info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Chp li Ağbaba Cezaevlerini Sordu

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin e, "Tekirdağ Cezaevi başta olmak üzere, cezaevlerinde mahküm ve tutuklulara yönelik hakaret, küfür, ilk girişte çıplak arama dayatması, koğuşlara aniden yapılan "baskın aramalar ve itiraz edenlerin darp edilmesi gibi kötü muameleler hakkında Bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma veya çalışma mevcut mudur?" diye sordu.

 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "Tekirdağ Cezaevi başta olmak üzere, cezaevlerinde mahküm ve tutuklulara yönelik hakaret, küfür, ilk girişte çıplak arama dayatması, koğuşlara aniden yapılan "baskın aramalar ve itiraz edenlerin darp edilmesi gibi kötü muameleler hakkında Bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma veya çalışma mevcut mudur?" diye sordu.
 
CHP'li Ağbaba, Adalet Bakanının yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde cezaevlerinde yaşanan insan hakkı ihlallerinin kamuoyunun malumu olduğuna işaret ederek, "Mahkümların ve tutukluların insanlık dışı uygulamalara, kısıtlamalara, sınırlamalara maruz kaldığı ve cezaevi yönetimlerinin uyguladığı keyfi arama ve disiplin cezaları ile dört duvar arasındaki yaşamlarından bezdirildikleri bilinmektedir. Mahkümların ve tutukluların böylesine koşullar altında cezalarını çekmeye zorlanmaları karşısındaki şikayetleri, hak talepleri ve çeşitli girişimleri ya engellenmekte ya da duymazdan gelinmektedir" dedi.
 
Tekirdağ Cezaevinde 31 gündür süren açlık grevine karşılık yetkililerinin suskunluğunun da bu durumu doğruladığına dikkat çeken Ağbaba, "Daha önce de benzer durumların ortaya çıktığı cezaevlerinde, yaşanan bu açlık grevinin "10 kitap sınırlamasına" karşı yapıldığı bilinmektedir. Keyfi olan bu ve benzeri birçok insan hakkı ihlallerinin soruşturulması ve önlem alınması cezaevleri koşullarının iyileştirilmesi noktasında atılması gereken en öncelikli adımdır" ifadelerini kullandı.
 
Ağbaba, Bakan Ergin'e şu soruları yöneltti:
 
"Tekirdağ Cezaevinde uygulanan 10 kitap sınırlandırmasının hukuki dayanağı nedir? Boya, renkli kalem ve her türlü resim malzemesinin hücrelerde bulundurulmasının yasaklanmasının herhangi bir amacı var mıdır? Tekirdağ Cezaevi başta olmak üzere, cezaevlerinde mahküm ve tutuklulara yönelik hakaret, küfür, ilk girişte çıplak arama dayatması, koğuşlara aniden yapılan "baskın aramalar ve itiraz edenlerin darp edilmesi gibi kötü muameleler hakkında Bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma veya çalışma mevcut mudur? Tekirdağ başta olmak üzere sağlık hizmetleri yetersiz olan cezaevlerinde doktorların ayrımcılık yaptıkları ile ilgili şikayetler Bankalığınız tarafından dikkate alınıp herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
 
Mahkümlara senelerce mektup, görüş, iletişim yasağı gibi keyfi disiplin cezaları verilmesinin amacı nedir? Kırmızı, haki ve lacivert renklerde kıyafetlerin cezaevinde yasaklanmış olmasının hukuki dayanağı nedir?"