info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

750 Gramlık Dev Domates Ürettiler

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü nde, saman üstü cibre (üzüm posası) yöntemiyle 750 gram ağırlığında pembe domates yetiştirildi.

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde, saman üstü cibre (üzüm posası) yöntemiyle 750 gram ağırlığında pembe domates yetiştirildi.
 
Saman üstü cibre yönteminin ülkemizde ilk defa uygulandığını belirten Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, söz konusu yöntemin verim ve kaliteyi önemli ölçüde arttırdığını ifade etti.
 
Saman üstü cibre yönteminin uygulama şeklini anlatan Prof. Dr. Varış, “Önce sera toprağı üzerine 20 santim kalınlığında saman seriyoruz. Onun üzerine 10 litrelik cibre torbaları konuyor. Torbanın dibinde yama şeklinde bir delik açıyoruz. Bu şekilde köklerin samana geçmesi sağlanır. 10 litrelik cibre dolu torbaya besin çözeltisi ilave ediyoruz. Cibrede gelişen kökler zamanla samanın içine geçiyor. Saman da cibreden gelen besin çözeltisiyle yavaş yavaş çürümeye başlıyor. Çürüyen saman karbondioksit salımıyla ortamın ısısını arttırdığı için seradaki fotosentezin de artmasına neden oluyor.
 
Saman bir yandan çürümeyle yabancı ot çıkışını azaltırken diğer yandan da besin elementleri sağlıyor. Bu şekilde iki tabakalı kök sistemi sayesinde domatesler daha iyi gelişiyor” dedi.
 
Pembe domateslerin normal şartlarda 400-500 gram ağırlığa ulaşabildiğini kaydeden Prof. Dr. Varış, söz konusu yöntemle 750 gram ağırlığında pembe domates yetiştirildiğini söyledi.
 
Cibre içerisinde domates yetiştiriciliğinin Ülkemizde pek bilinmediğini dile getiren Prof. Dr. Varış, saman üstü cibre yönteminin, toprak kaynaklı hastalıklar nedeniyle sağlıklı bitki yetiştirilemeyen alanlar için ideal bir yöntem olduğuna dikkati çekti.
 
Prof. Dr. Varış, “Toprak kaynaklı hastalıklardan bitki yetiştirilemiyorsa, bu şekilde saman üzerinde yetiştirmek toprak kaynaklı hastalıkları da önleyebilir. Bunun için öncelikle çeşitli yerlerinden delinmiş bir naylon, toprağın üzerine serilir. Onun üzerine de 20 santimlik tabaka halinde saman konur. En üsteyse 20 litrelik siyah naylon torbalarda cibre yerleştirilir ve domates fideleri bunların içine dikilir” diye konuştu.