info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ayçiçekte Dışa Bağımlılıktan Kurtulmalıyız

CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygün,ekirdağ sorunlarını meclise taşımaya devam ediyor.Son olarak ayçiçeği konusuna değinen Aygün;

* Ayçiçekte de yüzde 66 dışa bağımlıyız! 

* Ayçiçekte yerli ve milli duruş gerek!

* Ayçiçek çiftçisi üretimden soğuyor

* Ayçiçekte dışa bağımlı olmaktan kurtulabiliriz

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan ayçiçek yağında Türkiye’nin AKP iktidarları döneminde yüzde 66 oranında dışa bağımlı hale getirildiğini söyledi. Türkiye’nin artık Moldova, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’dan bile ayçiçeği ve ayçiçek yağı ithal ettiğine vurgu yapan Aygun, “Kanola ve soya gibi ayçiçeğine de destek verilmeli. Ayçiçek üreticisine yönelik yetersiz destek, çiftçimizi tarımdan vazgeçiriyor, bu da ithalatı arttırıyor” dedi.

Aygun, ayçiçeği ve ayçiçek yağında yaşanan sıkıntıların incelenmesi için TBMM’ye Araştırma Önergesi verdi. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatının sürekli artış eğiliminde olduğuna dikkat çeken Aygun, “Ayçiçek yağı, 2017 yılında 619 bin 115 ton, 2018 yılının ilk altı ayında 259 bin 346 ton ithal edilmiştir. Ayçiçek ise 2017 yılında 595.000 ton ithal edilmiş iken 2018 yılının sadece ilk altı ayında bu rakam 436 bin tona fırlamıştır!” eleştirisini yaptı.

TARIM DESTEKLEME ORANLARINDA ARTIŞ YOK

Aygun; 2018 yılında da ayçiçek için verilen tarımsal destekleme oranlarında artış olmadığını söyledi. 2017 yılı Tüketici Fiyatları Endeksi’nin yüzde 11,92; Üretici Fiyatları Endeksi’nin yüzde 15.47 düzeyinde olmasına rağmen ayçiçek üreticisine verilen desteğin sabit kaldığını anlatan Aygun, “Sadece mazot desteğinde dönüme 2 TL artış uygulanmıştır. Oysa sadece gübre ve mazotta yıllık fiyat artışı yüzde 25’in üzerindedir” dedi.

Aygun, çiftçiye destek verilmediğini şu rakamlarla ortaya koydu: “Ayçiçek üreten bir çiftçimiz; 2018 yılı için dönümüne 19 TL mazot desteği, 4 TL gübre desteği, 0,8 TL toprak analiz desteği alacaktır. TÜİK verileri ışığında; bir çiftçi ortalama olarak dönümüne 264 kilogram ayçiçek almaktadır. Ayçiçekte alınan fark ödemesi desteği her dönüm için 105.6 TL’dir. Üretici fiyatları yüzde 15 artarken, destek artışı yüzde 1,5’ta kalmıştır. Oysa sadece gübre ve mazotta yıllık fiyat artışı yüzde 25’in üzerindedir. Çiftçimiz son 3 yıldır girdilerdeki artışa rağmen, destekleme oranlarının yetersizliği nedeniyle geçim sıkıntısı çekmektedir. Ayçiçeğe; devlet tarafından 1,7-1,9 TL/kg aralığında fiyatlama yapılmaktadır. 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren, ayçiçekte gümrük vergisi oranı yüzde 13’den yüzde 27’ye, ayçiçek yağı gümrük vergisi yüzde 23’den yüzde 36’ya çıkarılmıştır.

ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMDEN SOĞUYOR!

Ayçiçek üreticisine yönelik yetersiz desteğin çiftçimizi üretimden soğuttuğunu vurgulayan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Bu yüzden de ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatıı her geçen gün arttırmaktadır. İthalat her yıl olduğu gibi hasat zamanında da devam edecektir. Bu durum maalesef ayçiçek üreticisini mağdur edecektir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kanola, soya ve aspir üretimi için uyguladığı sözleşmeli üretim modeli ayçiçek için de uygulanmalı, girdi üretim değerleri dikkate alınmalıdır” önerisini getirdi. Aygun, Türkiye’nin ayçiçekte dışa bağımlı olmaktan kurtarılmasını isteyerek, şöyle devam etti: “Cari açığımızın giderek arttığı süreçte yerli ve milli tarım üretimine dönük teşvik politikaları hem vatandaşımızı, hem çiftçimizi memnun edecek, hem ekonomimize büyük katkılar sağlayacaktır.

İthalata dayalı tarım politikaları, ülkemizi bataklığa sürüklemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarım sektörünü özel şirket mantığı yönetmekten derhal vazgeçmelidir.”Dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin