info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kapaklı Belediye Personeli Ufuk Yuca Mucizeyi Başardı

Kapaklı belediyesi basın biriminde çalışmakta olan Ufuk Yuca, çoğu insanın göze alamayacağı bir ameliyata girerek tam anlamıyla bir mucizeyi gerçekleştirdi.

Bir süre önce bazı rahatsızlıklar yaşayan Ufuk Yuca, beyninde bir rahatsızlık olduğunu öğrendi. Bunun üzerine alanında uzman Beylikdüzü Medicana doktorlarından beyin cerrahisi uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara ile görüşen Yuca, acil ameliyat gerektiğini öğrendi. Büyük bir cesaret örneği gösteren Yuca, beyin pili tedavisiyle tekrar eski sağlığına kavuşarak işinin başına dönmeyi başardı.

Üstelik Beylikdüzü Medicana hastanesinin bu tedavide SGK anlaşması da mevcut. Ufuk Yuca’nın bir de Tekirdağlı sağlık yetkililerinden bir temennisi var; “Güzel Tekirdağ’ımızın değerli sağlık yetkilileri, Ben şans eseri bu hastaneyi ve bu değerli doktorumuzu buldum ve başarılı bir ameliyat geçirdim. Tek temennim, benim gibi bu konuda şansı ve imkânı bulamayan diğer hastaların da bu tür imkânları elde etmesidir. Bu nedenle Tekirdağ’daki gerek devlet hastanelerimiz gerekse özel hastanelerimiz de bu konuda bir adım atarak, bu imkânı Tekirdağ ’a taşırlar ve Parkinson illetine geçit vermezler.

Tekirdağ olarak buna gücümüzün de imkânımızın da olduğuna inanıyorum” Dedi. Bu genç ve cesur Ufuk Yuca’nın yaşadığı hastalığın ana temelinde, Beyin pili tedavisi doğru parkinson hastasında uygulandığında hastanın yaşamını değiştiren bir etkiye sahiptir. Uygun hasta seçimi çok önemlidir. Parkinson hastalığının semptomları, tedavi şekli hastadan hastaya değişiklik gösterir.

Bu nedenle biz hekimler için en önemli soru hangi hastada ne zaman beyin pili tedavisinin gerekli ve yararlı olacağıdır. Parkinson hastalığının kökeni tam olarak bilinmemektedir. İlerleyen bir hastalıktır. Beynin substantia nigra olarak adlandırılan bir bölgesinde dopamin üreten nöronların kaybından kaynaklanır ve motor kontrolde işlev bozukluğuna neden olur. Titreme, sertlik, harekette yavaşlık, donma, hareketi başlatmada zorluk ve yüz ifadelerinin kaybolması gibi semptomları vardır. Parkinson semptomlarını hafifletmek için ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. İlaçların dozları hastanın ilaca verdiği yanıta göre ayarlanır. Bununla birlikte, hastalık ilerledikçe beyin ilaca farklı tepkiler vermeye başlar ve ilaç dozu artar. Hastalar, hastalığını ilerleyen safhalarında ilaç kullanmalarına rağmen motor semptomlarında önemli dalgalanmalar fark etmeye başlarlar.

İlaçların uzun süreli kullanımı yan etkilere yol açabilir. Hastalar tipik parkinson titremelerinden başka istemsiz, kontrol edilemeyen hareketler yaşatan, parkinson tedavisinde temel ilaç grubu olan levodopa içeren ilaçların neden olduğu, diskinezi adı verilen bir yan etki yaşayabilirler. Beyin pili tedavisi parkinson hastalığının belirtilerini azaltmanın yanı sıra, ilaç dozlarını da oldukça azaltacağı için diskineziyi de kontrol altına almamıza olanak tanır. Medicana Beylikdüzü beyin cerrahisi uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara “ Yıllardır beyin pili ameliyatı yapan bir ekip olarak cerrahiden önce, hastaların beyin pili ameliyatı için uygun adaylar olduğundan emin olmak için kapsamlı bir değerlendirme ve test yapıyoruz. Ameliyatın hedeflerinin ne olduğunu anlamakla başlıyoruz.

Neyin gerçekçi olup neyin başarılamayacağına, ameliyattan beklentimizin ne olduğuna dair hastalarımızı bilgilendiriyoruz. Tüm bu değerlendirme ve testlerden sonra ameliyattan beklenen faydayı, hastanın beklentileri ve spesifik hasta açısından ameliyatın riskleriyle kıyaslayıp hastamızın beyin pili ameliyatı için uygun olup olmadığına karar veriyoruz. Beyin pili ameliyatı için uygun adayların ilaçla geçmeyecek dalgalanmalar yaşamaları veya ameliyatı gerektirecek kadar önemli semptomlara sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca uygun hastaların beyin pili ameliyatı olmalarına engel önemli bir psikiyatrik rahatsızlığı da bulunmamalıdır. Diğer taraftan atipik parkinson gibi parkinson hastalığına benzeyen fakat levodopaya yanıt vermeyen bazı hareket bozuklukları beyin pili ile tedavi edilemez.

Parkinson hastalığında beyin pili ameliyatı nasıl yapılır? Ameliyat günü hastanın başının etrafına bir çerçeve yerleştirilir ve bilgisayarlı tomografi taraması yapılır. Tomografi ve MRI taramaları daha sonra beyin pili elektrotlarının beyne yerleştirileceği bölgenin üç boyutlu koordinatlarını belirlemek için birleştirilir. Hasta lokal anestezi altındayken kafatasında küçük bir delik açılarak elektrotlar önceden belirlenen alanlara derinlemesine iletilir. Ardından nörofizyolojik sinyaller dinlenerek elektrotların doğru bölgede olduğundan emin olunur. Bu işlem belirlenen noktanın doğru olduğundan emin olmak için ikincil bir doğrulamadır. Hasta bu noktada bilinçlidir. Cerrah elektrotların fayda sağladığından emin olmak için geçici olarak elektrotları aktif hale getirir. Sıklıkla hastaların semptomlarının gözlerinin önünde, anında düzeldiği görülür.

Örneğin el titremesi bir anda yok olur. Her şey yolundaysa, beyin cerrahı elektrotları sabitler ve kafatasındaki açıklığı kapatır. Beyin pili ameliyatında beynin her iki tarafına da elektrotlar yerleştirilir. Operasyon hastaya bağlı olarak aynı anda veya önceki operasyondan bir müddet sonra yapılabilir. Her iki elektrot da yerleştirildikten sonra elektrotları besleyecek pil genel anestezi altında göğüs altına yerleştirilerek uçları deri altından elektrotlara bağlanır. Bir süre sonra pil aktif hale getirilerek ayarı yapılır. Hastanın en iyi yarar görebileceği şekilde pil ve ilaç dozu ayarlamaları yapılır. Pilin kalibrasyonu yazılım tabanlıdır ve uzaktan kumanda ile yapılır.

Cihaz uzaktan açıp kapatılabilir ve programlanabilir. Beyin pili ameliyatı ile hastalarda hem parkinson semptomlarında hem de ilaçlarının dozları azalacağı için ilaçtan kaynaklanan semptomlarda önemli ölçüde azalma görülür. Hastaların büyük bölümü günlük hayatlarında gözle görülür bir iyileşme yaşarlar. Beyin pili ameliyatı kanıtlanmış bir tedavi midir? Beyin pili tedavisi köklü bir tedavidir. 1980’li yıllarda ilk uygulamaları yapılmıştır. 2000 yılından sonra dünyada yaygınlık kazanmış, yapılan araştırmalarla etkisi kanıtlanmış bir tedavidir. Tüm dünyada uygulanmaktadır. Köklü bir prosedür olsa da ameliyatı yapan ekibin uzmanlığı oldukça önemlidir. Programlama, sorun giderme ve hasta seçimi konusunda hekimin tecrübesi çok önemlidir. Beyin pili ameliyatlarını, beyin pili tedavisi ile özel olarak ilgilenen bir ekip olarak yıllardır başarı ile uygulamaktayız ”Dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin