Resmi Gazetede yayımlanan 'Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' hükümlerine istinaden Çerkezköy Belediyesi tarafından yılbaşından itibaren asansör denetimleri başlatılmıştı. Belediye'nin, asansör denetimleri için yetkilendirdiği, Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firması ekipleri kamu kurumlarına ait asansörleri de denetlemeye başladı. İlk olarak sivil asansörlerden başlayan denetim firması bugüne kadar denetlediği asansörlerin çoğuna 'Kırmızı etiket' yani 'Kullanılamaz' raporu çıkarmıştı. Bugüne kadar yapılan denetimlerde, toplam 444 asansör denetlendi. Bunlardan 6 tanesi kamu kurumlarına ait olduğu belirtildi. Toplam denetlenen asansörlerden 5'i sarı, 5'i yeşil ve diğer 434 asansör ise 'Kırmızı etiket' yedi. Asansörlerin kullanılması sakıncalı görüldüğünde 'Kırmızı', uygun görüldüğünde ise 'Sarı ve yeşil' etiketler yapıştırılıyor.
TOPLAM 444 ASANSÖR DENETLENDİ
Çerkezköy Belediyesi tarafından Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firmasına yaptırılan asansör denetimleri tüm hızıyla sürüyor. Çerkezköy'de bin civarı asansör bulunduğu belirlenirken, bugüne kadar 444'ü denetimden geçirildiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre yılbaşından beri yapılan denetimler sonucunda 444 asansör tek tek kontrol edildi. Söz konusu asansörlerden 5'i sarı, 5'ine yeşil etiket vurulurken diğer 434 asansör 'Kırmızı etiket' vuruldu.
KAYMAKAMLIK ASANSÖRÜNE DE KIRMIZI ETİKET
Kooperatif ve bina yöneticilerinin müracaat ederek, belirli bir ücret karşılığında yaptırdığı denetimler son günlerde kamuya kaydırıldı. Çerkezköy'de toplam 8 kamu kurumunda asansör bulunduğu belirlenirken, bunlardan 6'sının bugüne kadar denetlendiği öğrenildi. Denetimleri yapılan 6 asansörün tamamına 'Kırmızı etiket' vurulduğunu belirten yetkililer, bunlar arasında Kaymakamlık Binası asansörünün de bulunduğu kaydetti.
EKSİKLİKLER GİDERİLMEZSE MÜHÜRLENECEK
Kırmızı etiketli asansörlerin kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirten yetkililer, "Asansör denetiminden geçemeyen asansörlere kırmızı etiket yapıştırıyoruz. Denetimden geçen asansörlere ise sarı ve yeşil etiket yapıştırıyoruz. İçerisinde yeşil etiket varsa asansörün iyi olduğunu, sarı etiket varsa kullanılabilir düzeyde olduğunu ancak kırmızı etiket varsa kullanılmasının güvenlik açısından sakıncalı olduğunu gösterir. Asansörlere binen vatandaşlarımız, kırmızı etiket gördükleri takdirde kullanmasınlar" uyarısında bulunuyor.
Yetkili firma personeli tarafından yapılan denetimlerin ardından kırmızı etiket yapıştırılan asansörler daha sonra tek tek Çerkezköy Belediyesi'ne bildiriliyor. Belediye yetkilileri, kırmızı etiket yapıştırılan asansörler belirlenen süreler içerisinde eksiklikleri giderilmezse Belediye tarafından mühürleneceğini söyledi.
BU BELGELERİ İSTEMEYİ UNUTMAYIN
Mevcut asansörleri denetimden geçiren Belediye yetkilileri, bundan sonra yeni yapılacak binalara koyulacak asansörlerinde denetimler sonucunda 'Kırmızı etiket'li çıkmaması için bazı uyarılarda bulundu. Asansörlerin oldukça maliyetli olduğunu hatırlatan yetkililer, "Yeni bir binada aranacak en önemli şartlardan biride asansörlerin yönetmelik şartlarına uygun olup olmadığı. Çünkü ileride çıkabilecek ekstra masraflardan biri de asansör eksikliklerinden kaynaklanan masraflardır. İlçemiz şartlarında bu maliyet 4-5 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Bu tarz maliyetlerle ileride muhatap olmamak için mülkün satın alındığı yapı müteahhidinden 'Asansör Tescil Belgesi', asansör montaj firması tarafından düzenlenen ve her türlü sorumluluğun kendisinde olduğunu belirten 'AT Uygunluk Beyanı', asansörün ya da montaj firmasının 'CE Sertifikası' ve 'Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınmış yetki belgesi ile birlikte 'Garanti Belgesi' mutlaka istenmeli ya da yapılacak sözleşmelerde bu hususlara yer verilmelidir" açıklamasını yaptı.