info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği Son Seminerini Gerçekleştirdi

Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği ve Çorlu belediyesinin birlikte düzenlediği “Çölyakla Yaşam Farkındalık” semineri, Çorlu belediyesi Memduh Şevket Esendal sahnesinde gerçekleştirildi.

Seminere, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı, Özel İrmet hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Hakan Sunal, Uzm. Diyetisyen Ayşe Hümeyra Biçer, Ada 216 glütensiz gıda işletmesi sahibi Tülin Taşören Ünal, Glütensiz Cafe sahibi Nilay Akçelik, Glütensiz gıda üretim şirketi Nustil Sharr firması temsilcisi Ebru Erdoğan, çölyaklılara yaptığı farkındalık yürüyüşleriyle destek veren Hakan Pekzorlu, İstanbul’dan çölyak ablası lakaplı Gülsün Güneş, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden gıda mühendisliği okuyan öğrenciler ve çölyaklı ile onlara destek amaçlı gelen çölyaksız vatandaşlar katıldı.

 

Çölyak hakkında bilgi veren Özel İrmet hastanesi başhekimi Uzm. Dr.Hakan Sunal, “Aslında ben çölyak hastalığını yeni öğrendim. Çünkü bu hastalık muayene ile bilinecek bir hastalık değildir. Bir Genel Cerrah olarak benim bu konuyla ne ilgim var demek yanlış. Çünkü bu tıp alanında birçok dalı ilgilendiren bir hastalıktır. Çünkü belirtileri çok çeşitlidir. Bir diş doktorunun, kadın doğum doktorunun, bir dermatoloji doktorunun dahi bilmesi gerekir. Fakat tanısı zor olduğu için, bu konuda tüm doktorların, okul aşamasında Çölyak hakkında bilgilendirilmesi gerekir.” Dedi.

Ardından, NUSTİL-SHARR Glütensiz gıda üretim firması yöneticisi Ebru Erdoğan, tüm Türkiye’de çölyak farkındalık ve tanıtım etkinliklerini slâyt eşliğinde anlattı. İzleyicilere duygu dolu anlar yaşatan Ada 216 glütensiz gıda restoran işletmecisi Tülin Taşören Ünal ve Glütensiz Cafe sahibi Nilay Akçelik isimli anneler, kızlarının Çölyak hastası olması sebebiyle nasıl kariyerlerini, işlerini bir kenara bırakıp, tüm çölyak hastalarının rahatlıkla ulaşabileceği glütensiz gıda işine giriş öykülerini anlattı. Çölyak ile tanışmasını anlatan Çorlu belediye başkan yardımcısı Kemaleddin Avcı, “ben belediyenin yemekhanesine gittiğimde,bir gencin herkesten sonra tek başına yemek yediğini görünce,birine mi kırkın veya kendisine bir yanlış mı yapıldığını sormak için gittiğimde,çölyak hastası olduğunu öğrendim.Çölyakla tanışmam böyle oldu.Bu süreçten sonra,Tekirdağ Çölyakla yaşam derneği başkanı Bahar Hanımla tanıştım ve elimizden geldiği kadar,Çorlu belediyesi olarak destek vermeye çalıştık. Derneğin kapandığını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım ama Bahar Hanım ve tüm çölyaklılara kapımız açıktır.” Dedi.

Başkan yardımcısının konuşmasının ardından, Çölyak gönüllü destekçisi gazeteci şair Murat Ürtekin, kendisi gibi gönüllü Hakan Pekzorlu ile birlikte Çölyak konulu iki şiir okudular. Derneğin kapanma işlerini tamamladığını söyleyen ve bu nedenle üzgün görünen Tekirdağ Çölyakla yaşam derneği başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz. “Bu yolda yalnız başladım ama şimdi kocaman bir aile olduk. Başta Çorlu belediye başkan yardımcısı Kemaleddin Avcı ve Uzm. Dr. Hakan Sunal olmak üzere, desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederim. Destek olan, olmayan tüm insanları seviyorum” Dedi.

Çölyaklı hastalar, bir de hükümete ve yerel yöneticilere taleplerini ilettiler. Bazı doktorların çölyak hastalarına engelli raporu verdiğini bazı doktorların ise vermediğini vurgulayan hastalar, “çölyak hastaları da engelli haklarından faydalansın, engelli statüsünde işe girebilsin. Doktorların keyfi inisiyatifine kalmasın.

Belediye otobüslerinde çölyak hastaları da engelli statüsünde ücretsiz yolculuk etsin” dediler. Çorlu belediye başkan yardımcısı Kemaleddin Avcı, toplu taşıma konusunda Kadir başkanla görüşeceğini ama rapor konusunda bakanlığın takdiri olduğunu söyledi. Çölyakla yaşam farkındalık semineri, plaket takdimi, toplu fotoğraf çekimi ve glütensiz ürün ikramının ardından sona erdi.

Kaynak : Murat Ürtekin