Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ile, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen, Temiz Enerji İçin Ortak Yatırım Toplantısı; Vali Ali Yerlikaya, Milletvekili Özlem Yemişçi, TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, İTÜ’den öğretim üyeleri, Vali Yardımcısı ve Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan,Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, STK Temsilcileri, madenciler ve sanayicilerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantıda ilk olarak, Maden Mühendisi Kenan Alp ile madenci – işadamı Cüneyt Pullukçu birer konuşma yaparak katılımcılara sektörün güncel durumu hakkında bilgi verdiler.
Daha sonra konunun uzmanlarından, İ.T.Ü Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal bir konuşma yaparak, “Zengin kömür yataklarına sahip Trakya’da, özellikle de Tekirdağ’daki kömür işletmecilerinin, bir araya gelerek buhara dayalı enerji üretmelerini sağlamak için, elimizden geleni yapmalıyız diyerek, bu hedeflediğimiz projenin, başarıya ulaşması en büyük dileğimizdir” dedi.
İ.T.Ü. Kimya Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasancan Okutan da, “Temiz Kömür Teknolojilerinde Ülkemiz İçin Çözüm (Ulusal Enerji Konulu) bir sunum yaparak, ülkemizdeki ve Trakya’daki kömür rezervlerinin genç döneme ait, kalite kömürler olduğunu” söyledi.
TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş ise” Geçmiş dönemlerde, kötü reklamlarla, kömür madeninin kötü anılan bir maden şeklinde kamuoyuna lanse edildiğini, bu durumun deyim yerindeyse kömürü, ‘Yetim kızın kulağında, elmas bir küpe’ haline getirdiğini belirterek, fakat şimdi bu durum değişmiştir diyerek, günümüzde herkes kömüre yönelmekte ve kömürü kullanmaktadır” dedi. TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, “Biz ülkemiz kömür rezervlerinin, yataklarının yönetiminin başında kişiler olarak, artık bu konulara daha profesyonel bakıyor,planlamalar yapıyoruz” dedi.
Toplantıda konuşan Vali Ali Yerlikaya, “ Jeopolitik konum olarak, dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olan ülkemizin, güneyinde kuzeyinde, doğusunda batısında ve ülkemizin Avrupa’ya açılan batı yakası Tekirdağ’ımızda, zengin kömür yatakları mevcut. Dünya geneline baktığımızda da, enerjiye sahip olanların, enerjiyi kontrol altında tutan ülkelerin, dünyanın da sahibi, yöneticileri olduğunu görmekteyiz.Toplumumuzun enerji kullanımı konusunda geçmişten kalan kötü alışkanlıkları var diyen Vali Ali Yerlikaya, geçmişin acı tecrübeleri yüzünden halkımız, özellikle de, Tekirdağlı hemşerilerimiz bu konuda tedirgin, biz bu alışkanlıklara son vermek, hem de nitelikli enerji üretmek için, bundan sonra bilimsel yöntemler ışığında çalışmalıyız” dedi. Geçmişte çarpık sanayileşme yüzünden şehrimizde bir takım olumsuzluklar olmuştur diyen Vali Yerlikaya, bunun bariz göstergesinin de, Ergene Havzası’nda olduğuna vurgu yaparak, son dönemde yapılan etkin çalışmalar ile bu çarpıklığın komplikasyonları giderilmeye çalışılıyor “dedi. Toplantıda Trakyalı ve Tekirdağlı maden işletmecilerine de seslenen Vali Ali Yerlikaya,” Gelin, işletme lisansları elinizdeyken, bu yeraltındaki cevherlerimizi değerlendirelim, değerlendirirken de çevreyi koruyup, yavrularımıza güzel, yaşanabilir bir çevre, şehir bırakalım” dedi.
Toplantının 2.oturumunda TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, “Trakya Havzasında bulunan Linyit Rezervlerinin Buhar Üretim Tesislerinde Değerlendirilmesi” konusu ile ilgili bir sunum yaptıktan sonra, konunun uzmanlarından müfettiş, Halil Kazaz’ın “Temiz Teknoloji ile Baca Gazı Arıtımı ve Gübre Eldesi Projesi” ile ilgili bir sunumu ile toplantı sona erdi.
Toplantının sonunda, katılımcılara günün anısına plaket de verildi.