaşmakta, oyun oynama çağındaki çocuklar asgari ücretin dahi altında, güvencesiz ve kuralsız koşullarda çalışmaya mahkûm edilmektedir.
 
6-14 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı 292 bin kişi iken, 15-17 yaş grubu arasında çalışan çocuk sayısı 601 bindir. Bu çocukların yarısından fazlası okula gitmezken, kalan bölümü hem okuyup hem de çalışmak zorundadır.
 
27 BİN KAYIP ÇOCUK VAR!..
 
TÜİK rakamlarına göre 27 bin kayıp çocuğun bulunduğu Türkiye adeta ‘kayıp çocuklar ülkesine’ dönmüştür. Binlerce çocuk annesiyle, binlerce anne de çocuğuyla kavuşmayı beklemektedir.
 
Erken yaşta evliliklerin yaygın olarak görüldüğü Türkiye’de, her 3 evlilikten biri “çocuk evliliği”dir. Son üç yılda 18 yaş altında evlenenlerin toplam sayısı 134 bin 629.
 
18 yaşını doldurmadan evlenenlerinin sayısına gelince; bu sayı erkek çocuklarında 5 bin 763 iken, artan bu sayı kız çocuklarında 128 bin 866’dır.
 
DAHA KAÇ ÇOCUK HARAP, KAÇ NESİL BİTAP OLACAK
 
Yaşananlar, rakamlar korkutucu, üzücü ve insan onuruna, insan felsefesine aykırıdır.
İnsanın, bireyin; çocukluktan başlayarak insanca yaşama hakkıyla taban tabana zıt, çirkin, insanlık dışı olduğu kadar da insandan kaynaklanan bu uygulamalar, davranışlar adına ne derseniz deyin, kabul edilemez. Üzerine ciddi şekilde eğilerek, düşünülüp, çok yönlü çocuk istismarının önüne geçmek için daha ne kadar çocuğun harcanması gerekiyor?
 
DİKKAT…DİKKAT!..  TECAVÜZDE %30 ARTIŞ VAR
Tecavüz ve taciz gibi cinsel saldırı suçlarında son beş yılda % 30 artış meydana gelmiştir. Tecavüze uğrayanların % 50’si 18 yaş altında; bunların yüzde 90’unu kız, yüzde 10’unu erkek çocukları oluşturmaktadır. Daha da acısı bu rakamlar gerçeği tam anlamıyla yansıtmamakta cinsel olarak istismar edilen çocukların sadece % 27’si, bu durumu biriyle paylaşabilmektedir.
 
DEVLET ELİNDE BİLE RAHATLIK VERMİYORLAR
Devlet kendi denetimi- emaneti altındaki yerlerde bile çocuklarımızı koruyamamakta, yetiştirme yurtlarında çocuklarımızın fuhuşa sürüklenmesi, cezaevlerinde tecavüze uğraması vicdanları kanatmaktadır.
 
BU UZUN YOLA BİR AN ÖNCE ÇIKIP DEVAM ETMELİ
Bu istatistikler ışığında Türkiye’de çocuk hakları konusunda kat edilecek çok fazla mesafe olduğu açıktır.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının, çocukluklarını tam olarak yaşayacağı, koşup, oyun oynayacağı, neşesi ve mutluluğu gözlerinden okunacak bir dünya özlemimizi bir kez daha bu yolla dile getiriyoruz.”
 
İşte Çocuk Hakları Günü’nden geriye kalan … Akla ve vicdana durgunluk veren rakamlar …
 
ÜLKEMİZ TÜRKİYE’DEKİ;
 
-Kayıp Çocuk Sayısı                                                :27 Bin
 
-18 yaşını doldurmadan evlenen
Erkek çocuk sayısı                                                   : 5 Bin 763
Kız çocuk sayısı                                                       : 128 Bin 866
 -Tecavüz, taciz, cinsel saldırı suçları                      : % 30 Arttı
 
-Tecavüze uğrayanların                                          : % 50’si 18 yaş altında;
: %90’ı kız, %10’u erkek çocuklar
 
-Cinsel istismara uğradığını paylaşma oranı         :  % 27
 
-KÜÇÜCÜKKEN ÇALIŞIYORLAR…
6-14 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı                 : 292 Bin
15-17 yaş grubu arasında çalışan çocuk sayısı      : 601 Bin