info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Üniversite Bahçesinde Kurduğu Merada Doğal Tavuk Yetiştiriyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin bahçesinde oluşturulan mera tavukların otlak alanı oldu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, "Alternatif farklı üretim tarzı ve hayvanların bazı besin maddelerini kendilerinin otlayarak sağladığı bir proje şeklinde düzenlenmiş bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin bahçesinde oluşturulan mera tavukların otlak alanı oldu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, "Alternatif farklı üretim tarzı ve hayvanların bazı besin maddelerini kendilerinin otlayarak sağladığı bir proje şeklinde düzenlenmiş bir çalışma yürütüyoruz" dedi. 
 
Namık Kemal Üniversitesi farklı bir uygulamaya adım atarak doğal tavuk yetiştirmeye başladı. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nce yetiştirilen tavuklar kafeslerden kurtarılarak meraya salındı. Sabahtan akşama kadar meraya bırakılan tavuklar yiyecek ihtiyaçlarını da otlardan ve doğal ortamdan sağlıyor. Projeyle Tekirdağ koşullarında doğal ortamda beslenen ve yetişen tavuklardan elde edilecek verimin ortaya çıkarılması hedefleniyor. 
Namık Kemal Üniversitesi'nin bahçesinde kurduğu merada doğal tavuk yetiştiren Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, tavuklara yem verilmediğini, yiyeceklerini doğal yollardan kendileri sağladıklarını ifade etti. 
Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, "Burası Namık Kemal Üniversitenin uygulama tesislerinin bir tanesi. Üzerinde bulunduğumuz alan tavuk merası. Burası proje kapsamında yapılan bir tesis. Doğala yakın, halk arasında doğal diye tabir edilen üretim şeklinde üretim yapılmakta. Alternatif yetiştirme sistemlerinde sistemlerinden biri uygulanmaktadır. Geleneksel olarak kafese yumurta tavukçuğu daha çok yapılmaktadır. Alternatif farklı üretim tarzı ve hayvanların bazı besin maddelerini kendilerinin otlayarak sağladığı bir proje şeklinde düzenlenmiş bir çalışma yürüyoruz. Burada hayvan başına 8 metrekare yeri düşmektedir” şeklinde konuştu.
 
"TEKİRDAĞ’DAKİ ÇİFTÇİLERE ÖRNEK OLMALI”
“Tekirdağ’daki çiftçilerimiz bu projeyi örnek almalıdır” diyen Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, “Farklı mera kompozisyonları araştırma konularından biri. Aynı zamanda belli bir üretim yapılmaktadır. Belki çiftçilerimiz bu alanı örnek alabilecekler. Öğrencilerimiz ve çiftçiler böyle bir üretim sisteminin var olduğunu uygulamalı bir şekilde göstermiş oluyoruz. Aynı zamanda buranın enerji tüketimi, kaynağında da bir yenilik var. Güneş paneli vasıtası ile aydınlatma ile gerekli olan enerjiyi kendisi üretmektedir. Bu şekilde üretim yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, “Tavuklarımız kümesi sabahları açılıp meraya çıkıyorlar. Havyanlar rahat bir şekilde gezinmekte. Sizde fark ettiniz insanlardan çekinmiyorlar. Oldukça barışıklar, mutlu gözüküyorlar” dedi.