info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Vatan Partisi Çorlu İlçe Başkanı Songül Çelik`ten Açıklama

KHK Taşeron İşçilerinşn Kadro Sorununu Çözmüyor

Vatan Partisi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Vatan Partisi Çorlu İlçe Başkanı Songül Çelik tarafından yapılan açıklamada 696 sayılı KHK’ ile getirilen düzenlemenin eksiklikleri ve zararları yer aldı. Çelik, “bu düzenleme taşeron işçilerinin yıllarca dile getirdiği kadro taleplerini karşılamıyor” dedi.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

Çelik yaptığı açıklamada, “Taşeron işçilerine ilişkin hukuki düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yasama sürecinin dışında ve olağanüstü halle ilgisi olmayan bir biçimde KHK ile yangından mal kaçırırcasına getirilmesi, düzenlemenin yetersizliğinin ve olumsuzluklarının tartışılmasından çekinildiğini göstermektedir” diye konuştu. Çelik sözlerinin devamında, “Düzenlemenin getirdiği en önemli hak kaybı, kadroya geçme karşılığında taşeron işçilerinin geçmiş 5 yıla ilişkin haklarından vazgeçmeleri şartıdır. Hükümet, haklarını öğrenen taşeron işçilerinin yargı yoluyla büyük miktarlarda tazminat almalarından çekinmektedir. Taşeron işçilerinin çok büyük bölümü, İş Kanununa aykırı bir biçimde çalıştırılmaktadır. Taşeron işçilerinin çok büyük bölümü, işe başladıkları tarihten itibaren asıl işverenin işçisi konumundadır.

Bu nedenle geriye dönük 5 yıllık süre içinde kadrolu işçilerin ücret ve diğer haklarını almalıdır. Karayollarında çalışan taşeron işçilerinin açtıkları davalardan kazanılmış hem kadro hem ücret hakları mevcuttur. Kırklareli Lüleburgaz’da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİĞEM) açılan davalar Yargıtaydadır. Son olarak Zonguldak’ta Çatalağzı Termik Santrali taşeron işçilerinden 42’sinin davası sonuçlanmış ve işçilerin herbirine 170 bin liraya kadar çıkabilen tazminatlar ödenmiştir. Yapılan bu düzenleme ile bu davaların önüne geçilmeye çalışılmaktadır”.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI YOK MAAŞLARDA ARTIŞ YOK

Düzenlemenin diğer bir olumsuzluğu, kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçen işçilerin eski ücretlerini almaya devam etmesidir. Kamu kesiminde çalışanlara verilen 52 yevmiye tutarındaki ilave tediye (ikramiye) hakkı, kadroya geçişin tek önemli kazanımıdır. Hükümetin getirdiği düzenlemeyle kadroya geçen taşeron işçilerinin işyerinde uygulanmakta olan ve kadrolu işçilerin yararlandığı toplu iş sözleşmesinden yararlanması mümkün değildir. Ayrıca, kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılı sonuna kadar yeni bir toplu iş sözleşmesi yapma imkanı ortadan kaldırılmaktadır. Kadroya geçirilen taşeron işçileri, “Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitimine kadar” yeni bir toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaktır. Yüksek Hakem Kurulu’nun 2017 yılı Aralık ayında karara bağlayacağı üç yıllık herhangi bir toplu iş sözleşmesi, kadroya geçen taşeron işçilerinin kaderi olacaktır.

Bu düzenleme, Anayasada güvence altına alınan toplu pazarlık hakkını ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca, 2020 yılının sonlarına kadarki üç yıllık süre içinde toplu sözleşme görüşmesi yapılamayacağından, grev hakkı da yok edilmektedir. Hükümet, kadroya geçirilen taşeron işçilerinin grev hakkını üç yıl boyunca ortadan kaldırmaktadır.

BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARESİNDE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise belediye iktisadi teşekküllerine (belediye şirketlerine) geçirilecek ve belediye şirketi işçisi olarak istihdam edilecek. Ancak bu istihdam biçimi, kadro anlamına gelmiyor. Çünkü belediye şirketleri, çoğunluk hisseleri belediyelere ait olsa da özel hukuka tabi şirketler olarak faaliyet yürütüyor. Bu şirketlerde çalışan işçiler, 4-d, yani sürekli işçi kadrosu kapsamına girmiyor. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler için ayrı toplu iş sözleşmeleri yapılıyor ve bu işçiler kadrolu belediye işçilerinin toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyor. Belediyelerin kendi kadrolu işçileri ile belediye şirketi işçileri arasında hak ve ücretler bakımından büyük farklar söz konusu olacak.

69 KURUMDA 50 BİN ÇALIŞANI KAPSAMIYOR

Düzenlemede aralarında Çay İşletmeleri, Elektrik Üretim A.Ş., Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, PTT, TCDD, Tarım İşletmeleri Gn. Md., Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Vagon Sanayii, BOTAŞ, TPAO, Şeker Fabrikaları A.Ş. ve toplam 69 özel bütçeli işletmelerin çalışan 50 bin taşeron çalışanı da kapsamıyor. Yani Kamu kesiminde anahtar teslimi yapılan işlerdeki işçiler de kadro hakkından mahrum bırakılmış oluyor. Ayrıca emekli olduktan veya emekli olmaya hak kazandıktan sonra taşeron işçisi olarak çalışanların kadroya geçirilmesi de engelleniyor.

Özel sektördeki taşeron işçilerinin sorunları ise tümüyle gözardı edilerek, yok sayılıyor. 696 sayılı KHK’nin bu şekil kabul edilmesi mümkün değildir. Derhal bu yasa geriye çekilerek tekrardan düzenlenmelidir. Biz Vatan Partisi olarak Taşeron işçilerinin yıllardır verdiği kadro mücadelesinin yanındayız, takipçisiyiz. Vatan Partisi, ülkemizdeki tüm taşeron işçilerinin işyerlerinde kadroya geçirilmesini, işyerlerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden diğer işçiler gibi yararlanabilmesini ve taşeron işçiliği yaptıkları döneme ilişkin haklarının geriye dönük kendilerine ödenmesini talep etmektedir ve bu mücadelemiz kararlıkla devam edecektir”Dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin