Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) tarafından düzenlenen meslek edindirme kursunun sertifika törenine katılan Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu Ağustos ayında yürürlüğe giren 1/100000 lik Çevre Düzeni Planı nda Çorlu nun rolünün çok önemli olduğunu kaydetti. Karslıoğlu, 2023 de Çorlu nun nüfusunun 600 bin olacağının ön görüldüğünü de sözlerine ekledi.
TAGİD binasında gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Tekirdağ ekonomisinin % 49 unu sanayi, % 39 unu hizmet sektörü ve % 12 sini de tarım sektörünün teşkil ettiğini belirtti.
Sanayi alanında ise tekstilin öncelikli olarak dikkat çektiğini vurgulayan Karslıoğlu; "Bunun oranı da % 59 civarındadır ve ilimizin önemli ihracatını tekstil oluşturmaktadır. Son yıllarda küresel rekabette özellikle uzak doğu ile rekabet etme şansı biraz kırılgan hale geldi. Özellikle rekabeti bizim için dezavantajlı hale getiren girdi kalemlerindedir. Girdi kalemlerinde de en çok dikkati çeken işgücü maliyetinin yüksek olmasıdır. Uluslar arası rekabette tekstil alanında rekabet gücümüzü arttırabilmemiz için iş gücünün ekonomik sürecine katılımını nitelikli bir hale getirmemiz lazım. Bu da örgün ve yaygın eğitimden geçiyor. Proje sevindirici ama sonuç olarak da memnun olmadığımız bir rakam. Yaklaşık 90 kişiyle başlayıp 30 kişi ile bitmesi üçte bire inmesi bizim beklentilerimizi karşılamamaktadır. Biz bu rakamın daha da artmasını arzu ediyorduk. Tekstil alanında, Tekirdağ, Çorlu olarak gelenekçi tekstili bırakarak teknik tekstile geçmemiz gerekiyor. Eğer biz bu inovasyonu yaratamıyorsak tekstil artık bir erozyona uğramak zorunda" dedi.
Bazı firmaların yatırımlarını Türkiye den, Bulgaristan, Romanya, Mısır ve Cezayir e kaydırdıklarını da ifade eden Karslıoğlu; "Küresel rekabetten kaçış yok. Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş orada da gelip bulacak. Küresel rekabette ayakta durabilmemiz için bizim maliyetleri düşürücü bir çalışmayı başlatmamız lazım. Ağustos ayında yürürlüğe giren 1/100000 lik Çevre Düzeni Planı nda Çorlu nun rolü çok önemli. 2023 de Çorlu, nüfusu 600 bin olan hizmet sektörü ağırlıklı, finans, eğitim, fuar, serbest bölgelerin bulunduğu bir ilçe olacak. Trakya nın en büyük ilçesi olacak. Çorlu için şimdiden yol haritamız belli. Çorlu bunun yanında önemli bir lojistik üs olacak. Havaalanının yanında başlatılan kargo köy Çorlu ya ayrı bir özellik katacak. Silivri ? Tekirdağ aksında 1,5 ? 2 milyon insanın hareket ettiği alan olarak göreceğiz. Sanayicinin bunu ön görerek gerekli tedbirleri alacağına, lokomotif görevi üstleneceğine inanmaktayım" diye konuştu. Karslıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "1985 yılından beri kamusal alanda biz bu beceri kazandırma kurslarını açıyoruz. Ne hikmetse belirlediğimiz hedeflere bir türlü ulaşamıyoruz. İşsizliğin olduğu bir dönemde gençlerimizin bu kursa daha çok rağbet göstermelerini isterdik. Katılanların azalması, biz bu projenin neresinde hata yapıyoruz, ilgili kuruluşların, paydaş kuruluşların bir durum analizi yapmaları lazım. Ona uygun yeniden bir strateji belirlenmesinde yarar olduğuna inanmaktayım. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum."
Törende konuşan Tekirdağ İŞKUR Müdürü Şerafettin Küçük de toplum yararına çalışma programlarını devreye soktuklarını ve bu kapsamda 400 e yakın kişinin İŞKUR un sağlamış olduğu ücretle okullarımızda, üniversitelerimizde işe başladığını ifade ederek; "Sanayicimize bu dönemde ?işçiyi çıkarmayın, kısa çalışma ödeneği ile % 80 ine yakın maaşını biz ödeyelim, krizin bitiminde de çalışmaya devam edelim? dedik. 7 bine yakın kişiyi kısa çalışma ödeneğinden yararlandırdık. En az lise mezunu ama iş bulmakta zorlanan hatta mesleki yetersizliklerinden dolayı sıkıntıya düşen insanlarımızın mesleki bilgilerini arttırmak için işletmelerde staj programları kapsamına aldık. Bu süre içerisinde staja katılan kişilerin ücretlerini İŞKUR olarak biz ödüyoruz. Ancak staj programlarında yeteri kadar desteği işin doğrusu bulamadık. Vatandaşlarımızın buna talebi fazla olmadı, talep gelmesi gerekiyor" dedi.
Kurum kayıtlarından da bilgiler aktaran Küçük; "Kayıtlarımızda İŞKUR a başvuranların, % 3 ü okur ? yazar, % 54 ünün ilköğretim mezunu, % 33 orta öğretim mezunu, ki orta öğretim mezunları içerisinde meslek lisesi mezunları % 30 lar seviyesinde. Demek ki bizim vasıflı iş gücünü yetiştirmeye devam etmemiz gerekiyor. Bu proje ülke genelindeki bin 100 projeden elenerek seçilen ilimizden de 2 projenin yer aldığı 102 projeden biri. Proje kapsamına yetiştirilen gençlerin belgeleri aracılığı ile de iş bulmada kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.
Diğer bir projemiz Saray Kaymakamlığı nca düzenlendi ve daha önce kapandı. Bu ikinci proje ama sivil toplum kuruluşlarımıza proje geliştirme konusunda bundan sonraki dönemler için daha büyük işler düştüğü düşüncesindeyim. Özellikle de proje geliştirme mantığının oluşması gerekiyor. Madem bu kadar geniş bir iş gücüne, geniş bir iş piyasasına ve Türkiye de sanayide kalkınmış 8. il olmanın gururunu yaşıyorsak buna uygun hareket etmek zorundayız. Biz İŞKUR olarak Tekirdağ dan Çorlu ya hizmet götürmekte zorlanıyoruz. Çok yakın zamanda büyük ihtimalle 2010 yılının Ocak ? Şubat aylarında Çorlu da da İŞKUR u bir birim olarak açmış ve hizmete burada başlamış olacağız. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplam 8 ay süren baskı, boya ve ram operatörlüğü kurslarında başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.
TAGİD binasında düzenlenen sertifika törenine Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu ve İŞKUR Tekirdağ İl Müdürü Şerafettin Küçük ün yanı sıra Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, Belediye Başkan Yardımcıları Serhad Çatalkaya ve Ahmet Sarıkurt, Çorlu TSO Meclis Başkanı İhsan Erik, Milli Eğitim Şube Müdürü Dinçer Tuna da katıldılar.