Bu hafta anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin okula uyum amacıyla okullara gidecek olması, geçtiğimiz yıl ciddi sıkıntılar ortaya çıkaran 72 ay öncesi çocukların birinci sınıfa zorla kaydedilmesiyle yaşanan sorunların üzerini örtmemelidir.
2012-2013 eğitim öğretim yılında hayata geçirilen eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında en fazla sorun 60-72 aylık çocukların birinci sınıfa gidenlerinde yaşanmıştır. 5 ya da 5,5 yaşındaki çocukların büyük bir bölümü okumayı sökmekte çok zorlanırken, 40 dakikalık ders sürelerinin bu yaş grubu çocuklar için uzun olduğu görülmüştür.
60-72 aylık çocukların okulöncesi eğitime gönderilmesi gerektiği Eğitim Sen ve bilim insanları tarafından defalarca dile getirilmesine rağmen, uyarılar dikkate alınmamış ve geçtiğimiz yıl 60-72 aylık on binlerce çocuk resmen kobay olarak kullanılmıştır.
Eğitim Sen olarak bir kez daha yetkilileri ve aileleri uyarıyoruz; 60-72 ay yaş grubunda bulunan bütün çocukların okulöncesi eğitime gönderilmesi bir tercih değil, eğitim biliminin ilkesel olarak ortaya koyduğu bilimsel bir tespittir.
MEB, sorunu temelden çözmek yerine sadece 1. sınıfa başlayan 60-66 aylık çocuklarla ilgili kısmi anlamda geri adım atarak sorunun üzerinden atlamaya çalışmaktadır. 69 aya kadar olan çocukların velilerin isteğiyle, 69-72 ay arası çocukların rapor alarak ilkokula başlamasının ertelenmesi uygulaması sorunu çözmeyecektir. 72 ay altında olan bütün çocuklar, eğitim bilimi açısından okulöncesi çağdadır ve anaokuluna gönderilmelidir. 60-72 ay arasındaki çocukların zorla ilkokula başlatılması, bu çocuklara ve onların geleceğine yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Şöyle ki;
• 72 aydan küçük çocuklar, zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ilkokula hazır değildir.
• Çocuğun öğrenme amacıyla mantıklı düşünme, yorum, bir işi başından sonuna kadar bitirebilmesi 72 aydan sonra başlar.
• 72 aydan küçük çocukların dikkat süresi kısadır. Dikkatlerini derse (40 dakika) vermeleri mümkün değildir. Bu nedenle yaşayacakları dikkat dağınıklığı, dinleme bozukluğu olarak adlandırılacaktır. Bu durum çocuğun ileriki yaşlarda eğitim yaşantısını olumsuz etkileyecektir.
• Okulöncesi eğitim çocuğun beyin kapasitesini geliştirir. Çocuğun duygusal, zihinsel, dil gelişimine önemli katkılar sağlar. Bu durum çocuğun ileriki eğitim yaşamında başarılı olmasına yardımcı olacaktır.
• 72 ay öncesi çocuklar, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin sağlıklı olması için ilkokula değil, okulöncesi eğitim kurumlarına gönderilmelidir.
Bizler çocuklarımız daha iyi bir eğitim alsın diye uğraşırken, Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 dayatmasında ve çocukların okula başlama yaşındaki uygulamalarında dayatmacı tutumunu sürdürmektedir.
Eğitim bilimcilerin ve sendikaların önerilerini değil, çocuklarımızın emeğine göz dikenlerin ihtiyaçlarını dikkate alanların yalanlarına kanılmamalıdır. 72 aydan küçük çocuklar mutlaka okul öncesi kurumlara gönderilmeli, çocukların gelecekleri bugünden karartılmamalıdır.
EĞİTİM SEN TEKİRDAĞ ŞUBESİ.