info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2033
Dolar Satış
:
35.2667
Euro Alış
:
36.6076
Euro Satış
:
36.6736
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ayakkabıcılar da Vergi Muafiyeti İstiyor

Kaybolmaya yüz tutan mesleklerin canlı tutulması adına yeni teşvik paketi kapsamında vergi muafiyetine alınmasının ardından ayakkabıcılar da vergi muafiyeti kapsamında yer almak istediklerini belirttiler.

 

Kaybolmaya yüz tutan mesleklerin canlı tutulması adına yeni teşvik paketi kapsamında vergi muafiyetine alınmasının ardından ayakkabıcılar da vergi muafiyeti kapsamında yer almak istediklerini belirttiler. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren ve 50 yıldan bu yana ayakkabı tamir işi içerisinde olduğunu belirten Mustafa Arslan, çırak bulamadıklarını, kendi işlerinin de kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu söyledi.
 
Yeni teşvik paketi ile gelir vergisinden muaf esnaflar arasında ayakkabıcıların yer almadığını belirten Mustafa Arslan, "Kendi ürettiği ürünleri satan, el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunan esnaflar gelir vergisi muafiyeti kapsamına alındılar. Bizim mesleğimiz de kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında. Çünkü mesleğimizi yapacak yeni bir nesil yetişmiyor. 50 yıla yakın zamandır bu işin içerisindeyim. Önceleri çırak bulunuyordu ancak son 30 yıldır çırak bulmak imkansız hale geldi. Çorlu'nun tamamını, bırakın Çorlu'yu köylerini bile tarıyoruz ancak kimse gelip bu işi yapmak istemiyor" dedi.
 
Kendilerinin de teşvik paketi içerisine alınarak vergi muafiyetinden yararlandırılmaları durumunda mesleğin devamı için umut ışığı olacağını kaydeden Arslan, "Şu anda hiçbir çırak yetişmiyor. Mesleğimiz önümüzdeki yıllarda kaybolup gidecek. Kira ve vergi yükü altında ezilen esnaf çırak olacak kişiye maaş veremiyor. Maaş olmayınca da kimse işi öğrenmek için çalışmaya gelmiyor. Mesleğimiz vergi muafiyetine dahil edilirse buradan artacak paraları cep harçlığı olarak da olsa bu işi öğrenip devam ettirmek isteyenlere verebiliriz bu sayede belki işimizi devam ettirecek birileri çıkar" diye konuştu.
 
Çin'den gelen kalitesiz ayakkabıları mesleklerini bitirme noktasına getirdiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Arslan: "Çoğu kez bizim yaptığımız tamiratlar çok küçük oluyor hatta görünmeyecek bir yerde oluyor. Yaptığımız iş görünmeyebilir ama biz yaptığımız tamirle ayakkabıyı çöpe gitmekten kurtarıyoruz. Ekonomiye katkı sağlıyoruz. Mesleğimiz ortadan kalkarsa kimse ayakkabısını tamir ettiremez, atıp yenisini almak zorunda kalır" şeklinde konuştu.