CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, hükümetin ‘2019'a kadar tüm okullarda ikili eğitime son verilecek’ açıklamasını gerçekçi bulmadığını belirtti.Köprülü; Mevcut durumda, ülkemizde yaklaşık 10 binden fazla okulda, öğrenci sayısına göre yeteri kadar dersliği ya da öğretmeni bulunmadığı için 'sabahçı ve öğlenci' şeklinde ‘ikili sistem’ adı verilen iki farklı gruba ayrılarak eğitim verildiğini hatırlatan Köprülü, “Konunun uzmanı eğitimciler, ikili sistem yerine tam gün sistemini daha olumlu buluyor ancak bu sisteme geçmek için şartların hazır olup olmadığı konusunda derin görüş ayrılıkları yaşanmaktadır” dedi.
SORUN ÇOK ÇÖZEN YOK
Konuyu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis gündemine taşıyan Köprülü, “Özellikle Büyükşehir statüsü kazanmış Tekirdağ ilimizde bile, hali hazırda eğitim konusunda çözülmemiş mevcut birçok sorun varken, bu problemlerin giderilememiş olması eğitim konusunda geleceğe dair karamsar bir tablo ortaya çıkarmaktadır” dedi. Uzman eğitimcilerin açıklamalarında, “dersliklerin yetersiz olduğu, sınıf mevcutlarının çokluğundan dolayı öğrencilerin ikişerli hatta üçerli oturmak zorunda kaldığı belirtilerek, okulların ısıtmadan tuvalet temizliğine kadar mevcut birçok sorunu olduğu vurgulanmaktadır.
Köprülü, önergesinde şu sorulara yer verdi:
1- Türkiye genelinde derslik ve öğretmen sayısı başına düşen (ilkokul-ortaokul ve lise) öğrenci sayısı nedir?
2- Bunun illere göre sayısı kaçtır?
3- Tekirdağ ilinde derslik ve öğretmen sayısı başına düşen (ilkokul-ortaokul ve lise) mevcut sayı nedir?
4- Birçok okulun fiziki koşullarının yetersiz olmasına ve bu durumu Tekirdağ il ve ilçeleri dahil olmak üzere, ülke genelinde soru önergeleri ile gündeme getirmemize rağmen sorunlar giderilmemiştir. Bu sorunlara rağmen 2019 yılı hedeflerine ulaşılabilmesi mümkün müdür?”Dedi.