Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, Sağlık Mahallesi'nden geçen Çorlu Deresi, bölgedeki fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle 'Zehir Deresi'ne dönüştü.
Simsiyah akan derede canlı türü yaşamıyor. Çorlu ve Çerkezköy’deki bin 350 fabrikanın bıraktığı kimyasal atıklar, Çorlu Deresi’nde yaşamı sonlandırdı. İçinde canlı yaşamayan derenin suyundan içen hayvanlar da telef oluyor.
Mahalle sakinleri Çorlu Deresi’ne ’Zehir Deresi’ adını verdi. Derenin çevreye yaydığı ağır kokudan rahatsız olduklarını belirten Sağlık Mahallesi Muhtarı Ali Akpolat "Çok sayıda mahalleli, bana hep derinin yaydığı kokudan dolayı şikayetçi olduklarını söylüyor. Bazı vatandaşlarımız evlerini satıp gitti. Evlere alıcı çıkmadığı için de çok sayıda kişi satıp gidemiyor. Artık buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.
"TÜM MAHALLE ŞİKAYETÇİYİZ"
50 yıldır mahallede yaşadığını belirten Kamber Uzunlar ise, derenin yaydığı ağır kokudan tüm mahallelişikayetçi olduklarını kaydederek, "Bu sorun devlet gücü ile çözülür. Biz zehrin altındayız, artık bir çare çözüm bekliyoruz" diye konuştu.
"NEFES ALAMIYORUM"
Derenin yaydığı ağır koku nedeniyle nefes alamaz hale geldiğini belirten emekli öğretmen Gülsüm Uzunlar ise, "Bu dereden çok şikayetçiyiz. Koku nedeniyle nefes darlığı rahatsızlığım olduğu için nefes almakta güçlük çekiyorum. Ne gece ne gündüz camları açamıyoruz" dedi.
KANSER ANKETİ
Bölgedeki fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle çevresine zehir saçan Çorlu Deresi’nin kansere neden olduğu iddiaları üzerine, Trakya ve Namık Kemal üniversitelerinin Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile Çorlu Sağlık Grup Başkanlığı tarafından burada yaşayan ailelerle ilgili Nisan ayında ’kanser’ anketi başlatıldı ve bazı kişilerde kanser vakası tespit edildi.
Yapılan araştırmaların önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.