info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

CHP de Düş Kırıklığı: Kalelerden Hayır Çıktı Ama

Anayasa değişiklik paketi için yapılan halk oylamasında sandıktan çıkan evet oylarının yüzde 58 i bulması, Anamuhalefet partisi CHP de soğuk duş etkisi yarattı.

Anayasa değişiklik paketi için yapılan halk oylamasında sandıktan çıkan evet oylarının yüzde 58 i bulması, Anamuhalefet partisi CHP de soğuk duş etkisi yarattı.

ANKARA - CHP, yeni genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı yoğun referandum kampanyasına ve Kılıçdaroğlu nun arkasındaki rüzgara karşın hayır oylarının yüzde 42 de kalmasının hayal kırıklığını yaşadı. Kılıçdaroğlu nun oy kullanamamasının da büyük darbe vurduğu CHP de sonuçların belli olmasının ardından derin bir sessizlik hakim oldu. Partinin tesellisi 2009 yerel seçimlerindeki kalelerini korumak ve oylarını 5-8 puan artırmak oldu. Referandumda çıkan yüksek hayır oranlarının tamamı CHP nin kalelerinden geldi. Kılıçdaroğlu nun memleketi Tunceli, yüzde 81 oranındaki hayır oyu ve yüzde 67 katılım oranıyla boykot çağrısına rağmen zirve yaptı. Referandumda en yüksek hayır oyu Tunceli den çıktı.

En yüksek hayır Tunceli den

Referandumda Kılıçdaroğlu nun yüzünü güldüren il, yüksek hayır oyuyla memleketi Tunceli oldu. Tunceli nin hayır oyunda zirveye ulaşmasında, Meclis te muhalif sesiyle iktidar partisi milletvekillerini çileden çıkaran ve Kılıçdaroğlu nun partinin başına geçmesiyle CHP li olan Kamer Genç in de büyük desteği olduğu yorumlandı. Tunceli den gelen sonuç, sadece evet oylarına değil boykot a da darbe oldu.

Hayırlar CHP nin kalelerinden

CHP nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ın memleketi Antalya dan yüzde 57 oranında hayır oyu çıktı. CHP, Antalya da 2009 yerel seçimlerinde de oyların yüzde 32.78 ini almıştı. CHP nin 2009 yerel seçimlerinde yüzde 28.13 oy oranında oy aldığı Aydın dan yüzde 63, yüzde 48.26 oranında oy aldığı İzmir den yüzde 64, yüzde 34.25 oranında oy aldığı Muğla dan ise yüzde 69 oranında hayır oyu geldi. CHP, 2009 da yüksek performans gösterdiği kalelerinde sandıktan hayır oyu çıkarmayı başardı.

Trakya dan hayır sesi

Referandumda en yüksek hayır oyunun çıktığı bölge ise yine CHP nin kalesi olan Trakya oldu. 2009 yerel seçimlerinde CHP nin yüzde 45.21 oy aldığı Kırklareli nden, yüzde 74 oranında Hayır oyu çıktı. Kırklareli, Tunceli den sonra en yüksek hayır oyunun çıktığı ikinci il oldu. Trakya da CHP nin yine 2009 yerel seçimlerinde yüzde 42.6 oranında oy aldığı Edirne de yüzde 73 oranında hayır oyu çıkardı. CHP nin hakkındaki iddialar nedeniyle istifa eden Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ye rağmen, referandumda hayır oyu çıkması dikkat çekti. 2009 yerel seçimlerinde CHP nin yüzde 36.96 oy aldığı Tekirdağ da yüzde 65 oranında hayır oyu çıkardı.

Kılıçdaroğlu, Kürtlerle mesafeyi kıramadı

Kılıçdaroğlu nun referandum öncesi Anayasa paketine hayır kampanyası kapsamında ziyaret ettiği Ağrı, Iğdır, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Siirt, Hakkari, Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa illerinin hiçbirinden hayır sesi baskın çıkmadı. Kılıçdaroğlu, kürt kimliğine rağmen, doğu ve güneydoğulu vatandaşla CHP arasındaki mesafeyi kıramadı. Yüzde 7 oranında katılımın olduğu Hakkari de, sadece yüzde 7 oranında hayır oyu çıktı. Batman da da benzer tabloyla karşılaşıldı. Yüzde 39 katılımın olduğu Batman da yüzde 5 oranında hayır denildi. Ağrı dan yüzde 4, Siirt ten yüzde 5, Diyarbakır ve Şanlıurfa dan yüzde 6, Mardin ve Bitlis den yüzde 7, Muş tan yüzde 8, Şırnak tan ise yüzde 11 oranında sandıktan hayır çıktı.