Köprülü soru önergesinde,
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından her yıl açıklanan buğday fiyatları çiftçilerimizi memnun etmemekte, çiftçilerimiz 10 yıldır emeğinin karşılığını alamamaktadır. Fiyat tespitlerinde; mazot, gübre, ilaç gibi artışların dikkate alınmadığından yakınan çiftçilerimiz, şimdi de TMO tarafından hayata geçirilen “Randevulu Alım Sistemi” nedeniyle sorun yaşamaktadırlar. Üreticiyi mağdur etmemek adına, zaman kaybını önlemek adına böyle bir uygulamaya geçilmesi görünürde olumlu olmakla beraber, sistemin tam olarak çiftçilerin lehine işlememesi sebebiyle üreticilerin büyük bir bölümü hala sıkıntı yaşamaktadır.
Bu sistemde en erken randevunun 1 ay sonraya verildiğini ve bunun çiftçileri mağdur ettiğine dikkat çeken Ziraat Odaları, sistemde acilen düzeltmeler yapılmasını istemektedirler. TMO tarafından buğdayın 0,73-0,74 kuruştan alınırken tüccarın ise 0,62 kuruştan alım yaptığı belirtilirken, ödemesi, çeki, senedi olup da erken randevu alamayan çiftçilerin bu yüzden mahsulünü tüccara vermek zorunda kaldığını ve aradaki fiyat farkından dolayı sıkıntı çektikleri söylenmektedir.
Randevu için aradıklarında en erken 1 ay sonraya randevu aldıklarını ifade eden çiftçilerimiz arasında ürettiği buğdayı koyacak deposu olmayanların bulunduğu ve bir ay ürünü bekletecek durumlarının olmadığı vurgulanmaktadır. Ofisler de hububat alımlarının sadece hafta içi saat 08.00 ile 17.00 arası olması ve hafta sonu alımların olmaması sebebiyle sıkıntıların yaşandığını belirten Ziraat odaları randevuyu kaçıran çiftçiye en erken
15 gün sonraya randevu verildiğini ifade etmektedirler.
Tüm bu olumsuzluklar sebebiyle çıkardığı ürünü borçlarını ödeyebilme adına, 0.10 kuruş aşağısına tüccara satmak zorunda kalan üreticiler, Randevulu Sisteme acilen çözüm getirilmesini istemektedirler.
1. Hububat alımlarını “Randevulu Alım Sistemi” ile yapmaya başlayan Toprak Mahsulleri Ofisinin uygulamaya koyduğu bu sistem sebebiyle ürününü satamadığı için başta Tekirdağ ilimizde olmak üzere mağdur olan çiftçi sayısı kaçtır?
2. Mahsul alımlarında üreticiye kolaylık sağlamak adına hayata geçirilen bu sistem ile çiftçilerin daha da mağdur olduklarını, ürünlerini satmakta sıkıntılar yaşadıklarını ve tüccara mahkum olduklarını belirten Ziraat Odalarının yaptıkları açıklamalar çerçevesinde sistemde bir iyileştirme yapmayı düşünüyor musunuz?
3. Hububat alımlarında sıkıntı yaşayan çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek adına ilave alım merkezleri açmayı ya da mevcut ofislerde ki çalışan kişi ve ekipman sayısında artırma yapmayı düşünüyor musunuz?
4. TMO’nun “Randevulu Alım Sistemi” uygulamaya konulduğu günden bu yana günlük kaç ton hububat alımı yapılmaktadır? Sistem uygulamaya geçmeden önce bu rakam kaçtı?
5. Hafta içi belirli saatler arasında hububat alımı yapan TMO’nun hafta sonu alım yapmaması sebebiyle mağdur olduklarını belirten çiftçilerimiz için bu mağduriyeti gidermek adına hafta sonunu da dahil edecek şekilde çalışma saatlerini düzeltmeyi düşünüyor musunuz? dedi.