Tekirdağ ve ilçelerinde bulunan Çölyak hastalarının yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını bulmak için, kendisi de aynı rahatsızlığı yaşayan Bahar Ayşegül Yılmaz’ın oluşturduğu derneğin önderliğinde bir araya gelen Namık Kemal Üniversitesi Başhekim yardımcısı Doçent Doktor Rafet Mete, Namık Kemal Üniversitesi çocuk sağlığı uzmanı Doçent Doktor Burçin Nalbantoğlu, Tekirdağ Devlet Hastanesi uzman doktorlarından Tolga Şahin ve Gıda uzmanı Metin Bilir, ince bağırsak hastalığı olan Çölyak’ı tanımak ve bu hastalıkla yaşamak konusunda aydınlatıcı bilgiler verdiler.
Bu hastalığın % 2 oranında seyrettiğini belirten uzmanlar, yaklaşık bir milyonluk nüfusta bin kadar Çölyak hastası bulunmasına rağmen, bu hastalığa sahip kişilerin gıda erişimi ve desteği konusunda bir adım atılmamasını eleştirdiler.
Bu konuda gerek Kamu idarecilerinin gerekse yerel yönetim olan belediyelerin yeteri kadar bu konuya duyarlılık göstermediğini ifade eden uzmanlar, belediyelerin ve özel şirketlerin bu konuda gerekli üretim ve ürün desteği yapmamasının Tekirdağ için kabul edilemez olduğunu vurguladılar.
Özellikle Tolga Şahin ve Metin Bilir’in bu konuda sert eleştirilerine sahne olan seminerde, Çölyak hastalarının ihtiyacı olan ürünlerin temininde gerek kamu gerek şirket gerekse yerel yönetimlerin duyarsızlığı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundular.
Aslında geniş bir Pazar kitlesi bulunan bu hastalık grubunun ürünlerin yurt dışından getirilmesi neticesinde, KDV ve ÖTV’NİN ÇOK YÜKSEK OLMASI VURGULANDI.
Ayrıca, hemen hemen her davete katılan üst düzey kamu görevlileri ve başta belediye başkanları olmak üzere siyasiler ve yerel yönetimlerin bu seminere duyarsızlığı, toplantıda bulunanlar tarafından eleştirilirken, Büyükşehir belediyesi genel sekreteri Tamer Dodurga, hastalardan büyük alkış aldı.
Konuşmacıların ardından Kocaeli’den gelen Glütensiz yaşam koçu Nilay Akçelik, glütensiz yaşamın zorlukları ve glütensiz ekmek yapımı konusunda bir çalışma sergiledi.
Program, plaket takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.