info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

"Başarısızlığın nedeni büyükler"

Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan eğitim durumu başarı grafiğinin sürekli düştüğünü söyledi

Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan, kentteki eğitim durumu ve fiziki yapılanmayı, istatistiki bilgiler ışığında gözden geçirerek rapor hazırladıklarını ifade ederek, Tekirdağ da önceki yıllara göre eğitimdeki başarı grafiğinin sürekli düştüğünü, bunun nedeninin öğrenciler değil, onlara gerekli eğitim ortamı sağlayamayan yöneticiler olduğunu söyledi.
Türk Eğitim-Sen in hem Tekirdağ ın hem de Türkiye nin eğitim alanında en büyük sendikası olduğunu vurgulayan Doğan, "Türk Eğitim-Sen olarak, ilimizde eğitimde yaşanan sorunları gerçek boyutları ile ortaya koyup, bunlara uygulanabilir çözümler üretmeyi görev kabul ediyoruz. Bu bilinçle çalışarak kentimizdeki eğitim durumu ve fiziki yapılanmayı istatistiki bilgilerle destekleyerek bir rapor hazırladık. Hazırladığımız rapor hiç de iç açıcı sonuçlar içermiyor. Tekirdağ da önceki yıllara nazaran eğitimdeki başarı grafiğinin sürekli düşüş gösterdiğini tespit ettik." şeklinde konuştu.
Doğan, ilköğretim öğrencilerini ilgilendiren Seviye Belirleme Sınavlarında (SBS) il genelinde önceki yıllara göre yaşanan düşüşün devam ettiğini vurgulayarak, "2003 yılında SBS de Türkiye genelinde 6. sıradaydık. Geçtiğimiz hafta açıklanan 2009 sonuçlarına baktığımızda şu an kentimiz Türkiye genelinde 27. sıraya geriledi. İstatistiki verilere göre ilimizin SBS başarısı her yıl biraz daha düşmektedir. Bu başarısızlığın sebepleri olarak: İkili öğretim, kalabalık sınıflar, öğretmen ve idareci eksiği gelmektedir." diye konuştu.
Sınıf başına düşen öğrenci sayısının derslik yapımına paralel olarak azaldığını ancak bu gelişmelerin OKS sınavı sonuçlarına yansımadığını belirten Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 4-5 yılda 1500 e yakın derslik yapılmasına karşılık, Bakanlıktan öğretmen talebinde ısrar edilemediğinden, öğretmen açığı yıldan yıla artmıştır. Ülkemiz toplamında yüzde 10 a yakın olan öğretmen açığı ilimizde yüzde 22 lere ulaşmıştır. İdareci atamalarında da aynı kayıtsızlık yaşanmış, il genelinde 271 kurumun 135 inin müdürü 3 yıldır atanamamıştır. Yani okul ve kurumlarımızın yarısının müdürü yok iken sınav başarılarının yükselmemesi normal bir sonuç değil midir?"
Tekirdağ ın Türkiye nin en çok göç alan ikinci ili olduğunu kaydeden Muzaffer Doğan, buna paralel öğrenci sayıları ve eğitim sıkıntıları artarken 2009 il özel idare bütçesinden okullara ayrılan kaynakların yarı yarıya azaltılmasının gelecek adına kaygı uyandırdığına işaret etti.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE BÜYÜK FIRSAT KAÇTI
Okul öncesi eğitiminin çocukların temel bilgi ve becerilerini şekillendirdiğini, çocukların bu dönemi ne kadar sağlıklı geçirirse gelecekte o kadar sağlıklı ve başarılı bireyler olabildiğini söyleyen Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan, "İlimiz yılda ortalama olarak 30 bin göç almaktadır. Bölgemizde kurulu bulunan niteliksiz sanayi nedeniyle alınan göç genellikle kırsal alandan olmaktadır. Göçle gelenler ekonomik sıkıntıların yanı sıra sosyal alanda da büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu durum ilimizin eğitimini çok olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle Bakanlığımızın başlattığı Türkiye de okul öncesi okullaşma oranı yüzde 40 ı geçen ilk 30 il içinde mutlaka yer almalıydık. Maalesef yine yeterli tedbir alınamadığından bu şanslı iller arasında yer alamadık. Bu şehrimizin için eğitim kalitemiz için büyük bir kayıp oluşturmuştur." diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta açıklanan ÖSS nin istatistiki verilerinin de Tekirdağ için iyi sinyaller vermediğini gösterdiğini kaydeden Doğan şöyle konuştu: "ÖSS de bu yıl Tekirdağ ın başarı ortalaması Sayısalda 46. Türkçe Matematik dalında 48. ve Sözelde de 47. olmuştur. Son 8 yılın ÖSS sonuçları incelendiğinde görülecektir ki, bu sürede başarını çıtasını yükseltmek için hiçbir tedbir alınmamıştır. Yetkililer olumsuz tabloya gerekçe olarak ilimizdeki mesleki ve teknik okul öğrenci oranının yüksek olması ve dolayısıyla mesleki ve teknik okullarda akademik derslerin az olmasını gösteriyorlar."
Okullarda yaşanan personel sıkıntısına da değinen Doğan, "192 okulumuz memuru olmadan eğitim ve öğretim yapmakta, bu okullarımızın idarecileri de ayrıca memur görevini de üstlenerek bin bir sıkıntı altında hizmet vermektedirler. Yine ilimiz genelinde 600 yardımcı hizmetliye de ihtiyaç vardır. Bu olumsuz tablo karşısında okullarımızda işlerin ne derece iyi yürüyebildiğim, çocuklarımızın da ne kadar sağlıklı şartlar altında okuyabildiklerini anlayabilmek için alim olmaya gerek yoktur. Okul idareleri elde ettikleri katkı paylarının büyük bir kısmıyla okulu çağdaş araç ve gereçlerle donatmak yerine mecburen kendilerinin bulup ücretle çalıştırdıkları memur, hizmetli ve güvenlik görevlisi giderlerini karşılamak için harcamaktadırlar. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle okullarımız bu yükü daha fazla taşıyamayacak durumdadırlar. Önümüzdeki yıldan itibaren okullarımızın memur ve hizmetli ihtiyacı il özel idaresi bütçesinden hizmet satın alma yoluyla giderilmesini istiyoruz." dedi.
Muzaffer Doğan, Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda kentteki eğitim kalitesinin yükselmesi için yetkililere şu önerileri sıraladı: "Eğitim sorunlarının iyileştirilmesi için tüm tarafların katılımı ile stratejik bir plan hazırlanmalıdır. Bu plan dahilinde, oluşturulacak ek kaynaklarla önceki yıllarda olduğu gibi yatırımlara hızla devam edilmelidir. Eğitim konusunda belediyelerimize de önemli görevler düşmektedir. Belediyelerimiz daha fazla sosyal, kültürel ve eğitim ağırlıklı çalışmalar yapmalı ve ilimizdeki belediyeler de bu konuda teşvik edilmelidir. İlimizde okullarımızın; 1100 öğretmene, 500 e yakın hizmetliye ve 200 e yakın memura olan ihtiyacı Bakanlık seviyesinde yapılacak girişimlerle karşılanmalıdır. Eğitimdeki başarısızlık çocukların değil, büyüklerin başarısızlığıdır. Bunu hep beraber çok radikal bir şekilde tartışmalıyız. Bir sorunu çözmek için atılacak ilk adım da, o sorunun varlığını kabul etmekten geçiyor. Eğer bu konuda anlaşamaz, siyahı beyaz gibi göstermeye kalkarsak, yarın bu tabloları da arayacak noktaya geliriz. Başta Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve diğer yetkililer ile birlikte tüm Tekirdağlıların taşın altına ellerini koymalarını bekliyoruz."