info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.3333
Dolar Satış
:
34.3951
Euro Alış
:
36.2766
Euro Satış
:
36.3419
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ’da, Üzüm Çeşit Tanıtımı ve Bağ Bozumu Etkinliği

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürü Sağlam: "Yeni üzüm çeşitleri projesi çalışmaları kapsamında, Güz Gülü, Tekirdağ Sultanı, Tekirdağ Misketi, Bozbey, Özer Karası çeşitleri tescil edildi" TAGEM Daire Başkanı Demirtaş: "Türkiye, 4,2 milyon ton üzüm üretimi ile dünyada bağcılıkta beşinci, üzüm üretiminde ise altıncı sırada yer alıyor"

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürü Mehmet Sağlam, yeni üzüm çeşitleri projesi çalışmaları kapsamında, Güz Gülü, Tekirdağ Sultanı, Tekirdağ Misketi, Bozbey ve Özer Karası çeşitlerinin tescil edildiğini söyledi.  
 
Sağlam, Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde düzenlenen üzüm çeşit tanıtımı ve bağ bozumu etkinliğinde yaptığı konuşmada, üzüm çeşidine ilişkin hazırlanan proje ile Avrupa pazarında yerini alacak kalitede birçok üzüm çeşidini yetiştirdiklerini kaydetti. 
 
Yapılan çalışmaların yanı sıra önemli bir gen havuzu oluşturduklarını aktaran Sağlam, bu yıl içinde 8 çeşit üzüm adayı için tescil çalışmalarına başlandığını ve bu çalışmaların 2 yıl süreceğini ifade etti.
 
Bu yıl itibariyle 85 araştırma projesini tamamladıklarını ve hali hazırda 21 proje çalışmasına devam ettiklerini vurgulayan Sağlam, "Yeni üzüm çeşitleri projesi çalışmaları kapsamında, Güz Gülü, Tekirdağ Sultanı, Tekirdağ Misketi, Bozbey, Özer Karası çeşitleri tescil edildi" diye konuştu.  
 
Organik bağcılık ve bağ hastalıklarıyla mücadelenin, çalışma konularından bazılarını oluşturduğunu ifade eden Sağlam, kısa sürede hizmete girecek Teknoloji Merkezi'nde kullanacakları ileri teknoloji ürünü cihazlarla Ar-Ge çalışmalarının daha da ivme kazanacağını kaydetti. 
 
Bu  yıl ilk defa koruk suyu üretimini gerçekleştirdiklerini aktaran Sağlam, ayrıca üzüm çekirdeğini gıda ve sağlık sektörüne kazandırmak için çalışmalarının sürdüğünü belirtti. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politikalar Araştırma Daire Başkanı Dr. Muhammed Demirtaş da ülkede bağcılık, üzüm ve üzüm ürünlerinin ihracatının 32 milyon dolarlık bir faaliyet alanı olduğunu belirterek,  geçen yılın Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 462 bin 296 dekar alanda yapılan bağcılıktan toplam üzüm üretiminin 4,2 milyon ton olduğunu kaydetti.
 
Türkiye'nin, bu rakamlara göre, bağcılık alanında dünyada beşinci, üzüm üretiminde de altıncı sırada yer aldığını anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
 
 "Bağcılık, önemli bir sektör. Oldukça köklü bir kültüre sahip Tekirdağ ilinde de yine bağcılıkta faaliyet gösteren toplam 2 bin 463 işletmemiz var. Bunların toplam üretim alanları 37 bin 426 dekar ve üzüm üretimleri ise 42 bin 379 ton civarında. Getirdiği gelir, istihdam, sanayi ve hammadde temini ve benzeri yönleriyle bağcılık sektörü Tekirdağ için önemli." 
 
Demirtaş, gelişen ve yenilenen teknolojiyi yakından takip etmek için Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.
 
Konuşmaların ardından davetliler, bağ bozumunun yapıldığı alana geçerek, dualar eşliğinde asmalardan üzüm salkımlarını kesip sepete koydu. 
 
Davetlilere ayrıca, özellikleri tanıtılan üzüm çeşitleri ikram edildi.