info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

38 Yıldır Tespih Biriktiriyor

Askerliği sırasında Erzurum’un meşhur Oltu Taşı tespihinden alan Ahmet Şişman, o günden sonra tespihe merak saldı.

38 yıldır tespih biriktiren Şişman, 2 bin civarında birbirinden kıymetli ve çeşit çeşit tespihten oluşan bir koleksiyona sahip. Kehribardan Oltu Taşı'na, akikden lüleye kadar renkli bir tespih koleksiyonu olan Ahmet Şişman, "Beğendiğim tespih olursa kaç para olursa olsun mutlaka alırım" diyor.
 
ASKERDE İLK TESPİHİ ALDIM
 
1975 yılında Paşa Şoförü olarak Erzurum'da askerliğini yapan Ahmet Şişman, bir gün çarşıya çıktığında Erzurum'un meşhur Tespihçiler Çarşı’sına giderek, buradan bir Oltu Taşı tespih almış. Şişman, "İlk tespihi askerliğim sırasında Erzurum'da aldım. Oltu Taşı tespih idi. O günden beri tespihe merak saldım" dedi. Şişman, askerlikten sonra zaman zaman arkadaşları aracılığı ile birkaç kez de kendisi Erzurum'a giderek yeni tespihler alırken, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden de tespih almaya başlamış.
 
YETERKİ HOŞUMA GİTSİN MUTLAKA ALIRIM
 
Tespih merakını 'Hobi' olarak nitelendiren Ahmet Şişman, "Otobüsçülük yapardım. Selimiye'ye gezi yapanları götürürdüm. Bir gün yine Edirne'ye gitmiştik. Eşimde yanımdaydı. Eşim orada bir tespih gördüğünü söyledi. Bana 'O tespih sende yok' dedi. Gittim baktım gerçekten bende olmayan bir tespih. 360 TL verdim o tespihi aldım. Yeter ki hoşuma gitsin. Beğendiğim tespih olursa kaç para olursa olsun mutlaka alırım" diye tespih merakını anlattı.
 
2 BİN CİVARI TESBİH VAR
 
38 yıldan beri biriktirdiği tespihlerle bir koleksiyon oluşturan Ahmet Şişman, evinde adeta çocukları gibi bu koleksiyona bakıyor. Sık sık silip temizleyip parlattıktan sonra onlar için oluşturduğu özel askılara asan Şişman, "Her bir tespihten bir tane var. İki tane olursa zaten o koleksiyon olmaz. En son saydığımda bin 800'ü geçmişti. Şimdi 2 bin civarı olmuştur. Saymak bile çok uzun zaman alıyor" dedi. Şişman, koleksiyonunda çeşit çeşit tespih bulunduğunu belirtirken, "Çok çeşit var. Hepsinin adını aklımda tutamıyorum. Ama Oltu Taşı, lüle, kuka, akik, kehribar, gümüş tespihler, fildişi tespihler var. Kaplan gözü, andız, bakır işleme, midye ve furuze aklımda tutabildiğim isimler" diye konuştu.
 
HEDİYE ETMEYİ SEVİYORUM
 
Uzun yıllar şoförlük yaptıktan sonra emekliye ayrılan Ahmet Şişman, son dönemlerde iyice kendisini tespih koleksiyonuna vermiş. "Boş zamanlarımda avcılık ta yaparım" diyen Ahmet Şişman'ın yıllar boyu tespih biriktirmesi onu bir tespih ustası da yapmış. Tespih tamiri işlerine de bakan Ahmet Şişman, kendi elleriyle yaptığı onlarca tespihi de arkadaşlarına hediye etmiş. Kahve arkadaşlarının her birinde onun mutlaka bir hediye tespihi bulunuyor. Ahmet Şişman, "Koleksiyonun yanında tespih hediye etmeyi de severim. Bugüne kadar çok tespih hediye ettim. Para hayatta almam. Hediye ederim" diyor. Her birini kendi dizdiği tespihleri özellikle hediye ettiğini söyleyen Şişman'ın favori tespihi ise kehribar. Şişman, "Tespihleri ayırt etmem ama kehribar iyidir" dedi.