Şarköy İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü Şemsettin Satar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin sineği zararlısında yüksek ergin popülasyonunun baş gösterdiğini, önceki yıllarda hazırlanan tuzaklarda yapılan sayımlarda 20-25 olan zeytin sineği sayısında bu yıl 10 kat artış olduğunu söyledi.
Zeytin sineğinin, meydana getirdiği zararın yüzde 30'a kadar çıktığını aktaran Satar, "Zararlıyla mücadele kapsamında yöredeki zeytinliklerde yoğun ilaçlama çalışması yaptık. Doğru ilacın doğru dozda ve zamanda uygulanması başarıyı getirecek ve zararı minimuma indirecektir" dedi.
Mürefte Marmara Birlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kahraman Koçer de bölgede bugüne kadar görülmemiş son yılların en büyük "sinek vuruğu" olayına tanık olduklarını söyledi.
Zararın ekonomik boyutunun çok yüksek olduğunu belirten Koçer, şöyle konuştu:
"Yüzde 25-30'lara varan zarar tespitlerimiz var. En iyi ve en güzel kampanya geçireceğimiz bir zamanda ürünün en verimli ve rekolte olarak yüksek olduğu bir yılda zeytin sineği bölgemizde önemli tahribata yol açtı. Buradaki en büyük zorluk, zeytin sineği vuruklu zeytinin kooperatife alınmaması ya da ekonomik değer olarak kendi değerinin çok altında bir fiyata gitmesidir."
Koçer ayrıca kooperatif olarak bölgedeki zeytin üreticisinden alımlara başladıklarını belirterek, 3 bin ile 3 bin 500 ton yağlık ve sofralık ürün almayı düşündüklerini dile getirdi.
Koçer, bu yıl belediyenin gösterdiği yere üstü kapalı ve her tür imkanı olan bir alım merkezi yaptıklarını ifade etti.
Kooperatiften yapılan duyuruda ise kooperatife getirilecek zeytinlerin elenmesi ve ayıklanması konusunda gerekli özenin gösterilmesi ve zeytinlerin Kırıklı ve sinek vuruklu olmaması gerektiği kaydedildi.