info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.4119
Dolar Satış
:
35.4757
Euro Alış
:
36.4604
Euro Satış
:
36.5261
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yurt Madenciliği Vakfından Yelken Kulübünde "Kömür" Toplantısı

Madenciğin ekonomik hem de istihdam olarak bulunduğu yöreye büyük katkı sağladığını belirten Alp, Maden İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Trakya da ikibinin üzerinde ruhsat bulunduğunu açıkladı.

Trakyalı Madenciler Yelken Kulübü tesislerinde buluştular. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Trakya Geliştirme Komitesi Başkanı Maden Mühendisi Kani Alp, Maden Mühendisleri Odası Trakya Temsilcileri, Madem Mühendisi Yasin Yılmaz, maden Mühendisi, Ahmet Tanka, Madenciler Derneği Başkanı Cahit Sağlam, Çorlu'dan Mithat Kumyol,Meltem Kumyol,Mehmet Vardar, Malkara'dan İrfan Pullukçu,Cüneyt Pullukçu, Cengiz Uysal,Erol Erdoğan,Selim Demir,Hüseyin Yılmaz,Metin Akgün,Oğuz Alp,Nizamettin Atasever,Bekir Kiremitçi, Yaşar Kiremitçi,Zülfü Kiremitçi, Erkan Pullukçu, Adnan Argan, Süleyman Yıldız, Derya Madencilik Ali Osman Kale, Oktay Alemdar, Günay Güneş ve basın mensuplara yemekli toplantıya katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trakya Geliştirme Komitesi Başkanı Maden Mühendisi Kani Alp, "Bir ülkede madencilik ve maden faaliyetlerinin o ülkenin kalkınması için olmazsa olmazlarını en başında gelir. Madenciliğin bulunduğu yerde istihdam sağlayan bir sektör doğar." dedi.

Madenciğin ekonomik hem de istihdam olarak bulunduğu yöreye büyük katkı sağladığını belirten Alp, Maden İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Trakya'da ikibinin üzerinde ruhsat bulunduğunu açıkladı.

Alp, "Önemli olan dengeleri sağlamaktır. Biz yurt madenciliği geliştirme vakfı oalrak içimizdeki çürük elmaların ayıklamak zorundayız. Bu nedenle kamu oyunda başta basın olmak üzere herkesle işbirliğine açığız. Tekirdağ'da son günlerdeki hava kirliği ve kömürlerle ilgili şikayetleri çözmek için vakfımız geliştirme komitesi halkımızın hizmetinde olacaktır. Burada bulunan vakfımıza kayıtlı madenciler olarak yasal olan her şeyin yanındayız. Yasal olmayan işlerin de karşısındayız. Yöremizdeki esas sıkıntı kurallara uymayan ufak da olsa bir kısım madenci ve kömür pazarlamacısı arkadaşlardan kaynaklanmaktadır. Bilhassa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kömür ihalesini yapan Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ihalesini verdiği Adularya ve Ege Madencilik (Balyalılar Madencilik) fakirlere dağıtılan yardım kömürlerinde yüzde 50'ye varan kül ve yüzde 2'leri aşan kükürt çevre kirliliğinin en büyük sebebidir. Bölgemize bu tip kömürlerin girmesi önlendiğinde çevre kirliliğinin büyük bir şekilde azalacağı açıkça görülecektir. Bizde madenciler olarak kendi öz eleştirimiz yapıp hem kendi geleceğimizi hem de çevremiz için bu mücadeleyi vermek zorundayız" dedi.

Madencilerin ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, "Kömür konuları vakfımız ve geliştirme komitesi olarak üreticinin ve tüketicinin sorunlarına her türlü katkı vermeye hazırız." dedi.

Önal, madenciler olarak kömürle ilgili isteklerini sıraladı. Kurallara uyulduğunda hem ucuz hem de kaliteli kömür yakacağını kaydetti. Önal konuşmasında taleplerimiz yerine getirilir ve kontrollerde dikkate alınırsa kirliliğin azalacağının açıkça görülecek. Trakya kömürlerinin kalorisi bellidir. Sorun rutubettir. Numuneler mevsim başlangıcında alınırsa rutubetteki sorun askeriyeye iner çevre kirliliğine rutubetin herhangi bir direk etkisi de yok olur. Bu istenen kömür kriterleri İthal kömüre endeksli olup, Türkiye'deki yerli kömürlerin yüzde 5'ini kapsamaktadır. Numuneler tek taraflı alınıyor. İnsan eli ile numuneler alındığından (her ne kadar ortalama içerisinde) numune alan kişilerin kömür kriterlerine artı- eksi oynama şansını vardır. Numune alınlarında firma yetkililerinin de bulunması gerekmektedir.  Kuru bazlı 4 bin kalorinin üzerindeki kömür yüzde 2'nin altındaki kükürt Trakya'daki çevre kirliliğini azaltacaktır.

Yapılan denetlemelerde kullanılan yöntem yüzde 5 kusurla yüzde 95 kusur aynı muamele görmektedir. Çevre müdürlüğünün uygulamaları da bu konudaki yanlışlardandır.

Trakya'daki düşük kalorili kömürlerin değerlendirilmesi için Termik Santral'in açılması gerekmektedir. Bu suretle bölgede bulunan düşük kalorili kömürlerin burada değerlendirmesi görüşündeyiz.

Kaynak : Tekirdağ Yeni Haber