info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yer Altı Suyu Kullanımı İçin Sayaç Zorunluluğu

Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada sayaç takma zorunluluğu ile ilgili bilgiler verildi.

TALEPLERDE ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANDI
Yeraltı sularının genellikle sanayi tesislerinde ve tarımsal sulamada tüketildiğini ifade eden DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, son yıllarda yeraltı suyu kullanımına yönelik taleplerde önemli artış yaşandığını ifade ederek “Yeraltı suyunun kullanılabilmesi için izin belgesi alınması gerekiyordu. İzinlerin alınmasından sonra kullanılan su miktarı ise tespit edilemiyordu” dedi.
 
YER ALTI SUYU YÖNETİMİ İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ
Son yıllarda kullanma belgesinde belirtilen miktardan fazla yeraltı suyu çekilmeye başlandığını belirten yetkililer, “Bu durum yeraltı suyunun rezervinin düşmesine neden oluyor. Çorlu ve Çerkezköy’deki yoğun sanayileşme, yeraltı suyu tüketimini artırıyor. Su israfının önüne geçilmesi ve sürdürülebilir yeraltı suyu yönetimi için harekete geçildi” dedi.  
 
13 ŞUBAT’A KADAR TAKILACAK
Yeraltı suyunun kontrol altında tutulması, tüm kuyulardan çekilen veya çekilecek suyun ölçülebilir durumda olması için ölçme işlemini yapmaya yönelik ölçüm sistemlerinin tespit ve tesis edilmesi gerektiğini ifade eden yetkililer, ölçüm sisteminin kurulumunu zorunlu hale getirildiğini belirterek “Uygulama kapsamında ‘Ön Yüklemeli Uzaktan Kontrollü Su Sayacı’nın takılması zorunlu hale getirildi. 13 Şubat 2013 tarihine kadar bütün kişi, kurum ve kuruluşlara ait yerlere bahse konu sayaç takılacak. Takmayanların belgeleri DSİ Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilecek ve bahse konu yer kapatılacak” diye konuştu.
 
KONTROL ALTINA ALINACAK
Sayaçların takılmasından sonra belirlenen ‘Kullanılacak Azami Su Miktarı’nın kartlara yükleneceğini ifade eden yetkililer “Karttaki miktarın tüketilmesinin ardından su çekilmesi engellenerek kontrol altına alınacak. Yüklenen su miktarı, kullanma belgesinin verildiği tarihten itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak” dedi.
 
TEDBİRLER EYLEM PLANI ÇERÇEVESİNDE
Yıl tamamlanmadan çekilebilecek azami su miktarının kullanılması durumunda aynı dönem içerisinde ilave su verilmeyeceğini vurgulayan DSİ yetkilileri, bundan sonra bu tedbirlerin bir eylem planı kapsamında gerçekleştirileceğini belirtti. Bölgede sanayi kullanımının fazla olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Çerkezköy ve Çorlu’daki kuyu sayısı diğer bölgelere oranla daha fazla” dedi.
 
YERÜSTÜ SUYU KULLANIMI ARTACAK
Sorumluluk sahasında 376 milyon metreküplük su rezervinin bulunduğunu ifade eden DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Çorlu’da 26 milyon metreküplük bir açık var. Burada yerüstü suyu kullanımı bu uygulama ile artacak” diye konuştu.