info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8895
Dolar Satış
:
33.9506
Euro Alış
:
37.6852
Euro Satış
:
37.7531
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ`da Yerli ve Milli Hibrit Tohum Tanıtıldı

Yerli ve Milli hibrit tohum tanıtımı,Tekirdağ`ın Köseilyas mahallesinde tanıtıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan Trakya Tohum A.Ş. tarafından üretilen %100 yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu SUN 2259 CL için Tekirdağ’ın Köseilyas mahallesinde bir tarla günü düzenlendi.Etkinliğe Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, tohum üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Tarla gününde Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ajansın tohumculuk çalışmaları ile ilgili bilgilendirme konuşmasında, “Bugün burada bizim için bir rüyanın gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz. 2019 yılında bizim koordinasyonumuzla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknoparkı, Trakya bölgemizdeki 32 tohumculuk şirketi ve 10 ticaret borsasının ortaklığında kurulan Trakya Tohum A.Ş. tarafından üretilen %100 yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumumuzu hasat etmek üzere buradayız. İlk kez 2021 yılında 3.5 ton üretilen tohumumuz, 2022 yılında 9 ton üretilmiş, bu miktarın yaklaşık 2 tonu 2023 sezonu için Edirne’de 212 çiftçimize ulaştırılmıştır. Bugüne kadar hasadı yapılan ürünlerde gerek hastalık gerekse kuraklık ve sıcaklığa toleransların yüksek olduğu ve genel anlamda çiftçilerimizin tohumun performansından memnun kaldığı gözlemlenmiştir. 2023 yılında 60 ton üretilen tohumun 3 tonu 2024 yılında 295 çiftçimize ulaştırılmıştır.

2024 yılında da kuraklığa ve değişen iklim koşullarına rağmen iyi bir performans gösterdiğini gözlemlemekteyiz. Trakya dışında 2023 yılında İstanbul, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale illerinde de ekilen SUN 2259 CL çeşidimiz, 2024 yılında 20’den fazla ilimizde ekilmiş, Trakya dâhil Türkiye genelinde yaklaşık 110.000 dekar alanda toprakla buluşmuştur. Ürünümüzün ihracata konu olabilmesi için en önemli pazarlar olan Rusya ve Ukrayna’da tesciline yönelik çalışmalar, ajansımız koordinasyonunda başlatılmıştır. Trakya kalkınma Ajansı olarak tohumculuk alanındaki çalışmalarımıza ara vermeden ve kararlılıkla devam edeceğiz.”ifadelerine yer verdi.Tarla günü etkinliği, biçerdöverle ayçiçeği hasadı ile sona erdi.

Kaynak : Murat Ürtekin