Yöresel Lezzetler
Tekirdağ da yetiştirilen poy bitkisi, ahşap bir teknede güç ve zaman harcanarak elde edilen kuskus, asırlık geleneğin simgesi olurken sofraların da vazgeçilmez tatları arasında yerini alıyor
Çaylalı, beldenin poycular olarak da anıldığını ve poy baharatının her mutfakta ve sofrada yerini aldığını belirtti.
Bahçede yetiştirilen poy bitkisinin yaklaşık yarım metre uzunluğa eriştiğinde toplanarak kurutulduğunu belirten Çaylalı, bitkinin kuruyan yapraklarının işlenerek baharat halini aldığını kaydetti.
Poyun, kırmızı toz biberle karıştırılarak her öğünde sofralardaki yerini aldığını anlatan Çaylalı, "Bu baharatı, ilk kez yiyen tadını ilginç buluyor. Beğenmeyenler de oluyor. Ancak, beldede poyun yer almadığı bir sofraya rastlayamazsınız" dedi.
Çaylalı, çorba, kızarmış yağlı ekmek, kızartma, et ürünleri, yufka ve hamur işi yemeklerinin tümünde kullanılan poyunun, farklı bir baharat tadı verdiğini kaydetti.
-AHŞAP TEKNEDE YAPILAN KUSKUS-
Karacakılavuz da, eski Tekirdağ mutfağının hamur işi yemekleri arasında yer alan kuskus da yapılıyor.
Beldede, 35 yıldır kuskus yapan Kadriye Sirkeci, hamur, tuz, maya, su, yumurta, sirke ve yağ karışımından elde edilen kuskusun, söğüt ağacından yapılmış ekmek teknesinde yoğrularak elendiğini söyledi.
Kuskus yapma işinin güç ve zaman istediğini ifade eden Sirkeci, yeni neslin mutfağa fazla zaman ayırmadığını, genellikle hazır gıdalara yöneldiğini belirtti.
Kuskusun, hamurun yoğurulması ve dinlendirilmesinin ardından unla birlikte elenip avuç içinde ufalanarak yapıldığını anlatan Sirkeci, ekmek teknesinde yapılan yoğurma ve eleme işinin yaklaşık bir gün sürdüğünü anlattı.
Hazırlanan kuskusun, pamuklu kumaş üzerinde açık havada kurutulduğunu ve bez torbalarda saklandığını söyleyen Sirkeci, sıcak suda haşlayıp sosunun ilave edilmesinden sonra servis edildiğini kaydetti.
Ev yapımı kuskusun, besin değerinin yüksek olduğunu belirten Sirkeci, tokluk hissini arttırdığı için de Ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel yemekleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.