info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ak Parti Tekirdağ İl Başkanlığı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi`nin Üç Yıllık Hizmetini Değerlendirdi

Ak Parti il başkanlığı, Tekirdağ Büyükşehir belediyesinin 3 yıllık hizmetini değerlendirdi. İl başkanlığından yapılan açıklamada;

30 MART 2014 tarihinde göreve gelen ve AK Parti hükümetleri tarafından hazırlanan 6360 sayılı kanun ile de “Büyükşehir” ünvanını alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıllık karnesini değerlendiriyoruz.

Yapmış olduğumuz değerlendirmeler neticesinde pek de güzel bir karne ile karşı karşıya bulunmadığımızı ifade etmek isteriz. Zira hepinizin de malumu olduğu üzere yaklaşık 1.4 Katrilyon Bütçesi ile kentimizin sorunlarına çözüm üretemeyen, 1.000 günü aşan zamandan beri girdiği alt yapı işlerinden halen çıkamayan, özünde belki gayretli ama sonuçta becerisi olmayan bir Büyükşehir Belediyesine sahibiz.

Kalan yerel yöneticilik sürelerinde, en azından Tekirdağ halkının biraz olsun belediyecilik hizmetleri anlamında Avrupa Standartlarında yaşayabilmesi adına, sorun yaşanılan konulara dikkat çekmek için bu bilgilendirmeleri yapıyoruz.

Yereldeki Muhalefet görevimizi eksizsiz yerine getirebilmemiz için, her ay düzenli olarak yapılan meclis toplantılarından 3 gün önce gündem maddelerine ilişkin dosyalar ile komisyon raporlarına ilişkin detaylı dosyaların elimize ulaşması gerekmektedir. Büyükşehir hariç nerde ise tüm ilçelerde bırakın dosyayı, bir A4 e basılmış toplantı davetinden başka Meclis Üyelerimizin eline bir şey ulaşmıyor.

Bu konuyla ilgili sorunlu ilçelere defalarca önerge vermemize rağmen hala göndermemekte ısrar ediyorlar. Şeffaf belediyecilik iddiası olan Belediye Başkanlarının bu dosyaları Belediye Meclis Üyeleri ile paylaşmaktan neden imtina ettiklerini merak ediyor ve açıklama bekliyoruz.

Bildiğiniz gibi coğrafi konum itibari ile Tekirdağ bir deprem bölgesi içerisindedir. Özellikle de Şarköy Fay hattını düşünürseniz bu konunun bölgemiz için ne kadar önemli olduğunu hatırlamış oluruz. 9 Ağustos 1912 yılında yani tam 105 yıl önce 7,4 büyüklüğünde bir kırılma yaşanan bu fay hattı şimdilik ufak tefek hareketlenmelerle kendisini ara ara hatırlatıp önlem almamız konusunda uyarılar vermektedir. Soruyoruz?

Büyükşehir Belediyemiz acaba bu uyarılara sessiz mi kalıyor?

Deprem ile ilgili ne hazırlığınız var?

Kentsel Planlama ve Kentsel Dönüşüm ile ilgili meclis üyelerimizin bilmediği bir çalışmanız var mı?

Yıllardır söylüyoruz; İlimizde birçok mahallede maalesef binalarımız eski, sokaklarımız dar, yeşil alan ve sosyal donatılardan uzak bir yapılaşma içerisinde yaşıyoruz. Halbuki hemen yanı başımızda, yani İstanbul’da Kentsel Dönüşümün muhteşem örnekleri duruyor. Biz artık Tekirdağ halkının hak ettiği gibi, planlı otoparkları olan, yeşil alan, oyun alanları ve sosyal donatıları bakımından zengin, deprem emniyeti olan ve en önemlisi mülk sahiplerine kentsel dönüş ile büyük maddi yükler getirmeyecek binalarda oturmasını istiyoruz. Dünya değişirken, kentler gelişirken, sosyal ihtiyaçlar artarken biz Tekirdağlı hemşerilerimizin bu gelişmelerin daha fazla gerisinde kalmak istemiyoruz.

Yaklaşık 2,5 yıldır dile getirdiğimiz ve yine 20.000 çiftçimizi ilgilendiren, İstanbul gibi 20 milyonluk bir pazara hitap edecek yaş sebze ve meyve hali yapılması konusunda neden hala bir girişimde bulunmadınız?

Milletvekillerimiz işlemlerin hızlandırılması talebinizi anında yerine getirdiler. Ancak, siz buna rağmen, çiftçimize çağ atlatacak, para kazandıracak, alternatif tarıma yönlendirecek ve ürünün pazarlama riskini ortadan kaldıracak böyle bir projeyi ağırdan almaya devam ediyorsunuz.

Neden?

6360 Sayılı Kanuna göre yaklaşık 1,4 katrilyon liralık bütçenizin % 10’ unu köyden mahalleye dönen mahallelere ayırmanız gerekiyordu. Bu kanun maddesine göre hangi köyden mahalleye dönen yerleşim yerlerine ne harcama yaptınız * Mazotu 1 TL’ ye vereceğiz diye seçim vaatleri veren sizler şimdi içilmesi mümkün bile olmayan suyu 5 TL’ ye satıyorsunuz. Vatandaşlarımız su ve yanında alınan ücretlerin yüksekliğinden şikayetçidir. Bu konuda Şubat ayında verdiğimiz “su zamlarının geri alınması” konusundaki önergemize istediğimiz yazılı cevabınızı da halen alamadık.

Yıllardır sağlıklı su hizmeti alamayan abonelerinizin, şimdi de faturaların kabarıklığı ve sıkça yaşanan su kesintileri ile mağdur edildiği ortadadır? Bu konu ile ilgili açıklama bekliyoruz?

TESKİ’ nin alt yapı ihalelerini neden hep aynı firmalar alıyor. Tekirdağ ve çevresinde başka firma mı yok?

Bu firmaların yaptıkları işler teslim aşamasında ne şekilde denetleniyor?

Yağmur suyu hatları, yeni hizmete alınmasına veya bakımı yeni tamamlanmasına rağmen, ilk yağan yağmurda göl ve su birikintileri ile baş başa kalıyoruz. Bu ve diğer imalatlı işlerinizde ciddi bir kontrol zafiyeti gösterdiğinizi söylemek ve vatandaşımızın haklı haykırışını dile getirmek zorundayız.

Hazır TESKİ den bahsetmişken; çeşmeden akan suyun temiz olduğunu iddia edip, vatandaşa gönül rahatlığı ile içebilirsiniz diyerek ve neredeyse doğal kaynak suyu kıvamında reklam yapmanıza rağmen TESKİ ve Büyükşehir binalarında damacana su tükettiğinizi görmediğimizi zannetmeyin sakın.”

Bir başka plansız (hatta yanlış planlı demek daha doğru olur) projeniz de ARITMA TESİSLERİNİN yer seçimi.

Doğal eğim göz önünde bulundurularak yer seçimi yapılmış olsaydı, atıksu iletim maliyeti sıfır olacaktı. Oysa ki arıtma tesisi işletmeye alındığında TESKİ nin ödeyeceği çok yüksek meblağlardaki elektrik faturaları ile karşı karşıya kalacağız. Bu demek oluyor ki bırakın şu an gelen su faturalarında indirim yapılmasını, tam tersi yüksek oranda zamlar bizi bekliyor olacak.

Halbuki hükümetimizin yaptığı Naip Barajından sadece 1 pompa ile Silivri’ ye kadar sıfır iletim maliyeti ile su taşınabiliyor.Demek ki doğru bir planlama ile bunlar yapılabiliyormuş. Doğru planlama, doğru ekip, doğru kontrol… “

Ayrıca bu tesisler ile alakalı olarak; Doğu ve Batı Açık Arıtma Tesislerini kentin gelişme planlarının içerisinde yapılmıştır.Bu tesisler işletmeye alınır alınmaz Süleymanpaşa ilçesi kentte esen hakim rüzgarlar ile kanalizasyon kokusundan yaşanmaz hale gelecek. Rüzgarsız havalarda vatandaşlarımız sivri sinekler ile mücadele etmek zorunda kalacaktır. Bunları öngörmek için kimsenin özel yeteneklere sahip olmasına gerek yok.”

Tekirdağ ve tüm ilçelerimizde istisnasız en büyük sorun da;Yıllardır dile getirdiğimiz bozuk yollar. Plansız yol çalışmaları ile bir anda nerdeyse tüm yollar kapatılıp çalışma başlatılıyor ve bir türlü de bitiremiyorsunuz. Bitirdiğinizi beyan ettiğiniz yolları ise yine aynı ekipler tarafından başka nedenlerden dolayı tekrar kazılıp bozuluyor.

Ayrıca PRESTİJ caddeleri diye adlandırdığınız caddelerde uyguladığınız asfalt malzemesinin kalitesizliğinden dolayı yollar kendiliğinde dağılıyor. (Topraklı malzemeden ve ısısını kaybetmiş asfalttan alacağınız sonuçta zaten bundan başkası olamazdı.)

Kullandığınız kalitesiz asfalt karışımları nedeni ile bu yolların tekrardan yapılması gerekiyor. Lütfen vatandaşımızın sizin bu iş bilmezliğinizden dolayı kaç TRİLYON zarar uğratıldığını açıklayın?

Tekirdağ gündemini meşgul eden ve halkımız tarafından şiddetle eleştirilen bir diğer konu ise; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasıdır. Harcanacak olan yaklaşık 200 Trilyon, Tekirdağ’ın tüm ilçelerinin onlarca sorunu varken doğru düzgün öncelik planlamasının yapılmadığının bir göstergesidir. (Bu bedele B.Şeh.Bld. binası önüne yapılacak yaklaşık 25 Trilyonluk dal-çık dahildir. Bunu düştüğümüzde maliyet KDV dahil 171 Trilyon dur.)

Bu bedelin çok yüksek maliyetler ile yapıldığını tüm halkımıza örnekleri ile anlatmak istiyoruz.

Örnek 1-) Süleymanpaşa İlçemizde Hükümetimiz tarafından yaptırılan Hükümet Binası ile karşılaştıralım. 11.185 m² İnşaat Alanı, üstelik Otopark ve Çevre düzenlemesi işi KDV Dahil 11.000.000 TL yani ortalamada m2 maliyetini 984 TL/m² ihale edilmiştir.

Örnek 2-) Kapaklı İlçemizde Hükümetimiz tarafından yaptırılan Hükümet Binası ile karşılaştıralım. 9.784 m² İnşaat Alanı, üstelik Otopark ve Çevre düzenlemesi işi KDV Dahil 10.320.000 TL yani ortalamada m2 maliyetini 1.055 TL/m² ihale edilmiştir.

Örnek 3-) Yine Süleymanpaşa İlçemizde Hükümetimiz tarafından yapılan Adalet Sarayı; 43.227 m² inşaat alanı KDV Dahil 48.886.220 TL, yani ortalamada m² maliyetini 1.130 TL/m² ile ihale edilmiştir.

Sonuç Olarak: Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasını Kdv dahil 1.659 TL/M² bedel ile ihale edilmişken, Devletimizin ilimizdeki kurum binaları için yaptığı ihalelerin ortalama bedeli KDV Dahil 1.056 TL/M2 gelmektedir.

Yorumu Tekirdağlı hemşerilerimize bırakıyoruz.

Birde bedelin İlçe Belediyelerimizin kaç aylık/yıllık bütçelerine denk geldiğini rakamlarla ortaya koyalım.

İLÇE BELEDİYELERİNİN BÜTÇELERİ İLE KIYASLAMA YILLIK BÜTÇE KARŞILAŞTIRMA

ÇERKEZKÖY 121.000.000,00 TL 19 AYLIK BÜTÇESİ

ÇORLU 181.510.100,00 TL 13 AYLIK BÜTÇESİ

ERGENE 110.000.000,00 TL 21 AYLIK BÜTÇESİ

HAYRABOLU 25.000.000,00 TL 94 AYLIK BÜTÇESİ

KAPAKLI 65.000.000,00 TL 36 AYLIK BÜTÇESİ

MALKARA 54.400.000,00 TL 43 AYLIK BÜTÇESİ

MARMARA EREĞLİSİ 35.950.000,00 TL 65 AYLIK BÜTÇESİ

MURATLI 19.200.000,00 TL 122 AYLIK BÜTÇESİ

SÜLEYMANPAŞA 135.000.000,00 TL 17 AYLIK BÜTÇESİ

SARAY 52.487.600,00 TL 45 AYLIK BÜTÇESİ

ŞARKÖY 34.355.000,00 TL 68 AYLIK BÜTÇESİ .

 

TESKİ dahil yaklaşık 1.4 Katrilyonluk bütçenizi ilçelere pay ederken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Vatandaşlarımız merakla bunun cevabını bekliyor. Tespitlerimize göre Nüfusa oranlandığında bütçe dağılımınızın çok adaletsiz olduğunu görmekteyiz.

Yaptığınız açıklamalarda TESKİ’ nin %40’ ın üzerinde kayıp ve kaçak ile karşı karşıya olduğunu beyan ettiniz. Vatandaşımız sizin yıllardır yapamadığınız yenileme işinden dolayı fazla bedel ödemek ve ASBETS’ li borulardan geçen suyu kullanmak zorunda mı?

Büyükşehir Belediyesi olarak üç yıldır devasa bütçenize rağmen Vatandaşımıza bir türlü kaliteli hizmet veremediğiniz gibi, sürekli yanlış terminlerle 100 gün, 1000 gün diyerek söylüyorsunuz.Sizleri sorumlu olduğumuz vatandaşımıza karşı verdiğiniz terminlere uymaya ve doğru bilgi vermeye davet ediyoruz.”Dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin