info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Termik Santral İstemiyoruz

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer; "Termik santral istemiyoruz." dedi

Marmara Ereğlisi, Şarköy ve Malkara ilçesine yapılması gündemde olan termik santral ile ilgili tepkiler artarken, CHP   Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer konuyu Meclis gündemine taşıdı. Vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının zehir saçacak termik santralleri istemediğini vurgulayan Yüceer, Başbakan Erdoğan’a “Termik santral kurulması için Tekirdağ’lılar’ın görüşüne başvurdunuz mu” diye sordu.
 
 
Şarköy ve Malkara’nın ardından Marmara Ereğlisi’nde 1/25 binlik ve 1/100 binlik planlarda bakanlık oluruyla yapılması planlanan kömür santrali TBMM gündemine getirildi. 
CHP  Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceeer, Trakya’nın yüzde 82 gibi çok yüksek bir oranda birinci sınıf tarıma elverişli topraklarla Türkiye’nin, hatta dünyanın en bereketli topraklarına sahip olduğunu vurguladı ve çevreye zarar verecek her girişime karşı olduklarını söyledi.
 
ERGENE ORTADA
Ergene Nehri’nin doğduğu noktada içilebilir nitelikte iken plansız ve sağlıksız sanayileşme ve kentleşmenin doğal sonucu olarak kirlendiğini belirten Yüceer, fabrikaların bıraktığı kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle içerisinde ağır kimyasal maddeler barındıran nehrin artık insan sağlığını tehdit eder bir noktaya geldiğini hatırlattı. Yüceer, “Ergene’nin çevresel etkileri bertaraf edilmeden Trakya, yeni bir çevre felaketi ile karşı karşıya bırakılmak isteniyor bu anlaşılabilir bir durum değil” diye konuştu.
 
TERMİK YASAKLI
Tekirdağ bölgesinde yer alamayacak yasaklı sanayi türleri arasında “termik santrallerin” bulunduğunu belirten Yüceer, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen Tekirdağ Belediyesi ve İl Genel Meclisi tarafından onaylı 1/25 000 ve 1/100 000 binlik ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’ndaki değişiklikle santral yapımının önünün açıldığını kaydetti. “ Bakanlık, plan değişikliğine ‘enerji depolama ve üretim alanları hariç’ ibaresi ekleyerek, termik santrallerin, yapılmasına meşruiyet kazandırmak istedi. Bunun ardından Malkara ilçesi İbrice Köyü Ovası’na, Şarköy’ün Kızılcaterzi mevkiine ve Marmara Ereğlisi’ne termik santral kurulacağı ifade ediliyor. Tekirdağ’da nereye gitsem bu konu konuşuluyor ve yurttaşlarımız zehir saçacak bu santralleri istemediğini ifade ediyor” dedi.
 
İS-TE-Mİ-YO-RUZ
 
Tekirdağ’ın daha çok istihdam istediğini ancak bunun çevreye zarar verecek santrallerle değil kurulacak yeni çevre duyarlı işletmelerle olacağını vurgulayan Yüceer, daha önce farklı yerlere kurulan termik santrallerin doğaya verdiği zarara da dikkat çekti. Yüceer şunları söyledi:
“Termik santrallerin önemli ölçüde su ve hava kirliliği ile toprak üzerinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik anlamda kirlenmelere yol açtığı bilimsel gerçektir. Oluşturduğu atıklarla çevre sağlığına çok çeşitli biçimlerde etki ediyor ve bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak, bıraktığı etki yüzlerce kilometreye kadar yayılabiliyor.  Gerek kömür, gerekse doğalgaza dayalı termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına etkileri bu kadar net iken neden bu kadar ısrar ediliyor? Bunun Tekirdağ’da;  Trakya’da geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan yurttaşlarımızı olumsuz etkileyeceği hiç mi düşünülmüyor? Artık yetkililerin şunu iyice anlaması gerekir ki Tekirdağ, Trakya kimsenin enerji çöplüğü değildir ve olmayacaktır. Vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları ‘zehir saçacak santralleri is-te-mi-yo-ruz’ diye haykırırken bu sesi yetkililerin duyması ve ona göre hareket etmesi gerekiyor.” Dedi.
 
 
 
BAŞBAKAN’A SORULAR
Yüceer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde de şu sorulara cevap verilmesini istedi:
- Tekirdağ’da üç ilçeye kurulması planlanan termik santral bölgede haklı tepkilere yol açmaktadır. Kurulacağı belirtilen termik santrallerin özelde Tekirdağ, genelde ise Trakya’nın doğası ve insan sağlığına etkileri hakkında bakanlığınızın yaptığı ya da yaptırdığı inceleme var mıdır? Yapılmışsa incelemenin sonuçları nelerdir? 
- Termik santral kurulması için Tekirdağlılar’ın görüşüne başvurulmuş mudur?  Başvurulacak mıdır?
-Tekirdağ’ın termik santrallere ev sahipliği yapmak istemediği gerek yurttaşlar gerekse sivil toplum örgütleri tarafından sıkça dile getirilmesine rağmen hükümetinizin bu projelerde ısrar etmesinin gerekçesi nedir?
- İlgili bakanlığınıza bölge için yeni termik santral başvurusu yapılmış mıdır? Yapılmış ise gelinen son aşama nedir?
-Halkın talepleri göz önüne alınarak termik santrallerin yapımının iptal edilmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plan değişikliğine giderek "enerji depolama ve üretim alanları hariç" ibaresini eklemek suretiyle termik santrallerin yapılmasının da önünün açılmasına neden olan değişikliğe gitmesinin temel gerekçesi nedir? 
 
-Bu değişikliğe gidilirken göz önünde bulundurulan uygulama ya da hukuki dayanak nelerdir?
 
-Türkiye’nin enerji açığı son 5 yıl itibariyle ne kadardır? Tekirdağ’da yapılması planlanan termik santraller bu açığın yüzde kaçını kapatacaktır? 
Kaynak : Murat Ürtekin