Şarköy halkının yoğun katılım Sağladığı etkinlikte, duygu dolu anlar yaşandı. Etkinlikte Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr Neval Konuk Halaçoğlu’na ait Mübadelede son defa kilitlenen kapılar resim sergisi açılışı yapıldı.Resim sergisini gezenler, atalarının, dedelerinin geldikleri balkanlardaki binaları, evleri, terk edilen mekanları gördüklerinde duygu dolu anlar yaşadılar. Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balkanlardaki yaşamını ve çalışmalarını anlatan " Mustafa Kemal'in İzinde Balkanlar Belgeseli " katılanlar tarafından büyük beğeni ile izlendi.
Etkinlikle ilgili Şarköy Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Fevzi Kurtuluş yaptığı konuşmada,etkinliğe katılan tüm Şarköy halkına,Tekirdağ’dan ve diğer ilçelerden gelen misfir dernek başkanlarına ve protokol üyelerine katılımlarından dolayı teşekkür etti. Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Efe yaptığı konuşmada, 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması’nın ardından, Türkiye’de veya Yunanistan’da doğup büyümüş yüzbinlerce insan, hükümetler arası protokol gereğince, mecburî nüfus değişimine tabi tutularak doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılmışlardır, dolayısıyla Yunan ve Türk tarihçiler 1920’lerin tüm tarihî olaylarını kendi milliyetçi ideolojileriyle değişik düzeylerde tahrip etmiş ve hâkim siyasî ideolojiye hizmet eden bir tarihçilik anlayışı benimsemişlerdir.
Bu bağlamda, savaşlardan ve nüfus mübadelesinden etkilenen yaklaşık 2 milyon insanın hikâyesi, iki ülkenin tarihinde siyasî iktidarların ideolojik amaçları doğrultusunda ya hatırlanmış ya da unutulmuştur diyerek, sözlerini bitirirken, Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonuna etkinliklerde sponsor olarak veya katkı sağlayarak destek olan Tekirdağ Altın Emlak firması sahibi Alpay Sevim’e, Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürü Ömer Faruk Karaküçük’e, Doç.Dr Neval Konuk Halacoğluna, Koşukavak Turizm firması sahibi Rıfat Yakupoğlu’na, Şarköy Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fevzi Kurtuluş ve üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.