26-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Çorlu’da gerçekleşen 1. Balkanlarda Alevilik Bektaşilik sempozyumunda Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Arnavutluk’tan Balkanlardaki Alevilik ve Bektaşilik konusunda uzman bilim insanları bilgilerini paylaşmak için Çorlu Silverside otelde bir araya geldi.
Sempozyumda Alevi Bektaşi inanç sistemin farklı yönlerini ele alan 20 bildiriele alındı. Bunun yanında Bulgaristan ve Yunanistan’dan yüze yakın inanç önderi, mülki amirde bu sempozyuma dinleyici olarak katıldı.Çorlu, Balkanlardan göçün önemli merkezlerinden biridir. Balkan coğrafyasının muhtelif yerlerinden siyasi ve soysal nedenlerle göçler olmuştur.
Bu anlamda Çorlu’nun Balkanların bir birleşme noktası olduğunu söylemek mümkündür. Bu sebeple 1. Balkanlarda Alevilik Bektaşilik Sempozyumu ile Çorlu’da kardeşler bir araya gelindi. Sempozyumun amaçlarını şu şekilde ele alındı;
Sempozyum Amaçları:
- Balkanlardaki Alevi – Bektaşi nufüs ile Türkiye’ye göç etmiş nüfusu akademik platformda bir araya getirmek
- Balkan coğrafyasında yaşamaya devam eden kültürel değerleri gün ışığına çıkarmak
- Akademik veriler ile tarihten günümüze Balkan coğrafyası ile bir kültür köprüsü kurmak
- Türkiye’nin ve Balkanların önemli bir kültürel mirası olan Alevi – Bektaşi yapılanma üzerine oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak
- Sempozyumun uydudan canlı yayın yapan CEM TV aracılığı ile televizyonları başındaki herkese ulaştırmak
- Yabancı devletlerin önemle üzerinde durduğu bir zenginliği olan Alevi – Bektaşi zümreyi Türkiye’nin kendi penceresinden anlatmasına imkan vermek
- Yurt dışından ve Türkiye’den sahanın uzmanı bilim adamları, inanç önderleri ve araştırmacıların bildirilerini bir sempozyum kitabına dönüştürerek akademik literatüre kazandırmak
- Sempozyum sonucu ortaya konan bilgi birikiminin Türkiye’nin Balkan politikasında yol gösterici olması hedeflendi.
Açılış konuşmasını Çorlu Cem Vakfı başkanı Muzaffer Birdal yaptı.Muzaffer Birdal konuşmasında, “Cem vakfı Çorlu şubesi olarak düzenlediğimiz 1.uluslararası “Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik” konulu semozyumu düzenleme onuru,yönetim kurulu ile birlikte bizlere verildi.Bu alanda Çorlu önemli bir kavşak,Türkiye’nin balkanlara açılan önemli bir kapısı ve Çorlu Cemevi,bu vizyon ve misyonla kurulan bir yapıdır.Bildiğiniz gibi,20 yıllık bir süreç içerisinde bizler,Türkiye’nin her yerinde taş üstüne taş koyarak cemevlerimizi inşa ettik.
Alın teriyle,emekle,yerel yönetimlerimizin büyük katkısıyla tamamlama noktasına getirdik.Bu sadece bize özgü değil.Türkiye’nin her yerinde iki bine yakın cemevi olduğunu biliyoruz ve tamamladığımız cemevinde uzun süredir Alevi ve Bektaşi canlarımızın .nançsal hizmetlerini,cenaze hizmetlerini,geleneksel hizmetlerini yürütmekteyiz.Bu sempozyum,bizim adımıza bu hizmetleri taçlandırdığımız çok ciddi bir organizasyondur.Balkanlar,bizim öbür yarımız.Orada canlarımız var,dostlarımız var.Ziyaret ettiğimizde bizi ağırlayan güzel insanlar bugün davetimize icabet ettiler.Sempozyumun tarihi sorulduğunda,bendeki tarih iki yıl önce Çorlu cemevinde cem salonumuzu açtığımızda,Marmara bölgesi Trakya inanç önderliği toplantısı yaptık.Küçük bir salonda plastik sandalyelerde oturarak toplantıyı konuştuk.O gün İzzettin hocam bir temennide bulundu,“sizlere yakışır bir ortamda bir sonraki toplantıyı gerçekleştirmenizi diliyorum” dedi.Sayın belediye başkanı Ünal baysan bizi kırmadı ve bugün sempozyumu burada yapıyor,sohbet ediyorsak onların desteğiyledir,canlarımız adına teşekkür ediyorum.”dedi.
Ardından CHP Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü,Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan,Çorlu belediye başkanı Ünal Baysan ve son olarak Türkiye Cem vakfı başkanı İzzettin Doğan birer konuşma yaptılar.Öğle molasının ardından toplantı ve soru-cevap kısmına geçildi.
Sempozyumun birinci günü akşamı Cem Vakfı Çorlu Cemevinde gerçekleştirildi. Balkanlar Birlik Ceminde, Balkan coğrafyasındaki ritüelik zenginliği ortaya koyan hizmetler, semahlar ve zâkirler icralarını yaparak inançsal anlamda da bir birliktelik sağlanması yönünde çalışmalar ortaya kondu.